Svar: Pludseligt fald i vægtstigning, arp, dellepleje, flere sprog
Kære Fie
Det er vigtigt at du fortsat sørger for at din datter tilbydes den mængde mælk hun har behov for og du udregner hendes behov ved at give hende ca 1/6 af hendes vægt. Det vil sige, at hvis hun vejer 6100 gram, så skal hun altså have 1000-1050ml mme / modermælk i døgnet.
Hvis hun derudover virker varm og til at have behov for ekstra væske, fordi I bor hvor temperaturene er høje, så er det helt okay, at du giver hende lidt kogt vand som tørstslukker - men det skal være små mængder og det er vigtigt at hendes indtag af mælk er nogenlunde stabilt. Det er via mælken at hun skal have sin næring.
Hvis du både ammer og giver flaske, så er det naturligvis svært at vide helt hvor meget hun får og hvor meget ekstra hun har behov for. Du skriver at hun normalt bliver suppleret med lidt mme og at hun har tabt sig efter at du er holdt op med dette. Det lyder altså som om at hun har behov for det supplement og at du skal til at indføre det igen.
Vægten kan godt stagnere i en periode og du kan naturligvis ikke forvente at hun bliver ved med at tage lige meget på, men det er et forholdsvis stort spring at gå fra knap 400g om ugen til 100g om ugen og ud fra det du fortæller, så skønner jeg altså at supplement med mme stadig er nødvendigt :)
Arp i hovedbunden ses som gullige fedtede skæl og de kan sidde både i hovedbund, pande og ned i øjenbryn. Det fjernes bedst ved at smøre hendes hovedbund og hår ind i lidt olie, som du lader sidde i nogle timer under en bomuldshue og herefter vasker du hendes hår med en mild uparfumeret flydende sæbe og reder så den godt opblødte arp ud af håret med en tættekam. Du skal vaske hår og hovedbund med bløde cirkulære bevægelser og du skal redde mod håret for at få arpen redt ud. Altså rejse håret op hele vejen rundt og så lægge det pænt ned igen bagefter.
Når I er ude, så er det vigtigt at hun bliver skærmet for solen, men det er også vigtigt at hun får luft til sit hår og hovedbund. Du må derfor prøve at finde balancen mellem at hun skal have solhat på og at hun kan sidde under en parasol uden hat, så der kommer luft til hovedbunden :)
Michelin-baby det ...
... hører sig til :) men det giver ofte lidt problemer med hudfolderne. Store børn sveder ofte lidt mere end andre børn og de er rigtigt gode til at samle skidt imellem deres deller ...
Det er vigtigt at hun bliver holdt ren og tør i folderne, da hun ellers risikerer at få svamp. Hvis hun bliver helt rød, hudløs, får knopper og huden synligt er irriteret, så har hun sandsynligvis allerede svamp og skal behandles med en speciel salve mod dette (I DK fåes det på recept hos lægen).
Du kan holde hudfolderne rene med rent vand, evt. vaske med lidt mild uparfumeret sæbe som intimsæbe, - Vivag eller Lactacyd (måske kan du finde noget tilsvarende) med en mild hudvenlig pH), sæben skal vaskes af og så må du duptørre med et bomuldsklæde som ikke fnulrer eller du kan føntørre hende eller bruge en blæser. Nogle familier bruger en hånd-ventilator som kan køre på batteri.
Under hagen gør du det samme og så sørger du for at hun ligger så meget på maven som mulig, så hovedet løftes op og der kommer luft til mellem dobbelthagerne :)
Med hensyn til tosprogede børn, så anbefales det normalt at man taler sit modersmål til barnet. Når man taler på sit modersmål, så vil man helt naturligt have mange flere følelser og nuancer med i sproget. Derfor er det vigtigt at man taler, synger sange, læser bøger osv. på sit modersmål.
Det siges ofte at børn der skal forholde sig til to sprog, vil være senere til at tale end andre børn. Det er dog en sandhed med modifikationer. Det handler nemlig om at barnets ordforråd naturligt vil bestå af to sprog, barnets ordforråd vil normalt være alderssvarende og barnet vil naturligt blande de to sprog. Små børn skelner ikke mellem om de taler det ene eller det andet, de vælger det ord de kender, de bruger det sprog de normalt hører.
Hvis man således taler begge sprog, så vil man ingen problemer have med at forstå barnet og det er uden betydning at barnet blander de to sprog. Men taler man kun det ene sprog, så vil det naturligvis kunne lyde som om at barnets ordforråd er mindre end man kunne forvente :)
Jeg håber du kan bruge lidt omkring ovenstående videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.
Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
Viden om børn:
Tilstoppet tårekanal
Mange nyfødte børn har en tilstoppet tårekanal. Barnet ser ud som om, at det har søvnklatter i øjenkrogen hele tiden, eller at øjnene konstant virker fugtige.
Tårekanalen er en tynd kanal, som løber fra den inderste øjenkrog til næsen. Det er bl.a. den, der får os til at snøfte, når vi græder.
Tårer er 'øjnenes sprinkleranlæg'. Tårerne løber i en konstant strøm fra øverste, yderste øjenkrog ned og renser øjnene. Øjenvipperne er en slags 'vinduesviskere', og...
Kravle
De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.
Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.