Annonce

Annonce

Svar: Sengelægning og søvn


5. august 2009

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Børn gennemgår forskellige faser i deres udvikling og vil i nogle perioder udvikle sig rigtig meget både mentalt og fysisk. Når de tager disse udviklingsspring, så kalder man det ofte tigerspring og det kunne godt lyde som om at I lige nu går igennem en sådan fase, et sådan spring.

Fasen her er kendetegnet ved at jeres datter generelt virker lidt mere pylret og kan virke lidt mere småklynkende end du tidligere har oplevet. Hun vægrer sig måske overfor visse fremmede, vil helst være hos dig og er stadig også lidt pylret selvom hun er på din arm.

Hun begynder at kunne bruge sine motoriske færdigheder mere bevidst. Fra blot at kunne gribe omkring sit legetøj, så begynder hun nu at se på legetøjet, række ud efter det, gribe det, ryste det og putte det i munden.

Han begynder også at bruge sine lyde, pludrer mere og mere varieret, øver sig med sin tunge, pludrer mere og mere i dialog og har flere og flere verbale lyde i sit repertoire.

Motorisk begynder hun også at vende sig fra ryg til mave og omvendt og hun forsøger også at krybe lidt hen over gulvet, ofte baglæns i starten, hvilket giver stor frustration.

Jeg tænker at den øgede uro du oplever om dagen, den manglende evne til at overgive sig til søvne, koble fra og lukke af for verden, det øgede behov for at blive trillet og lullet i søvn osv. alt sammen godt kan hænge sammen med at din datter lige nu udvikler sig rigtig meget, så prøv at lægge mærke til, om hun mon øver nye færdigheder :)

Det kan også tænkes at hun begynder at have behov for lidt mere mad, netop fordi hun er så opmærksom på verden, så lader hun sig også let forstyrre, når hun skal spise og får derfor ikke helt det ind, som ...


Annonce

... hun egentlig har behov for. Prøv derfor at vær opmærksom på at hun lige nu måske skal ammes lidt mere end hun tidligere er blevet.

Jeg sender en dagplan som den kan se ud for en pige din din datters alder:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover lidt videre

Formiddag 9-9.30: Ammes og puttes til formiddagslur. Har evt. behov for 2 amninger, hvor der ligger en skiftning imellem. Nogle børn har også brug for en ekstra amning kl. 7.30 hvor dagen begynder, og skal så ammes igen inden de puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Grød med frugtmos, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca kl. 13, tidspunktet afhænger af hvor lang og hvor sen en formiddagslur hun har taget

Eftermiddag 16-16.30: Ammes og puttes til 3. lur


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Aften 18-18.30: Grøntsagsmos, vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca kl. 20. Igen afhænger tidspunktet af hvorvidt hun har sovet powernap sen eftermiddag og hvor sent den ligger

Sen aften 23: Ammes

Midt nat 03: Ammes - de fleste børn er 6 måneder inden de kan springe denne amning over.

Det er vigtigt at hun dagen igennem imellem sine lure bliver aktiveret både fysisk og mentalt. Hun skal opleve, bruge sig selv og blive træt på flere måder for at sove godt. Hun er en baby nu, der skal aktiveres rigtig meget og det er vigtigt at hun generelt ikke skærmes for meget, men netop får de stimuli hun har behov for. MEN når hun så skal puttes, så skal du genindføre jeres putteritual med puden, de beroligende ord osv. som hun kender og føler sig tryg ved.

Jeg håber at ovenstående tanker om udvikling og planen for dagen giver dig en idé om, hvad der evt. foregår hos jer og hvordan I kan komme lidt videre :)

Fortsat held og lykke med hende!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Steriltvandspapler

Steriltvandspapler bruges som smertestillende til fødende kvinder. Det er små indsprøjtninger af helt rent vand, som man lægger ind under huden i lænden.

Det svier, når de lægges ind og der lægges i alt 4 små steriltvandspapler ind. Når de først er lagt, oplever de fleste at de har god smertelindring. Virkningen kommer af, at stikkene afleder smerteimpulser, som netop er høje i lænden, når man har veer.

Læs mere i Babylex

Snore i børnetøj

Der kan være snore i dit barns tøj - snore kan sidde i hætter og kraver, i handsker osv. og det kan være farligt. Lange snore bør undgås, de kan hænge fast i rutschebanen og klatrestativet på legepladsen, - og i værste fald kan børn blive kvalt ved det.

Se derfor dit barns tøj igennem og er der snore, så kan det være en god idé at afkorte snoren mest muligt. Det vil også være en god idé ikke at binde knuder eller sætte andet på snoren, som kan sætte sig fast i legeredskaber,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine dejlige, fornuftige svar. De passer så godt til mit temperament, og det giver altså ro i sjælen at høre fra dig. Mange gange hjælper det også at få sat ord på sine bekymringer.

Jeg finder mange gode råd i dine tidligere svar til andre forældre. Jeg kan nogle gange føle mig som verdens dårligste mor, når ingenting vil lykkes. Derfor trøster det mig, når jeg kan læse, at jeg ikke er den eneste, der har problemer med de kære børn. Så føler jeg mig ikke så alene.

Tak fra Lis, mor til datter på 4 måneder


Annonce