Annonce

Annonce

Svar: Får hun nok mad?


28. juli 2009

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Gitte

Tak for dit brev, det er godt du skriver :)

Du fortæller at du er stoppet med at amme og ud fra den plan du har sendt, så fremgår det at du ikke har erstattet amningerne med flaske ... Din datter får kun 2 flasker dagligt og det er ikke nok!

Det er godt at du bruger mælk i skemaden, det skal hun have. Det er også fint at hun får lidt vand af en kop (det går jeg ud fra at hun gør - det fremgår ikke af planen?), men det er ikke nok. Det handler både om at hun skal have mælk, skal have calcium nok, men også om at hun skal have væske nok og det får hun langt fra, som planen ser ud nu.

Calcium er vigtigt for vores celler og for opbygningen af skelettet og koncentrationen af calcium i blodet holdes stabilt via hormoner, hvor blandt andet også d-vitamin spiller en rolle. Hvis indtagelse af calcium er for lavt, så vil der frigives calcium fra skelettet. Det betyder at hvis calcium indtaget gennem længere tid er langt under anbefalingerne, så vil det resultere i en dårlig knoglemineralisering og jeg bliver nødt til at sige, at din datters indtag er langt under, hvad man anbefaler.

Din datter skal have mindst 750ml mme dagligt (gerne mellem 800-1000) - svarende til 5-6 flasker i døgnet og det handler både om at give hende mælk nok, men også give hende væske nok.

Du fortæller at din datter vejer 9 kg, hun er således en stor pige og hun har brug for rigtig meget væske. Du skal regne med at hendes samlede væskebehov for et døgn er ca 1350ml og det får hun langt fra!

Jeg vil derfor anbefale dig at skrue ned for mængden af skemad og supplere op med en flaske, så hun får både mælk og væske nok. For at dække hendes jernbehov skal hun også have mindst 400ml mme dagligt, får hun ikke det skal hun have jerntilskud.

Gennem kosten får vi to typer jern: Non-hæm jern hovedsageligt fra kornprodukter, grøntsager og mælk, ...


Annonce

... samt hæm-jern fra animalske produkter som kød, indmad og fisk.

Optagelsen af hæm-jern er høj og levnedsmidler med hæm-jern er derfor gode jernkilder. Optagelsen af non-hæm jern er dårlig, men kan fremmes af andre dele af måltidet f.eks. kød og vitamin C. Man ved at mælkeprotein, calcium, fytinsyre, fibre og garvesyre hæmmer jernoptagelsen og derfor anbefales det at man giver jern sammen med f.eks. lidt frugtmos eller lidt juice og ikke sammen med f.eks. mælkeprodukter.

Jern har betydning for mange ting i kroppen, men den vigtigste er at jern er med til at transportere ilt rundt i kroppen. Når man anbefaler ekstra jerntilskud til børn, så er det for at forebygge jernmangel i 2 leveår. Hvis barnet ikke har jern nok i kroppen, så danner barnet ikke nok røde blodlegemer, hvilket medfører blodmangel/anæmi.

Din datter er på nuværende tidspunkt ikke i stand til at spise sig til den mængde jern hun har behov for via skemaden og hun skal have jern dagligt, for at forebygge at hun ikke får jernmangel, når hun er 12-24 måneder.

En plan for dagen ser således ud:

Tidlig morgen 6: Flaske med mme

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Flaske og puttes til formiddagslur


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, tilbydes lidt agurk eller lignende i hånden at gumle på, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag 15-16: Flaske og tilbydes lidt frugt som nu

Aften 17.30-18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, tilbydes igen lidt agurk, brødskorper eller lignende i hånden at gumle på, opbløde med spyt osv. Vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca 19.30-20

Sen aften 23-24: Flaske som spises i søvne

Jeg håber at ovenstående viser dig hvordan din datters behov er og at du kan bruge mine tanker og forklaring omkring, hvorfor de store mængder mælk / væske er vigtigt :)

Fortsat god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gråd og børn

Når det lille barn græder, så fortæller dit barn dig, at det ikke har det ikke har det helt godt eller ikke er helt tilfreds med, hvad der foregår omkring det.

Det nyfødte barns gråd er meget ensartet, men forholdsvis hurtigt vil barnets gråd ændre sig og vil have forskellige nuancer. I takt med at barnet vokser, vil du lære at tolke barnets gråd og finde ud af, hvordan du skal handle i forhold til barnets behov.

Nogle gange vil det være svært at finde ud af,...

Læs mere i Babylex

Slik

Vær altid opmærksom på hvad I selv spiser. Barnet lærer af at se på jer og det I gør. Jeres vaner omkring slik, vil således smitte af på jeres barn.

Nogle tilbyder kun slik til festlige lejligheder, andre har en fast ugentlig slikdag. Der er ingen grund til at tilbyde jeres barn slik hver dag.

Babyer har heller ikke behov for slik og interesserer sig måske ligeså gerne for et sundere alternativ, som en brødskorpe eller et dejligt frisk bær.

Ifølge...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tack før alla svar jag får från dig, tycker det är helt fantastiskt att du verkar komma ihåg vad man skriver i tidigare frågor =).

Tack før svar
Karolina, mor til tvillinger


Annonce