Annonce

Annonce

Svar: Hvordan putter jeg min søn og hvordan får jeg ham til at spise overgangsmad?


30. juli 2009

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Nina og Hans' mor

Det er dejligt at amningen går så godt og at Hans er glad for brystet. Men det er tiden nu, at du får skruet amningerne gevaldigt ned. Hans er så gammel, at han nu har brug for anden og mere ernæringsrigtig mad og det er vigtigt at du nu kommer igang med maden og ikke får sprunget det stadie over, hvor han - som du også beskriver - har en naturlig nysgerrighed og åbner munden og smager, når du kommer med skeen.

Han må og bør ikke ammes mere end 6 gange i døgnet, så du kan godt høre, at der skal skrues gevaldigt ned i forhold til hvad du tilbyder ham af bryst lige nu. Det er meget vigtigt at du derfor tilbyder mere rigtig mad og trækker tiden mellem amningerne - og ja, det bliver hårdt, men du er nødt til det, hvis du skal have ham til at spise og dermed også sove bedre om natten ...

En plan for dagen ser således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover lidt videre i mors seng

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9.30: Frugtmos (jerntilskud), frisk blød frugt at sutte på, det kan være f.eks. appelsinbåde, fersken, blomme eller lignende - forholdsvis store stykker, som han sutter igennem og opbløder med spyt.

Ammes og puttes til formiddagslur ca kl. 10, sover måske kun 45 minutter, nogle dage måske lidt mere

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, det kan være hjemmelavet men må også meget gerne være mos fra glas. Tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurk og lignende at gumle på, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca kl. 13

Eftermiddag 16: Tilbydes lidt frugtmos, frisk frugt i hånden og ammes igen

Powernappen begynder at kunne blive sprunget over her

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og tilbydes igen lidt brødskorper eller lignede at gumle på og opbløde med spyt. Vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca 19.30-20. Tidspunktet varierer lidt efter hvorvidt han har sovet powernap eller ej. Puttes i sin egen seng

Sen aften 23-24: Ammes og sover herefter uden mælk til næste morgen tidlig. Sover i sin egen seng.

I stedet for bryst natten igennem, skal han hjælpes med stillingsskift, kærtegn og beroligende ord. Mad / mælk har han ikke behov for, hvis dagen er som ovenfor beskrevet.

Når du putter ham til ...


Annonce

... søvn dagen igennem og om aftenen, så er det vigtigt at du får ham over i egen seng lige der, hvor han kan registrere at han bliver lagt der. Han må altså ikke nå at falde så meget i søvn, at han ikke ved du flytter ham. Det er vigtigt at han lærer at sove ude at have dit bryst i munden, så længe han sover med brystet i munden og har denne afhængighed, så vil han søge det igen og igen, når han om natten vågner op fordi han skifter søvnfase.

Vi vågner alle sammen 10, 15, op til 20 gange når vi sover. Vi vender os om, skifter side, trækker dynen op, sparker dynen lidt af, retter på puden, putter os ind til vores partner osv. Ofte mærker vi slet ikke at vi vågner og gør disse ting, det sker imens vi sover. Små børn har også sådanne opvågninger og hvis barnet har lært at falde i søvn i mors eller fars favn og med tæt fysisk kontakt, så vil han naturligt ikke kunne falde i søvn igen uden at have det. Han vil søge det indtil det kommer igen.

Jeg plejer at sammenligne det med at du som voksen falder i søvn ved siden af din partner og han så forsvinder i løbet af natten. Hvis du vågner og oplever at din mand er væk, så vil du ikke kunne sove videre, men i stedet vil du vågne yderligere op, du vil mærke en uro og du vil begynde at søge efter ham, for at finde ud af hvor han er blevet af. Du ville først falde til ro, når du havde fundet ud af at der ikke var sket noget, at han bare var gået på toilet, ikke kunne sove og derfor var stået op og sad og læse avisen eller lignende.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Når du putter med din dreng, lægger dig med ham og ammer ham i søvn, så lærer du ham at sådan skal det være for at sove godt. Når han så efter ½ time vågner op fordi han skifter søvnfase, så bliver han naturligt urolig, når han oplever at du ikke er der, at du pludselig er forsvundet. Derfor er det vigtigt at han lære at sove uden brystet i munden og uden at være i din favn.

Det betyder ikke at han skal græde sig i søvn, han skal jo stadig ammes inden luren og brystet skal gøre ham rolig og mælken har han behov for, men du skal putte ham i seng lige der hvor han registrerer hvor han falder i søvn og stadig er træt nok til at sove videre.

Rigtig meget held og lykke med projektet og igang med at amningerne skruet rigtig meget ned!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.

Varme i barnevogn

Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.

Indkøring af hjemmepasser

Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...

Læs hele brevet og Helens svar


28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Uld til børn

En gammel tommelfingerregel lyder, at alle de måneder, som ender på "r", kan uld være en fordel - det vil sige september, oktober, november, december, januar og februar.

Uld har mange fordele:

- Det har blandt andet en rigtig god isoleringsevne, så det hjælper dit barn med at holde sig varm. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft, og det gør, at ulden isolerer rigtig godt.

- Det kan absorbere 30-40 procent af sin egen vægt i væske. Det...

Læs mere i Babylex

Steriltvandspapler

Steriltvandspapler bruges som smertestillende til fødende kvinder. Det er små indsprøjtninger af helt rent vand, som man lægger ind under huden i lænden.

Det svier, når de lægges ind og der lægges i alt 4 små steriltvandspapler ind. Når de først er lagt, oplever de fleste at de har god smertelindring. Virkningen kommer af, at stikkene afleder smerteimpulser, som netop er høje i lænden, når man har veer.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit svar angående min datter, som græd sig selv i søvn. For første gang i lang tid havde jeg en rigtig god fornemmelse i kroppen efter at have læst dit svar. Jeg kunne mærke, at du fik sat mange af de rigtige ord på situationen.

Tak fra Sanne, mor til pige på knap 4 måneder.


Annonce