Annonce

Annonce

Svar: Ikke vild med grød


9. august 2009

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Lasse's mor

Det vil være rigtig fint at komme igang med skemaden nu og det behøver ikke være særlig meget du får Lasse til at spise hver gang, det er fint hvis han bare spiser 4-5 skefulde. Lige nu skal du mere fokusere på at han skal have lidt og tit, at I skal have en fast rytme ind omkring det at spise og at han skal have varierede tilbud :)

Hvis vi skal regne med at han er født 4 uger før tid, så er han jo i princippet kun 5 måneder nu og det giver dig naturligt lidt mere tid at løbe på. I forhold til skemad, så kan det være fornuftigt at gå ud fra en mellemliggende alder, så du her skal regne med at han er 5½ måned og om ca 14 dage kan du så regne med ham som et 6 måneders barn, hvilket vil give jer mange flere muligheder for mad og variation.

Lige nu kan du give ham grød af ris, majs, hirse og boghvede og om 14 dage kan du begynde med havregrød, øllebrød og flerkornsgrød. Du må meget gerne give ham frugtmos på grøden som topping. Du kan lave det selv, men du kan også fint købe mos fra glas og netop fordi han spiser meget lidt, så kan det være en fordel at købe det færdiglavede børnemad.

Lige nu kan du også give ham grøntsagsmos og især de lidt mildere grøntsagstyper som gulerod, kartoffel, blomkål, broccoli og squash er rigtig gode at starte med. Stille og roligt udvider du dog grøntsagerne og kan give: Pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado osv.

Selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. Han må meget gerne få det men i små mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen ellers skal det gives med 14 dages mellemrum, men netop rodfrugter er ofte et stort hit hos børn, fordi de har den lidt sødere smag :)

Når hans indtag af grøntsagsmos kører, så vil det være rigtig fint at du begynder at tilsætte lidt kogt kød eller fisk i grøntsagsmosen. I begyndelsen ikke særlig meget, kun lige til at give en lille smule struktur, men for at få ham lidt igang. Du kan give ham kogt kød af kylling, kalkun, svin, kalv, lam, and, okse osv. og du kan give ham fisk - kogt eller lavet i ovnen. Det kød og fisk du bruger bør altså være kogt og skal gives meget findelt, - hakket kød er ofte bedst at starte med og du kan lave små kødboller eller bruge indmaden af en frikadelle, hvis I andre får det.

Fisk skal også koges eller laves i ovnen. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk og dette kan du sagtens give ham, igen tag udgangspunkt i de fiskeretter som I selv spiser. Tun på dåse er også i orden. Du skal naturligvis mose eller blende maden til en konsistens som passer ham og så skal han sidde med ved bordet, når I spiser.

Det vi også være rigtig fint, hvis du i 6 måneders alderen begynder at give ham lidt i hånden, som han selv kan sidde med. Han ...


Annonce

... skal naturligvis være under opsyn og du skal sikre dig at han ikke får bidt stykker af, som han kan få galt i halsen, men lidt blød frugt som appelsinbåd, fersken, blomme eller lignende (ikke for små stykker), vil han godt kunne sidde og sutte saften ud af og have glæde af. Han vil også kunne få lidt brødskorper at gumle på, agurk eller hvad du nu synes.

Du skal hjælpe ham med at holde fokus, når han spiser. Hvis han er en dreng, der er meget optaget af hvad der sker omkring sig, let lader sig forstyrrer, så misster han også hurtigt interessen og derfor skal du hjælpe ham med at holde fokus omkring maden.

Sæt ham i den høje stol foran dig, hold skål med grød/mos i din ene hånd og skeen i den anden. Fang så hans opmærksomhed ved at bruge din stemme og din mimik. "mmm mam mam mam, dejlig mad" åbne munden (han spejler sig i dig), ind med skeen, synke og igen "mmm mam, mam, smager godt", åbne munden ind med skeen. Det skal køre i en jævn strøm, så han ligesom ikke får mulighed for at blive afledt af andre ting. Når han så alligevel en gang imellem bliver forstyrret af et eller andet, storesøster der kommer eller andet, så bekræft ham i at det ser eller hører du også "hov der var storesøster jo, hej med dig", giv ham lidt vand at drikke og fang ham så igen "er du klar skat, mere mad, mmm mam mam" og så starter I forfra.

Du skal altså virkelig gøre en indsats for at få ham til at spise og holde koncentrationen og man kan godt nogle gange føle sig som en større skuespiller og så må det være sådan. Hvis det er for svært for dig, så må far tager over, når han kan det...

Og så er det som sagt vigtigt med en fast plan for dagen. Netop det at ting sker til samme tid og på samme måde giver genkendelighed og det vil derfor på sigt hjælpe jeres dreng til at finde ud af hvad der skal ske. Det er således nødvendigt for at han forbinder det at sidde i den høje stol med at spise.

En plan for dagen ser således ud:

Tidlig morgen 06: Amning og sover lidt videre i mors seng

Formiddag 9: Grød med frugtmos, vand af kop

Ammes og puttes til formiddagslur


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Frokost 12: Grød eller grøntsagsmos, vand af kop. Får lidt agurk at sidde med i hånden at gumle lidt på.

Ammes og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: Tilbydes lidt frugtmos, ammes og sover herefter måske en lille powernap

Aften 18: Grøntsagsmos, vand af kop. Tilbydes igen lidt agurk at sidde med i hånden, sidder sammen med jer i sin høje stol ved bordet. På den måde spiser I sammen og han oplever hvad det vil sige.

Kan evt. tilbydes lidt frugtmos til dessert, vand af kop.

Ammes og puttes til natten 19.30-20 i sin egen seng. Tidspunktet varierer efter hvor lang og hvor sen en lur han har taget

Sen aften 23-24: Ammes og puttes tilbage i egen seng og begynder herefter stille og roligt at skulle undvære amning midt nat.

Jeg håber at ovenstående giver jer en idé om hvordan I skal komme videre.

Rigtig meget held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klapvogn - køb af klapvogn

Når I vil købe en klapvogn, skal I overveje, hvad jeres behov er. Der findes mange forskellige modeller af klapvogne, som hver har deres fordele.

En klapvogn kan være praktisk, når I bevæger jer rundt i byen, eller tager feks. bus eller tog. En klapvogn er ofte let at manøvrerer rundt med, og den fylder ofte mindre end en barnevogn, hvilket kan gøre den praktisk i hverdagen. Samtidig kan mange klapvogne klappes sammen, så de f.eks. kan være med i bilen, hvis I f.eks. skal i ZOO...

Læs mere i Babylex

Babymassage

Babymassage er en systematisk blød og blid form for massage, som oprindeligt stammer fra Indien. Nogle børn nyder at få babymassage, hvor andre børn ikke bryder sig særlig meget om det.

De fleste forældre vil, uden at tænke over det, naturligt have lyst til at kærtegne og berøre deres lille barn. Følg din egen lyst til hvad du og barnet godt kan lide. Børn har bedst af at blive rørt på en måde, hvor det er barnets reaktioner og signaler der er styrende.

Børn har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

TAK for din fantastiske brevkasse! Jeg har overhovedet ikke tal på, hvor mange gange jeg har hentet uvurderlig hjælp ved at læse dine svar på alle mulige problematikker om tør hud, sutteflaske, søvn, afføring, øjenbetændelse osv. osv.

1000, 1000 tak!

Du gør livet nemmere for nybagte forældre og deres afkom. 😊

De bedste hilsner fra
Lise, mor til dejlige Anna på snart 5 mdr.


Annonce