Svar: Vælling eller grød?
Hej med dig
Nej, du bør ikke give din dreng hverken vælling eller grød, så længe han er under 4 måneder gammel - og det er her ikke uger man tæller, men måneder :)
Det handler om at din drengs tarmsystem fortsat ikke er særlig modent og det er vigtigt at han er i stand til at nedbryde den mad du giver ham. Der sker løbende en enzymændring i både mave, tarme og spyt, som vil hjælpe ham til at kunne nedbryde anden føde end mælk og de enzymer skal have tid til at udvikle sig.
Jeg kan godt høre at han lyder sulten og du skal naturligvis overveje om han har et reelt sultbehov, eller om det snarere handler om at hans suttebehov er stort ... Det er forholdsvis hurtigt at spise af en flaske i forhold til at blive ammet. At tømme en flaske tager måske under 10 minutter, hvor det at blive ammet sagtens kan tage ½ time. Børn der bliver ammet, får derfor naturligt stillet deres suttebehov og ...
... behov for nærhed på en anden måde end børn der får flaske.
Der er også altid en risiko for at barnet overspiser, når det får flaske, fordi mælken løber meget let til barnet. Han skal ikke arbejde nær så hårdt for føden og derfor kan der være en risiko for at han simpelthen indtager for store mængder mælk.
Jeg vil derfor anbefale dig at du begynder at give ham sut i forlængelse af et måltid, så du sikrer dig at hans suttebehov stilles og at måltidet således trækkes lidt ud (uden at han får yderligere mælk).
Når han er 4 måneder gammel, vil det være relevant at du skifter til modermælkserstatning type 2, som ofte mætter lidt mere og du kan her også supplere med 2 flasker vælling dagligt (max 400ml). Hvis ændring i mælke-sammensætning til den tid ikke er nok, så vil det være relevant at du starter op med lidt skemad, men ikke før :)
Fortsat held og lykke med ham og rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Episiotomi - Epis
Episiotomi eller Epis er, når kvinder under en fødsel klippes i mellemkødet. Man klipper i det stykke, der er mellem skeden og endetarmsåbningen, og man gør det, for at barnet bedre kan komme ud.
Der findes to typer af Episiotomi:
1. Man kan klippe lodret ned fra skedeåbningen til endetarmen. Dette klip heler ofte let op, men det anvendes ikke så meget mere, da der er risiko for, at klippet udvider sig og bliver længere, når barnets hoved passerer forbi - og derved...
Præmature allergidisponerede spædbørn
Hos meget små præmature allergidisponerede børn kan der være mere væsentlige ernæringsproblemer end allergiforebyggelse at tage højde for. Derfor må man altid tage individuelle hensyn, hvor det vigtigste er, at barnet kommer i trivsel.
Et præmaturt barn tilbydes samme allergiforebyggende diæt som mature allergidisponerede spædbørn. Modermælk er den bedste ernæring, og hvis dette ikke er muligt tilbydes barnet en special erstatning.
Det vides ikke, hvor længe det er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.