Annonce

Annonce

Svar: Ingen effekt af laktolosen - 2 mdr.


20. juli 2009

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Sanne

Tillykke med den lille pige og velkommen til, det lyder som om at I alle trives med at være en lille familie på fire ... :)

Det er meget normalt at små børn får problemer med maven i form af forstoppelse, når de får flaske og man kan her forsøge at give speciel-erstatningerne Syrnet grøn allomin eller Nan H.A. for at se om det hjælper.

Syrnet grøn allomin er tilsat citronsyre der får proteinerne til at 'fælde ud', hvilket skulle hjælpe optagelsen i tarmen og dermed anbefales til børn med hård mave.

I NAN H.A. er proteinerne delvist hydrolycerede og mange oplever at dette også hjælper på træg mave.

Hvis skift af erstatning ikke er tilstrækkeligt, så vil man til så lille et barn som jeres datter, anbefale laktulose og man vil normalt give 1 ml pr kg. fordelt over to doser dagligt. Det vil sige, at hvis jeres datter vejer 5-6 kg nu, så kan hun få 2½-3 ml 2 x dagligt, altså morgen og aften. Laktulosen bør ikke gives i flasken med mælk, da I ikke kan være sikre på at hun får den gennem flasken.

Laktulose virker ved at blødgøre afføringen i tarmen og påvirker ikke tarmens bevægelser som andre afføringsmidler kan gøre. Derfor bliver man normalt ikke afhængig af at få laktulose (eller Movicol, som kan bruges til større børn). De mave-tarmlæger jeg har talt med pointerer altid at det er langt vigtigere at holde barnets mave igang end at bekymre sig om afhængighed. Hvis maven ikke fungerer, tager barnet ikke nok mælk til sig og det går ud over barnets udvikling og trivsel.

Børn født før tid har tit umodne tarme og vil ofte få afføringsmiddel i måneder og det sker der ikke noget ved.

At jeres datters indtag varierer meget kan godt hænge sammen med hendes forstoppelsesproblemer. I forhold til mælkebehov, så er det tommelfingerreglen at hun skal spise ca 1/6 af sin vægt i døgnet, hvis hun vejer 5200g skal hun således indtage mellem 850-900ml i døgnet. Fordelt på ca 6 måltider svarer det til at hun ...


Annonce

... drikker mellem 140-150ml hver gang, altså ca. hver 4 time.

Hun må gerne om natten sove 5-6 timer, hvis hun har behov for det, men det er uhensigtmæssigt, hvis hun sover 10 timer uden mad. Det vil betyde at hun skal indhente en stor del af sit behov om dagen og det kan være svært for hende at overkomme dette og vil også kunne give yderligere maveuro. Derfor er det som udgangspunkt vigtigt at hun tilbydes en flaske midt nat, så hun ikke sover så mange timer uden mælk. Det vil også hjælpe på hendes indtag at hun får en flaske ekstra om natten, så kommer hun bedre op på de 800ml i stedet for de 600 som hun tager nu.

Jeg skønner altså at hendes sparsomme indtag skyldes forstoppelse og anbefaler at I forsøger at få gang i hendes mave for at se om hun ikke begynder at spise lidt mere.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Med hensyn til rytme, så er hun fortsat meget selvstyrende i forhold til søvn, men I må gerne begynde at arbejde på en rutine, hvor hun sover 3 lure dagligt. En formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen. I vågenperioderne mellem hver lur skal hun have flaske, skiftes, pludres med osv. og evt. have lidt flaske igen hvorefter hun så skal svøbes og puttes til lur. Hun skal aktiveres både fysisk og mentalt, når hun er vågen, og fyldes godt op med mad inden hun så hjælpes med at blive skærmet for verden og overgive sig til søvnen.

I forhold til maveuro, så er det godt at cykle med benene, give hende lidt mavemassage, et bad osv. som I allerede forsøger. Det hjælper ofte også at lægge hende på maven, evt. hen over jeres lår eller hen over ammepuden, hvis du har en sådan (så bliver den brugt til noget :o)) og så hjælper det også at gå rundt med hende, hvor hun ligger med maven mod jeres underarm.

Det kan også hjælpe at tage bleen af hende, bukke benene lidt op og ned og evt. føntørre hende lidt - men pas på at det ikke bliver for varmt :)

Jeg håber mine tanker hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke med hende :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.

Varme i barnevogn

Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.

Indkøring af hjemmepasser

Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...

Læs hele brevet og Helens svar


28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barselsorlov

I har begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter har I 32 ugers forældreorlov hver, som I frit kan fordele mellem jer. Det er dog kun i 32 uger af jeres...

Læs mere i Babylex

Fiskeolie og børn

Fiskeolie eller det der også hedder Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk. De er livsnødvendige for os mennesker, både for børn der skal vokse og udvikle sig og for ældre der skal "vedligeholdes". Derfor skal der være omega-3 fedtsyrer tilstede i vores kost.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du selv spiser og også giver dit barn fisk 2 gange om ugen som hovedmåltid. Derudover næsten hver dag som pålæg til frokost.

Det er vigtigt at variere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil lige fortælle, at vores datter nu falder i søvn helt af sig selv, og vi har slet ikke haft en kamp med at lære hende det.

Vi skylder dig æren for det, da vi har fulgt dine råd fra din bog og din brevkasse.

Så tusind tak!

Mor til pige på 18 måneder


Annonce