Svar: Skrigeture og kolik?
Kære Emils mor
Tillykke med den lille dreng og velkommen til :)
For at man kan tale om kolik, så skal alt andet være udelukket. Det vil sige at barnet skal være grundigt undersøgt, man skal have sikret sig at barnet ikke er syg, har brækket en skulder, forrykket en nakkehvirvel eller lignende, det kan ske under en fødsel og vil naturligt give barnet smerter og gøre barnet grædende og ulykkeligt. Hvis barnet findes fuldstændig sund og rask og man alligevel oplever at barnet er meget grædende, så taler man om kolik,
Man siger at ca 10-20% af alle spædbørn rammes af kolik og man definerer normalt kolik som uforklarlige anfald af gråd og irritabilitet, som varer mere end tre timer om dagen i mindst tre dage om ugen - og som varer ved i mere end tre uger.
Grådanfaldene begynder ofte et par uger efter fødslen og forsvinder igen mellem 12-16 uge. Hos nogle børn sker det fra den ene dag til den anden, forældre kan simpelthen sætte dato på hvornår barnet pludselig holdt op med at græde, hos andre er det en mere gradvis bedring, som sker dag for dag.
Barnet har ofte grådanfald hen på eftermiddagen eller tidligt om aftenen. Barnet virker helt ulykkelig, græder rigtig meget, krummer sig sammen, trækker sine ben op, bliver rød i hovedet og virker utrøsteligt ligegyldigt hvad man gør.
Man ved ikke hvorfor nogle børn får kolik og der er rigtig mange forklaringer og meget bliver forsøgt for at afhjælpe det. Det er utroligt frustrerende at være forældre til et barn der græder så ulykkelig og hvor intet man forsøger tilsyneladende hjælper. Forklaringerne på kolik går lige fra sult (behov for mere mad) og det modsatte overfodring (længere tid imellem måltiderne), luft i tarmene, overfølsomhed overfor mælk, umodne tarme og tarmkramper,- til at årsagen skal findes hos forældrene - at man har svært ved at læse barnets signaler, at man fejltolker barnets signaler, at fødslen har været traumatisk osv. Ingen kender altså fuldstændig grunden.
Og når man ikke kender årsagen, så er det også svært at behandle og derfor er I nødt til at forsøge jer lidt frem og gøre det, der virker bedst for jer alle 3. Mange forældre oplever at fysisk kontakt er noget af det som hjælper bedst. Det kan derfor varmt anbefales at investere i en slynge, fordi jeres dreng kan ligge i din ...
... favn, være helt tæt på jer, kan være vågen, falde i søvn osv. som det passer og I har samtidig mulighed for at bevæge jer rundt.
Da der ikke rigtig er noget mønster i grådanfaldene hos jer, så må I også her prøve jer lidt frem. Det kan have noget at sige, hvordan din dreng dier hos dig og hvor god han er til at komme af med luften efterfølgende. Nogle børn er rigtigt gode til at bøvse, andre prutter i stedet for og det er klart, at de børn der skal have luften hele vejen igennem systemet for at komme af med den, ofte vil have mere mavekneb end de børn der kan levere en stor bøvs efter at have spist ...
Når du ammer ham, så vær opmærksom på at han skal spise længe og effektivt fra et bryst, før du giver ham fra modsatte side. Det er vigtigt at han får den lidt federe mælk med ud, den ligger tungere i maven og giver mere ro. Hvis han spiser lidt fra den ene side og lidt fra den anden, så får ham mere vandholdig mælk og for meget af det, giver ekstra uro i maven. Så lad ham spise godt fra den ene side, skift ham, pludre med ham osv. og inden han så skal puttes får han mad igen, men fra modsatte side, hvor han så tager toppen. Næste gang du så lægger til, så starter du der hvor han har taget toppen, sørger for at han spiser godt i bund der, skifter ham og tilbyder toppen fra modsatte side.
Når du nogle gange oplever at han begynder at hive mere i brystet, slipper, tager fat, hiver igen, så lyder det som om at han måske forsøger at malke lidt af den sidste og lidt federe mælk med ud. Prøv her at tage ham fra og lægge ham til brystet igen, men i tvillingestilling. På den måde får han fat på en ny måde og får stimuleret brystet anderledes og får det bedre 'tømt'. Herefter kan han så få en sut og falde i søvn :)
Når han bliver rigtigt ked af det og har svært ved at rumme alle indtryk, når alle hans sanser kører på højtryk, så læg dig ind med ham i soveværelset. Åben vinduet, rul gardinerne for, læg dig med ham i sengen og am ham liggende. Det kan hjælpe ham med at koble helt fra overfor verden og bedre finde ro :)
Det er fint at hjælpe ham med lidt gymnastik, mavemassage osv. Du kan også trykke ham under fødderne og nogle familier oplever at zoneterapi har en effekt ...
Jeg håber du kan bruge lidt af ovenstående tanker videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.
Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
Viden om børn:
Tidlig født
Når børn bliver født før termintidspunktet taler man om for tidlig fødsel. En graviditet varer normalt ca 40 uger.
Børn der er født mellem uge 33 og uge 37, betegnes ofte "moderat tidlig født". Disse børn er altså født mellem 3-8 uger for tidligt.
Børn der er født mellem uge 29 og uge 32, betegnes normalt som "meget tidligt født". Disse børn er født mellem 9-12 uger for tidligt.
Børn der er født før uge 29, betegnes normalt som "extremt tidligt...
Fedt
Små børn har brug for fedt i maden. Det anbefales at tilsætte en tsk fedtstof i hver portion hjemmelavet mad. Det er udmærket at skifte imellem de forskellige typer fedtstof som olie, smør og plantemargarine.
Efter 1 års alderen kan barnet fortsat have behov for at få lidt ekstra fedtstof. Det er især i familier, hvor man spiser meget magert og gerne vil at barnet skal have sunde spisevaner fra starten.
I mager mad er der mange grøntsager, frugt og brød og kun lidt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...