Svar: Sovestilling og vuggedød
Kære Solveig
Sundhedsstyrelsen foretog i 1993 en række undersøgelser vedrørende børns sovestillinger. Undersøgelsen viste blandt andet at risikoen for vuggedød er ca. 10 gange højere, hvis barnet sover i maveleje i forhold til rygleje. Undersøgelserne viste også, at sideleje under søvn er forbundet med ca. dobbelt så stor risiko for vuggedød.
Efter at sundhedsstyrelsen kom med anbefalinger om rygleje faldt antallet af vuggedød drastisk. Eksempelvis var der 116 tilfælde i 1991, hvor der i 1997 kun var 16 tilfælde.
Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at man altid lægger spædbarnet til at sove på ryggen, men at barnet på grund af bløde kranieknogler, skal sove med hovedet skiftevis til højre og venstre side. Børn der har en favoritside, må man dreje hovedet på, når de sover. Derudover anbefales det at barnet så ofte som muligt lægges på maven (når det er ...
... vågent) eller bæres på armen, da dette fremmer udviklingen af barnets muskulatur og hæmmer udviklingen af skævt kranie.
Sundhedsstyrelsen anbefaler at rygning i graviditeten og i nærheden af børn undgås. Undersøgelser har vist at der er en sammenhæng mellem tobaksrøg og vuggedød.
Sundhedsstyrelsen anbefaler at barnet ikke sover for varmt, da forhøjet legemstemperatur øger toxinproduktionen, hvilket kan have en hæmmende effekt på åndedrætsfunktionen og dermed medføre død. Barnet må derfor heller ikke svøbes eller pakkes tæt og bør sove på et fast underlag. Barnet skal være varmt, men ikke svedigt.
Du skriver ikke hvor gammel dit barnebarn er. Hvis hun er under 5 mdr. så vil jeg anbefale at I lægger hende på ryggen. Efter 5 mdr.´s alderen er det svært at lejre de små, da de ofte selv vil trille rundt; man bør dog altid være lidt opmærksom.
Tillykke med hende.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Klumpfod
Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.
Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.
Drenge fødes hyppigere...
Kolik
Kolik er den betegnelse, man bruger om et barn, der dagligt eller næsten dagligt, er helt utrøsteligt, grædende og skrigende. Den ældre definition af kolik er, at barnet skal græde og være utrøstelig i mere end 3 timer om dagen, mere end 3 dage om ugen og i mere end 3 uger.
Kolik er en udelukkelsesdiagnose. Det betyder, at lægen skal have undersøgt barnet grundigt og have udelukket, at barnet har smerter fra nakke, skuldre, ryg eller andre steder, Ligesom det skal være udelukket,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for dit tidligere svar, som gav os meget ro omkring vores 4 uger for tidlig fødte datters måltider.
I det hele taget tak for denne brevkasse, den hjælper mange forældre... jeg er taknemmelig helt inde i mit dybeste over den tid du bruger, dine lange og fyldestgørende svar og din evne til at forstå....!!
Mor til pige født 4 uger for tidligt