Annonce

Annonce

Svar: Er hendens søvnrytme ok?


12. august 2009

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Gitte

Det vil være en rigtig god idé at du nu begynder med lidt mere rigtig mad, altså mere familiemad, mad i stykker - "mad med smag" og "mad med bid i".

Nu hvor din datter er 8 måneder gammel, skal hun altså udfordres lidt mere smags- og konsistensmæssigt og jo mere variation du kan give hende, jo bedre er det.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Flaske og sover videre

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør, ost i stænger, frisk frugt og frugtmos, vand af kop.

Puttes til formiddagslur

Frokost 12: Små rugbrødshapsere eller andet fiberrigt brød med forskelligt smørbart pålæg - meget gerne fiskepålæg som makrel, sildepostej, torskerogn eller lignende. Suppleres med grøntsagsmos med kød eller fisk, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca kl. 13.30. Afhænger lidt af hvor lang en formiddagslur hun tager.

Eftermiddag 16: En ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos, vand af kop.

Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad, naturligvis i en konsistens hun kan kapere - men meget gerne mad som smager af noget. Hun må gerne få f.eks. lasagne, pasta med kødsovs, boller i karry, farsbrød, indemaden af en frikadelle, laks med pesto, fiskefilet, rødspættefilet med tomat og parmesan osv. Der skal være mad i stykker, mad som hun kan sidde med i hånden og gumle på, men der skal også være mos så hun bliver mæt nok. Vand af kop.

Flaske og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Flaske og sover uden mælk til næste morgen tidlig.

Som du kan se skal din datter altså have langt større variation og der er stort set ikke noget hun ikke kan få ... Det er rigtig vigtigt at du giver hende mad som tager udgangpunkt i jeres mad og en mos lavet med ...


Annonce

... kartofler og broccoli er ikke nok til en pige på hendes alder. Faktisk lyder det som om at hun slet ikke kan lide kartoffelmos, så drop dette og giv hende i stedet en kartoffelbåd i hånden hun kan gnaske i og lav så mos af alle andre grøntsager.

Får I en dag mad, som hun ikke kan spise, så køb grøntsagsmos / middagsretter på glas beregnet til børn på 8 måneder. Det kan også give dig inspiration til hvad du kan give hende, at se på glassene i supermarkedet.

Jeg vil anbefale dig at du bager nogle boller til hende, havregryns boller er her en god idé:

150g havregryn og 7 dl vand blandes og står i 10 minutter.

50g gær, lidt salt og lidt sukker, 1½ spsk. olie og 2 dl A38 blandes i havregrynene og tilsidst tilsættes ca 750g hvedemel.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Det hele æltes og dejen må gerne være lidt klistret. Hæver ca 1 time, slåes ned og formes til boller (ca 20 stk). Bollerne hæver 20 minutter, pensles med æggehvide eller mælk, drysses med havregryn og bages ved 200 grader i ca 20 min.

Bollerne bruges som mellemmåltid formiddag og eftermiddag og kan fint spise med lidt smør på og en ostestang ved siden af.

Det er vigtig at du starter dagen med grød og ikke længere starter med flaske ... Hun må meget gerne få en flaske tidlig morgen, som det fremgår af planen, men sover hun til kl. 07, så er det vigtigt at starte dagen med grød. Det er vigtigt at du giver hende de lidt grovere grødtyper som havregrød, øllebrød og flerkornsgrød. I stedet kan hun så få en flaske inden formiddagslur, men hold mængden af mælk lidt nede, så der fortsat er plads i maven og lyst til anden og mere sufficient mad.

Det er således også vigtigt at I får startet dagen i god tid, kommer op, kommer igang osv. så hun når at få alle de måltider hun har behov for i løbet af en dag :)

Jeg håber at min plan for dagen og tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke med hende.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vuggedød - uventet spædbarnsdød

Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.

Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:

1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...

Læs mere i Babylex

Rodfrugter

Især i de kolde efterårs- og vintermåneder er rodfrugter rigtig gode. Rodfrugter er sunde, nærende og giver god smag til mange vinterretter og så har de farver og en naturlig sødme, som mange børn sætter stor pris på.

Pastinakker og jordskokker er lyse, gulerødder orange, og rødbeder har en farve, der kan variere fra det violette over i det vinrøde, alt efter hvordan de tilberedes.

Det danske klima er godt at dyrke rodfrugter i og det er som udgangspunkt en god idé...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit sidste svar. Jeg viste min mand mit brev, som du foreslog, og han blev helt ked af det da han så det. Det satte en masse samtaler i gang herhjemme, og det hele går meget bedre nu. Vi har delt tingene mere op, så det ikke kun er mig der tager mig af hus + børn, men han også begynder at komme mere på banen. Det er rigtig rart.

Du skal bare have så meget tak. Både for en super brevkasse, men også for dine små puf. :)

Kærlig hilsen
Christine, mor til to


Annonce