Svar: Vil ikke sove i sin egen seng - 16 mdr.
Kære Johanne
Netop nu hvor jeres datter er 16 måneder, begynder hun at kunne forholde sig til at I er der, selvom hun ikke kan se jer. Tidligere har hun ikke forstået dette, hun har ikke kunne forstå hvor I blev af, når I gik og hun har ikke vidst, at I var lige inde i stuen, på den anden side af væggen. Derfor har det naturligt været utrygt for hende, når I har lagt hende i sengen og er gået - for hun har følt sig forladt og alene. I jeres seng har hun naturligt derfor også følt sig mere tryg.
Der er ingen tvivl om at det handler om at I skal have gjort jeres datter tryg ved sit værelse og tryg ved sin seng og det er meget fint at arbejde på dette nu - især fordi hun naturligt i 18-20 måneders alderen ofte vil komme ind i en periode, hvor hun drømmer mere, sover mere uroligt og vil være mere kontaktsøgende og har I fået skabt gode vaner inden denne periode, kommer I lettere igennem den :)
I forhold til hende seng, så lyder det som om at hun er ked af denne, eller at hun forbinder den med noget mindre rart. Det er svært at sige hvorfor, måske har hun følt sig 'fanget' i sengen på et tidpunkt, har grædt, haft brug for jer, men har ikke kunne ...
... få fat på jer ...? Det er dog drastisk at købe en ny seng, det behøver I ikke at gøre. Jeg vil i stedet foreslå jer at I bruger en madras på gulvet og lærer hende at sove på den i eget værelse. I kan og bør sidde ved siden af hende, læse en historie, hun kan mærke jeres fysiske kontakt, I kan røre ved hende, nusse hendes tæer, holde hende i hånden osv. og hun kan derved lære at falde trygt til ro på sit værelse, vel vidende at I er der, passer på hende.
Stille og roligt i takt med at hun bliver tryg ved at skulle sove på sit værelse, kan I så begynde at gå til og fra eller hvad metode der nu viser sig hensigtsmæssig, det kan vi se på senere hen :) Men lige nu er det vigtigste at gøre hende tryg ved at sove der, og her ser jeg en madras på gulvet som en god midlertidlig løsning.
I skal naturligvis være sikre på at hun er træt nok til at sove, når hun kommer i seng og derfor er det vigtigt at I ikke putter hende alt for tidligt og også vigtigt at hun ikke sover for lang en middagslur - max 2 timers lur midt på dagen, lad hende sove mellem 12-14 og put hende så kl. ca 20.
Jeg håber ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Tvillingefødsel
Det er altid noget ganske særligt at få et barn, men at få to på en gang er noget helt specielt.
En tvillingefødsel skal helst foregå på en specialafdeling, fordi der ved fødsel af to børn er større risiko for komplikationer. Cirka halvdelen af alle tvillingegraviditeter bliver afsluttet med planlagt kejsersnit, og når du er i 36. graviditetsuge, vil du ofte få svar på, hvorvidt du kan føde vaginalt, eller om det anbefales, at du føder ved planlagt kejsersnit.
Man...
Sygt barn
Det er altid svært at vurdere hvad et lille barn fejler, og er du i tvivl er det altid en god idé at kontakte lægen. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.
De mest almindelige sygdomme hos børn er: Forkølelse, øjenbetændelse, mellemørebetændelse, lungebetændelse, maveinfektioner og skoldkopper.
Symptomerne er ofte: Manglende appetit, ondt i maven, opkastning og diarré samt feber.
Hvis det bliver nødvendigt at indlægge barent på sygehus er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.