Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke acceptere at det er sengetid


31. august 2009

Kategori:
Alder:
4 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære K og mand

Det lyder relevant med ca 11 timers søvn i døgnet, når man er 4 år gammel og da jeres dreng skal op kl 07 hver dag, vil det derfor være passende at I putter ham i seng omkring kl. 20.

Lige nu starter I putteritualet allerede kl. 19 og det er nok for tidligt - det lyder som om at jeres dreng ikke er træt nok på det tidspunkt. Dertil kommer at I gennem længere tid har haft problemer med at putte ham om aftenen, og jeg får på fornemmelsen at det næsten er blevet mere reglen end undtagelsen at hele putningen hurtigt tager en time eller mere ...? Jeg tænker derfor at I er nødt til at bryde dette mønster ved i en periode at putte jeres dreng lidt senere end han reelt har behov for.

Lige nu har I jo et ritual som varer rigtigt længe og hvor han forventes at ligge stille i sin seng og overgive sig til søvnen. I er nødt til at afkorte hele denne seance og derfor er I også nødt til at putte ham så sent, at I er sikre på at han er træt til at sove.

Jeg vil derfor anbefale jer at I prøver at putte ham kl. 20.30-21.00 mod at hele putteritualet kun varer 15 minutter. Det er fint at udnytte at det nu er weekend og lade ham være længe oppe i aften. MEN I skal så stadig tage ham op kl 07 i morgen tidlig og rytmen skal være som I hverdagen.

Det betyder at han naturligt vil komme lidt i søvnunderskud og naturligt vil være mere træt - men det er jo netop det, som skal gøre at han om et par dage, naturligt begynder at føle behov for at komme tidligere i seng og naturligt vil falde i søvn, når han så ligger i sengen.

Det er rigtigt at du ikke bør skælde ud. Når du skælder ud, så lægger du stor vægt på at dit barn skal være lydig og måske ligger der også en straf i det du siger "Hvis du ikke lægger dig til at sove nu, så ....". Verbal afstraffelse kan være lige så skadeligt for barnet som fysisk ...


Annonce

... afstraffelse og der er ingen tvivl om at mange skæld ud, kan og ofte vil påvirke barnet og skabe angst og usikkerhed.

Men at man ikke må skælde ud, betyder ikke at man ikke må være myndig som forældre. Det er jo os voksne som ved bedst og I ved, at jeres dreng har brug for sin søvn og derfor også skal sove. Igen kan dog sove på kommando - det kan I heller ikke selv, så i stedet for at stille krav om at han skal sove nu, så hjælper det nogle gange at sige han skal ligge i sin seng og slappe af, han behøver ikke sove, men det er vigtigt at kroppen får hvile ...

Når man er myndig i sit tonefald, i sin opdragelse generelt, så sætter man klare regler op for barnets opførsel. Man forklarer hvorfor man har de regler man har og man har realistiske forventninger til sit barn.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Børn som får meget skæld ud, de reagerer ofte ved enten ved at trykke sig og blive kede af det - eller ved at grine af det, begynde at lege, være urolige. Det handler om at de er usikre, at de bliver i tvivl om hvor de har jer forældre og ikke ved hvad ben de skal stå på og så reagerer de med sjov og grin, som jo ofte bare gør det hele endnu værre og jer endnu mere sure = endnu mere skæld ud, fordi man som forældre oplever at barnet griner af en.

Det er vigtigt at I ikke råber af ham, en at I sætter jer ned og meget myndigt, altså med bestemt og roligt tonefald, fortæller ham at han skal sove nu og hvorfor han skal det. I skal naturligvis lytte til ham og anerkende det han siger. Hvis han f.eks. giver udtryk for at være bange, så skal I berolige ham og betrygge ham. Hvis han giver udtryk for at han ikke er træt nok, så skal i måske putte ham senere eller som nævnt sige "det er også okay, du behøver ikke sove, men din krop har brug for hvile, så du skal ligge i din seng nu."

Jeg håber I kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke med ham:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Body Mass Index - BMI

Body Mass Index er en beregning af hvordan en persons højde passer til personens vægt. BMI defineres som vægten i kg divideret med højden i meter i anden (kg/m2).

Et sundt BMI for voksne ligger mellem 18.5-24.9. Man bruger ikke denne måling til små børn, men i stedet bruger man vækstkurver.

Ved at tegne barnets længde/højde og vægt ind på en kurve, så kan man følge om barnet vokser som det skal.

En tommelfingerregel lyder at små børn fordobler...

Læs mere i Babylex

Gylp

Når barnet spiser, sluger det ofte lidt luft, eller kommer til at spise for meget eller for hurtigt. Det resulterer i, at barnet ofte gylper efter et måltid, og det er helt normalt. Ofte er det, når barnet bøvser, at der kommer lidt mælk med op.

Hvis dit barn får flaske, kan du forsøge med en anden type flaskesut. Hvis hullet er for stort, så løber mælken for hurtigt. Du kan også forsøge at ændre spisestillingen, så dit barn sidder mere lodret, når det får mad.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

TAK for din fantastiske brevkasse! Jeg har overhovedet ikke tal på, hvor mange gange jeg har hentet uvurderlig hjælp ved at læse dine svar på alle mulige problematikker om tør hud, sutteflaske, søvn, afføring, øjenbetændelse osv. osv.

1000, 1000 tak!

Du gør livet nemmere for nybagte forældre og deres afkom. 😊

De bedste hilsner fra
Lise, mor til dejlige Anna på snart 5 mdr.


Annonce