Svar: Putte-problemer
Kære Jane
Du gør bestemt ikke din datter en bjørnetjeneste ved at putte lidt med hende i øjeblikket, når hun skal sove. Det er helt normalt at børn på især 18-20 måneder vægrer sig mod at skulle sove og vågner med skrig om natten - trygt i mors favn falder de straks til ro.
Der er ingen tvivl om at når børn klynger sig til deres forældre for at kunne sove, så er det udtryk for smerte og barnet har brug for at man lytter til dette og giver den tryghed der er behov for.
Lige nu tænker jeg derfor at du skal lade din datter falde i søvn hos dig eller alternativt lægge en madras på gulvet i hendes værelse, så hun stadig sover i eget værelse, men hvor du har mulighed for at lægge dig sammen med hende og give hende den kontakt hun beder om.
Når hun atter er roligt og tryg ved at falde i søvn, så skal hun naturligvis igen sove i egen seng og du skal så overføre jeres ritual med at læse godnathistorie, synge en sang eller hvad du ellers har gjort, til ...
... egen seng. Ritualet, måden hun falder til ro på skal altså være som hidtil, men hun skal så have det overført til egen seng, hvor hun atter lærer at falde til ro.
Hvis hun er tryg ved sin seng og fint kan falde i søvn i den, hvis bare hun har dig at holde i hånden, så er det også en god idé. Hun behøver jo ikke komme ind i din seng eller være på en madras på gulvet, hvis hun falder til ro, hvis du sidder hos hende og holder hende i hånden. Det kan være rigtig godt givet ud at sidde der, bruge 15 minutter på at tale til hende, gennemgå dagen, berolige og betrygge og hun så falder til ro helt rolig og afslappet overgiver sig til søvnen vel vidende at du passer på hende :)
Jeg har besvaret flere spørgsmål om soveproblemer i denne alder, som netop handler om udvikling, begyndende farefornemmelse osv. Det er en fase, som I skal igennem :)
Så lyt til din datter og følg dit hjerte og giv hende den tryghed hun beder om lige nu - det kommer aldrig galt igen :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Downs syndrom
Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.
Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.
Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...
Babyalarm
Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.
Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.
De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.