Annonce

Annonce

Svar: Flere spørgsmål til mad


27. juni 2009

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Frederiks mor

Det er helt naturligt at små børn putter deres fingre i munden, når de spiser skemad. Det at spise af en ske er en svær teknik, som det tager lidt tid at lære, og når barnet putter fingrene i munden, så hjælper det barnet til at sutte og dermed få maden tilbage i svælget og synke maden. Derfor vil mange små børn naturligt sutte på deres fingre samtidig med at de får mad med ske.

I 6-7 måneders alderen kan man begynde at give barnet lidt blød frugt, brødskorper, agurk og ligende i hånden at gumle på, opbløde med spyt osv. Det er stor nydelse og det gør også at barnet får øvet sig mundmotorisk og når behovet for at sutte stilles på frugt og skorper og barnet samtidig får sig øvet mundmotorisk, ja så bliver behovet for at sutte på fingrene imens man spiser naturligt mindre.

I 8-9 måneders alderen vil barnet begynde at få mad i stykker og vil øve sig på at tygge. I starten putter forældrene maden i barnets mund, men stille og roligt begynder barnet at spise maden med fingrene og det er vigtigt at få lov til dette, da barnet her får øvet sit pincetgreb.

Barnet vil også her kunne begynde at spise med en gaffel, skal evt. hjælpes med at putte maden på gaflen og vil også ofte tage maden af gaflen og putte det med fingrene ind i munden. Først omkring 16 måneders alderen begynder de fleste børn at mestre kunsten at spise med ske.

Det tager altså tid at 'lære at spise pænt med bestik' og børn skal have lov til at bruge deres fingre når de spiser. Selvfølgelig skal man på et tidspunkt sætte lidt grænser, men det er altså ikke lige nu :)

Med hensyn til smagsprøver, så kan man gøre det lidt forskelligt. Normalt får barnet jo flere måltider dagligt og derfor vil det være fint at bibeholde noget som barnet kender og samtidig prøve med noget nyt. De vil sige bibeholde den vanlige grød, når man introducerer ny form for grøntsagsmos og så bibeholde ...


Annonce

... grøntsagsmosen når man introducerer nye grødtyper.

Derudover vil man når barnet bliver gammel nok til f.eks. rugbrødshapere, fortsat give barnet grøntsagsmos som det er vant til og så supplere med brødhapserne - og når barnet så er blevet rigtig god til at tygge, så bibeholder man hapserne og erstatter så mosen med kogte grøntsager i stykker i stedet for.

Der er altså ikke nogen fast regel her og du må gøre, som du synes passer bedst. Du må gerne nøjes med at give 4-5-½ dl. grød eller mos og så følge efter med mælk i stedet, hvis det virker til at være bedst, modsat kan du også give noget grød i stedet for grøntsagsmos, hvis du tydeligt kan fornemme at han ikke bryder sig om mosen. Det er jo synd at tvinge ham til at spise noget han tydeligt ikke bryder sig om ... :o)

Man kan godt fryse mos med både modermælk og modermælkserstatning, men der går naturligt flere vitaminertabt, hvis man laver mosen med mælk, fryser det og varmer det op igen. Derfor anbefales det normalt at lave en grøntsagsmos med lidt af kogevandet og så fryse dette.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Når det skal bruges, bør det tøs direkte op i gryden for at bevare vitaminerne bedst. Hvor fisk og kød f.eks. bør optøs i køleskab eller i koldt vand. Optøning i varmt vand frarådes på grund af bakterievækst.

Samtidig anbefales det at man sørger for at optøet kød gennemvarmes, f.eks. bør små kogte kødboller koge i mindst 5 minutter efter at have været frosset.

Mit råd er derfor at du laver en ren grøntsagsmos, fryser den ned i små mængder. Tager det op du skal bruge, varmer det direkte i gryden og hvis der skal kød eller fisk i, så lader du det koge med i mindst 5 minutter.

Her slukker du så for varmen, og kommer så her fedtstof og mælk i (modermælk eller modermælkserstatning) og så er retten serveringsklar.

Håber ovenstående uddybning skaber lidt klarhed. Rigtig god appetit og rigtig god sommer! Og hils i mødregruppen :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.

Madvaner hos 3-årig dreng

Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barselshvile

Førhen i tiden var kvinder som lige havde født indlagt på sygehuset i flere dagen inden de kom hjem. I dag kommer man hjem så snart man har lyst og føler sig parat til det og det sker også at man kommer hjem før man som mor egentlig føler sig helt parat ... Det er mere og mere almindeligt at gå hjem allerede få timer efter fødslen.

Når man går tidligt hjem, så vil det være rigtig godt at den nybagte far har mulighed for at tage nogle dage fri, så den lille nye familie kan lære...

Læs mere i Babylex

Omega-3 og amning

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse) og undersøgelser viser at indtag af fisk og omega-3 tilførelsen til barnet via modermælken har stor betydning helt op til barnets 2 års alder.

Et for lavt indtag af fisk og dermed omega-3 fedtsyrer er også sat i forbindelse med forringet finmotorik og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Jeg skriver da jeg gerne vil takke dig for dine råd og støtte. Lige da jeg læste dit brev blev jeg ked af det, for jeg ville for alt i verden være en mor, som giver sit barn opmærksomhed nok. Men du havde jo ret :0)

Jeg har fået det godt igen, er begyndt at arbejde og får medicin og går til samtaler ved en psykolog. Det har hjulpet mig meget.

Jeg vil sige 1000 tak til dig for at støtte mig og give mig råd.

Du hører nok fra mig igen

Knus fra mig


Annonce