Annonce

Annonce

Svar: Temperament og jalousi?


28. august 2009

Kategori:
Alder:
4 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Hej igen

Der er ingen tvivl om at det er svært at blive storesøster og at der naturligt vil komme en reaktion fra jeres datter ... den er dog mindre nu, end den ville være, hvis hun havde været yngre så det lyder rigtig godt at der er 4 år imellem jeres piger. Det betyder at I naturligt vil kunne forklare jeres datter nogle ting, lave aftaler med hende osv. og det er rigtig godt.

Men det betynder naturligvis også at hun godt kan begynde at sætte ord på hvad hun tænker og føler og min umiddelbare tanke er netop at I skal prøve at få hende til at fortælle, hvorfor hun bliver så sur, vred, gal, ked af det eller hvad hun nu bliver. "Hov skat, hvad sker der lige nu, bliver du ked af det ..?" eller lignende, og så kan hun sige "Jeg er ikke ked af det, jeg er sur!" og så er udgangspunktet jo det.

Og så tænker jeg også at I skal prøve at skelne mellem det der hedder fortvivlelsesanfald og det man kalder for kontrollerende anfald.

Når jeres datter har fortvivlelsesanfald, så er hun ikke uartig. Så er hun oprigtigt ked af det, hun er skuffet over at tingene ikke er som hun gerne vil have dem og alt føles bare uretfærdigt, ingen forstår hende og hun kan slet ikke kontrollere det følelsesmæssige kaos hun har i sin krop. Derfor har hun er brug for at man beroliger, trøster, sætter ord på, viser hende at man kan rumme hende osv. og børn der har anfald af fortvivlelse bør ikke anbringes alene i et værelse, skal ikke have en time-out.

Men børn kan som sagt også have en anden type anfald. Det jeg kalder for kontrollerende anfald. Her forsøger barnet at kontrollere sine forældre, ønsker at manipulere jer til at få sin vilje. Det er hvis barnet græder og skriger helt vildt fordi det ved at det derved får sin vilje. Barnet har således lært at bare jeg skaber mig længe nok, så får jeg det jeg vil have. Der er således ikke tale om at barnet er dybt fortvivlet. Barnet har ofte heller ingen tårer og ofte er barnet også i stand til at formulere sit krav "Jeg vil have den - Nu!"... Det er anfald som man sagtens kan se hos børn i 4 års alderen og det kunne godt lyde som om at jeres datter får denne type anfald en gang imellem ...

Det bedste I kan gøre, hvis I oplever jeres datter reagere på denne måde er faktisk at ignorere hende, altså sørge for at der ikke er publikum - ikke nødvendigvis sende hende væk, men i stedet gå væk fra hende. Hvis der ikke er nogen til at se hvordan hun skaber sig, ...


Annonce

... ja så er det jo ikke længere sjovt at blive ved.

Man skal ikke forhandle med et sådan barn, men kort og godt holde fast i sit nej og derfor heller ikke give efter. Hvis man giver efter, så lærer barnet at bare det bliver ved længe nok, så får det sin vilje.

Det er også altid en rigtig god idé at bruge humor, når man skal have barnet afledt fra denne form for anfald. Hvis I kan gøre noget sjovt, lave et eller andet, der får hende til at grine, så kan man nogle gange undgå situationen helt. Og andre gange så er løsningen at bruge en time-out.

Time out bør bruges, når en rolig advarsel til barnet ikke har været nok eller hvis barnet har gjort en anden bevidst ondt. Det anbefales at barnet kun sættes på værelset i det antal minutter, som svarer til barnets år - det vil sige jeres datter, som er 4 år - kan sættes på værelset i 4 minutter.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Samtidig skal man så også være lige uden for døren, så barnet ved at man stadig er der, barnet må ikke på den måde føle sig forladt, hun må ikke blive bange. Derfor skal hun også have en forklaring på hvad der sker: "Jeg sætter dig herind fordi du sparkede mig. Man må aldrig gøre noget, som gør ondt på andre".

Det at jeres datter er blevet storesøster, betyder naturligt at hun nu skal dele jeres opmærksomhed med en anden. Og selvom hun er glad for sin lillesøster og er så gammel, at hun godt ved og kan forholde sig til hvad det vil sige at være en lille baby, i forhold til at være 4 år, så er det stadig rigtig svært at finde sin rolle i familien. Det er naturligt at hun nogle gange tvivler på om hun har helt samme plads som før, det er naturligt at hun nogle gange har brug for og søger ekstra opmærksomhed, hun vil være sikker på at I ser og hører hende mindst ligeså meget som før - og negativ kontakt kan her være bedre end ingen kontakt :o(

Prøv derfor at være meget opmærksomme på, hvordan hun reagerer, hvad viser hun med sit kropssprog, sit blik osv. når du sidder og ammer, kæler, nusser og har tæt kontakt med lillesøster? Læg meget mærke til hendes reaktion og inviter hende ind i den sfære I andre har.

Vær også opmærksom på at styrke hendes selvværd ved at fortælle hende, hvad det er hun ligepræcis kan. Hvorfor er hun noget helt specielt, ingen er jo som hende og ingen kan erstatte hende og det er vigtigt at hun føler dette og at I siger det højt :)

Jeg håber mine tanker hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke til jer alle fire!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

8. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Indkøring i dagpleje - 15 mdr.

Kære Helen Min søn på 15 måneder er for en uge siden startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Slår hundene

Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.

Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad

Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...

Læs hele brevet og Helens svar


17. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Søskendekonflikter

Kære Helen Der har nu været en lang periode hvor min datter på 3 år og søn...

Læs hele brevet og Helens svar


9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.

Far på turnus-job

Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Allergi børn

Børn fødes ikke med allergi, men alle børn kan få allergi, og det er vigtigt at forebygge allergi i hverdagen.

Allergi er ofte en arvelig sygdom, som tit knytter sig til astma, høfeber, børneeksem og fødevareallergi. Hvis forældre eller søskende har allergi eller har haft behandlingskrævende allergi, så vil risikoen for, at et nyt lille barn også får allergi være større. Men selvom I ikke har allergi i familien, vil der være 5-10% risiko for, at jeres barn udvikler allergi.

Læs mere i Babylex

Salg af modermælk

Især for tidligt fødte børn har stor glæde af at få modermælk og derfor køber flere børneafdelinger modermælk til disse børn.

Hvis du producerer meget mælk vil det derfor være en rigtig god idé at sælge noget at din mælk.

Da mælken især i de første 2 mdr er meget næringsholdig, er det især denne mælk, som man er interesseret i. Det er også vigtigt at mor ikke er ryger og ikke tager medicin.

Du kan henvende dig til Kvindemælkscentralen på Hvidovre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.

Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!

Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.

Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.

Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)

Med venlig hilsen
En familie på fire


Annonce