Annonce

Annonce

Svar: Amning og putning - 6 mdr.


13. august 2009

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Marie

Det er dejligt at din dreng er begyndt at indtage mere varieret mad i løbet af dagen og det er også rigtig dejligt at du er glad for amningen og gerne vil fortsætte med dette :)

Du har dog ret i, at det vil være rigtig godt, hvis han ikke forbinder brystet med at skulle sove, for det er netop der jeres problem er ... Jeres dreng er afhængig af brystet for at kunne falde i søvn, og hver gang han vågner op, fordi han drømmer lidt eller går over i en dybere søvnfase, så søger han naturligt brystet igen og igen, fordi han er vænnet til at skulle have dette for at kunne sove.

Det er derfor fint at du nu arbejder på at lære ham at sove uden denne afhængighed. Han skal stadig ammes, men altså ikke falde i søvn med brystet i munden. Prøv om kan putte ham fra din favn lige der, hvor han er lige ved at falde i søvn, men stadig er vågen nok til at kunne registrere hvor han bliver lagt og vågen nok til at kunne blive lullet til ro på en anden måde.

Sæt gerne en sutteklud i forbindelse med amningen, så han får en klud ved ansigtet som følger ham fra din ...


Annonce

... favn og over i sengen og som gør ham tryg. Det kan være en klud som du har sovet med, så den dufter af mor og så han fornemmer at du stadig er der, selvom han flyttes fra din favn og kluden indgår således som betryggende substitut for brystet og vil være det nye han forbinder med at skulle sove. Kluden vil således på sigt også give ham ro og hjælpe ham videre i søvnen, når han vågner om natten.

Vær også opmærksom på at børn naturligt i 6 måneders alderen sover meget mere uroligt end tidligere. Han øver sig mere og mere motorisk og får sig lagt i stillinger han ikke selv mestrer at komme væk fra og han har brug for hjælp til stillingsskift om natten. Det er altså ikke ensbetydende med at du skal amme ham, når han vågner, tit vil han have behov for at du hjælper ham med at blive lagt rigtigt igen, får dynen om sig osv. fordi han stadig ikke mestrer dette selv.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

At I således oplever en større natlig uro lige nu hænger derfor også sammen med hans alder og den udvikling han gennemgår :)

Jeg håber at ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke med ham :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tilstoppet tårekanal

Mange nyfødte børn har en tilstoppet tårekanal. Barnet ser ud som om, at det har søvnklatter i øjenkrogen hele tiden, eller at øjnene konstant virker fugtige.

Tårekanalen er en tynd kanal, som løber fra den inderste øjenkrog til næsen. Det er bl.a. den, der får os til at snøfte, når vi græder.

Tårer er 'øjnenes sprinkleranlæg'. Tårerne løber i en konstant strøm fra øverste, yderste øjenkrog ned og renser øjnene. Øjenvipperne er en slags 'vinduesviskere', og...

Læs mere i Babylex

Angst hos børn

Børn vil i løbet af deres liv have perioder, hvor de er bange for forskellige ting. Man kan skelne lidt imellem frygt og angst. Barnet kan f.eks. blive bange for en stor hund der står og gør - her er der tale om frygt, og det kan være hensigtsmæssigt, fordi det er med til at holde barnet fra en situation, som måske kan være farlig.

Angst ligger lidt dybere og det kan f.eks. være når barnet ikke kan falde i søvn på grund af f.eks. tordenvejr. Når barnet oplever angst, så oplever...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Mange tusinde tak for dit svar, jeg kan helt sikkert bruge det til noget!

Tak fra Karlas mor


Annonce