Annonce

Annonce

Svar: Forsvundet tand og søvn


8. august 2009

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære A

Det er ganske givet ikke en rigtig tand, du har set i din datters gummer - en tand kan ikke bare forsvinde. Måske har hun haft en lille hvid knop, eller blære på gummen - det kan små børn godt have.

Nogle børn fødes også med tænder, men her er der normalt tale om en 'kunstig tand', dvs. en slags emaljeskal, som ikke har nogen rødder og derfor ikke kan vokse som en almindelig tand. Det er altså en mulighed, at jeres datter har haft en emaljeskal, som hun så har tabt, hvilket i princippet er rigtig godt, da hendes rigtige tænder så bedre kan udvikle sig og vokse :)

Med hensyn til søvn, så er der flere ting der spiller ind. Du skal for det første være sikker på at din datter får mad og mælk nok inden du putter hende og det er også vigtigt at hun sover regelmæssigt i løbet af dagen, for at kunne overgive sig bedst muligt til søvnen om aftenen. Hvis hun ikke er træt nok, kan hun ikke sove og hvis hun ikke er mæt nok, kan hun ikke sove.

En plan for dagen kan se således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes / flaske og sover lidt videre

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9.30: Frugtmos (evt. jerntilskud), frisk blød frugt i hånden at sutte på, vand af kop.

Ammes / flaske og puttes til formiddagslur, sover måske kun en lille times tid

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsstænger, agurk eller lignende, vand af kop.

Ammes / flaske og puttes til ...


Annonce

... middagslur ca kl. 13, sover her måske 1½ times tid, max 2 timer

Eftermiddag 16: Ammes / flaske og tilbydes evt. lidt frugtmos og frisk blød frugt at sutte på

Powernappen springes over

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med lidt brødskorper eller lignende at gumle på, vand af kop.

Ammes / flaske og puttes til natten ca kl. 19.30-20. Tidspunktet afhænger af hvorvidt hun har powernappet eftermiddag eller ej


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Sen aften 23-24: Ammes / flaske og sover til næste morgen tidlig. Amningen midt nat begynder således at blive sprunget over.

Som du kan se, så indgår der nu rigtig mange måltider i løbet af dagen og rigtig mange gange skal din datter fortsat tilbydes bryst eller flaske.

Det er vigtigt at du ikke ammer din datter i søvn, men giver hende brystet og evt. tilbyder en sut, som erstatning for brystet, når du flytter hende fra din favn og ned i egen seng. Det er vigtigt at du først putter hende, når du fornemmer at hun er lige ved at falde i søvn, lige registrerer hvor du lægger hende, men er træt nok til at overgive sig til søvnen.

Det er helt naturligt at du skal sidde hos hende, berolige hende og lulle hende i søvn. De fleste børn kan ikke bare lægges og falde i søvn af sig selv. De har brug for at vi er der, nusser lidt om dem, kæregner og beroliger og når de mærker at vi er der og de føler sig trygge, så falder det roligt i søvn.

Jeg håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.

Varme i barnevogn

Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.

Indkøring af hjemmepasser

Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...

Læs hele brevet og Helens svar


28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fødetaske

En fødetaske er den taske, som du skal bruge, imens du er på hospitalet, når du skal føde. Uanet om du skal føde ambulant eller være på barselsgangen i flere dage, så er det rart at have lidt ting pakket og parat.

Til selve fødslen vil nogle kvinder medbringe tøj, som de kan føde i, hvor andre kvinder vil bruge det tøj, som man får udleveret på sygehuset. Det kan være rart, at du har dine egne toiletartikler, shampoo, børste, tandbørste, hårelastikker osv. men derudover så er det...

Læs mere i Babylex

Forkølelse

Hvis det lille barn er forkølet, kan han/hun få besvær med at spise, da det er svært at få vejret ordentligt igennem næsen. Det betyder også, at barnet kan have svært ved at sove.

Her er et par gode råd:

- Hæv hovedenden, der hvor barnet sover, med et par bøger eller et sammenrullet håndklæde under madrassen

- Brug lidt modermælk eller saltvand som næsedråber. Dryp det direkte ned i næsen. Du kan evt. bruge en lille ske eller en pipette. Saltvand og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det er lige før jeg synes det bliver pinligt at jeg skriver så meget til dig, men dine svar er enormt nyttige og jeg har fået en god tillid til dig, så du kommer til at høre mere fra mig.

Tak fra Sophus´ mor


Annonce