Annonce

Annonce

Svar: Ammestop og søvn - 8 mdr.


26. juli 2009

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Emilias mor

De fleste børn vil i 8-9 måneders alderen få deres mælkebehov fint dækket ved 3 amninger i døgnet og den mælk de kan få via maden i løbet af dagen. Hendes mælkebehov er fortsat stort - hun vil drikke 500-600ml hos dig (fordelt på 3 amninger) og hvis du stopper amning skal hun kunne indtage denne mængde på anden vis ...

Du skriver at hun får mme af kop i løbet af dagen og det er naturligvis en måde at sikre hende lidt ekstra mælk. Det er dog generelt en god idé ikke at give for meget mælk i dagtimerne, netop for at give plads til mere rigtig mad og så i stedet sikre mælkeindtaget aften, sen aften og tidlig morgen.

Jeg tænker at du nu godt kan begynde at give din datter en lille smule mere mad og måske lidt mere variation i løbet af dagen. Jeg tænker at det vil være svært at stoppe amning helt, hvis hendes behov skal dækkes, men du vil godt kunne amme mindre end du gør lige nu ...

Mit forslag til en dagsplan ser derfor således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover videre i mors seng

Morgen 8: Havregrød lavet med mælk, vand af kop.

Formiddag 9.30: ½ bolle med smør, ost, frugtmos (jerntilskud), frisk frugt eller bær i hånden, vand af kop.

Formiddagslur

Frokost 12: Rugbrødshapsere med forskellig smørbart pålæg, meget gerne fiskepålæg. Suppleres med rester fra aftensmaden, det kan være kogte grøntsager, kartoffelbåde, godt kogte pastaskruer, ½ hårdkogt æg eller lignende og suppleres også gerne med grøntsagsmos (det kan være mos fra glas), vand af kop.

Puttes til middagslur og kan få mme af kop inden lur

Eftermiddag 15-16: En ½ bolle med smør, ost, en lille portion tykmælk med frugtmos, revne æbler, moset banan, rugbrødsdrys eller lignende, frisk frugt eller bær i hånden, vand af kop.

Aften 17.30-18: Familiemad, risretter, pastaretter, ...


Annonce

... kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Hun må få næsten alt hvad I spiser, naturligvis i en konsistens som hun kan kapere - men giv hende f.eks. gerne pasta med kødsovs, lasagne, boller i karry, farsbrød, frikadeller, laks, rødspættefileter, - hvad I nu får. Sørg for at der er mad i stykker og også moset mad. Vand af kop.

Alt efter hvor meget hun har spist af aftensmad, kan hun suppleres med en godnatgrød inden sengetid.

Ammes og puttes til natten 19.30, sover i sin egen seng

Sen aften 23-24: Ammes og sover uden mælk til næste morgen tidlig i sin egen seng.

Prøv når du ammer hende, at få hende til at spise effektivt og længe, så du er sikker på at hun får den mængde mælk hun har behov for - og prøv så at lade far tage over om natten, hvor jeres datter må beroliges med nærhed, kærtegn osv. men uden bryst.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Prøv når du ammer hende at have en sutteklud eller puttebamse hos hende, så hun stille og roligt vender sig til og forbinder den med at skulle falde til ro. Put hende med denne klud eller bamse konsekvent hver gang hun skal sove og lad det stille og roligt være substitut for brystet, erstatning for amningen.

Hvis du ønsker at stoppe amning helt, så skal din datter have sin mælk på anden vis og skal kunne drikke forholds vis store mængder af en kop ... det ved jeg ikke om hun kan?

Når hun er 10 måneder, vil 2 amninger dagligt være passende, så på den måde arbejder tiden også for jer og hun bliver mindre afhængig af dig.

Medtænk også at hun ikke længere må falde i søvn med brystet i munden men skal lære at sove uden denne afhængighed. Hun skal altså ammes, men puttes imens hun stadig registrerer hvor hun ligger og lære at overgive sig til søvnen med sin sutteklud eller puttebamse.

Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke med hende:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.

Kan jeg reetablere amning?

Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klapvogn - køb af klapvogn

Når I vil købe en klapvogn, skal I overveje, hvad jeres behov er. Der findes mange forskellige modeller af klapvogne, som hver har deres fordele.

En klapvogn kan være praktisk, når I bevæger jer rundt i byen, eller tager feks. bus eller tog. En klapvogn er ofte let at manøvrerer rundt med, og den fylder ofte mindre end en barnevogn, hvilket kan gøre den praktisk i hverdagen. Samtidig kan mange klapvogne klappes sammen, så de f.eks. kan være med i bilen, hvis I f.eks. skal i ZOO...

Læs mere i Babylex

Gråd og børn

Når det lille barn græder, så fortæller dit barn dig, at det ikke har det ikke har det helt godt eller ikke er helt tilfreds med, hvad der foregår omkring det.

Det nyfødte barns gråd er meget ensartet, men forholdsvis hurtigt vil barnets gråd ændre sig og vil have forskellige nuancer. I takt med at barnet vokser, vil du lære at tolke barnets gråd og finde ud af, hvordan du skal handle i forhold til barnets behov.

Nogle gange vil det være svært at finde ud af,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak igen for dine altid gode råd!! Herhjemme er du "Hende net-fidusen med de gode råd", som min mand kalder dig med stor veneration - hehe ;)

Hilsen familien fra Frederiksberg


Annonce