Annonce

Annonce

Svar: Svøb og varme


26. juni 2009

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Pernille

Det lyder som om at din dreng er en varm dreng og det lyder også som om at han er en stor dreng - børn som er store, sveder ofte mere end børn som er mindre og det er helt normalt:o)

Det er fint at du sikrer dig at han ikke bliver overophedet, når han sover. Det gør du bedst ved at bruge et tyndt bomuldstæppe som nu, når du svøber ham og derudover skal du sikre dig at rummet han sover i ikke er for varmt. Når han sover indendøre, så læg ham i soveværelset eller i hans eget værelse. Sørg for at gardinerne er rullet for og vinduet står åbent (når han ikke er der) så rummet er køligt, fyldt med frisk luft og solens stråler så vidt muligt holdt ude. Det er et rart soveklima for ham.

Når han ligger ude og sover i sin barnevogn, så lad være med at bruge myggenet, stofble foran kalechen, solskærm, regnslag osv. Lad ham så vidt muligt ligge i en åben vogn, så han får masser af frisk luft og lys og triller du ham en tur og har brug for solbeskyttelse, så brug en parasol og drej så vognen, tril evt. baglæns, så han ikke rammes af solens stråler.

Har I en have med et stort træ, så læg ham under træet, slå kalechen ned og lad ham sove i skyggen af træet på den måde, så han igen får luft. Samtidig vil dette også lærer ham stille og roligt at sove uden at være helt så skærmet, han vil kunne ligge og kigge på blandende der bevæger sig i vinden, vil blive beroliget af dette og vil på den måde måske stille og roligt også vende sig til ikke at være helt så skærmet, helt så svøbt.

Det er en rigtig god idé at lette lidt på svøbet, ...


Annonce

... når han er faldet i søvn og I skal også overveje om I ikke en gang imellem skal prøve at tage ham ud af liften og lægge ham direkte i barnevognen for på den måde at få lært ham at sove uden at være 'tæt omsluttet'. Det at han støder ind i liftens sider, når han bevæger sine arme og ben, kan måske også irritere ham og gør at han vågner mere op i stedet for at komme videre i søvnen ... hvis han er en stor dreng, så kunne jeg godt forestille mig at den urolige søvn også hænger sammen med et øget behov for mere plads. Så prøv om I kan svøbe ham og lægge ham i mere åbne omgivelser og så stille og roligt komme helt væk fra svøbet.

Med hensyn til væskebehov, så lyder det som om at han får væske nok, så længe han tisser og har gode tunge tissebleer. Det er fint at du forsøger at tilbyde ham lidt kogt vand, for at se om han vil have det - men ellers må du stole på at han tager når han har behov for det. Hvis du tilbyder bryst eller flaske, så spiser han når han har behov.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Du skal også se på det man kalder hans almene tilstand. Det vil sige hvordan han virker. Hvis han er glad, pludrer, leger, udforsker sig selv og verden, virker tilfreds og til at have det godt, så har han det også godt. Hvis han modsat virker sløv, passiv, pylrer, ikke rigtigt spiser, ligger sløvt hen, når du skifter ham osv. så har han det ikke godt og skal vurderes af lægen.

Men som du beskriver ham lige nu, så lyder han til at have det fint og jeg håber mine tanker og forslag til søvn, vil hjælpe jer lidt videre på vej :o)

Fortsat held og lykke og rigtig god sommer!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ufrivillig natlig vandladning

Når børn tisser i sengen om natten, så kalder man det ufrivillig natlig vandladning, sengevædning eller Enuresis. Og der kan være flere årsager til at børn tisser i sengen om natten.

1. Arvelighed. Hvis mor og/eller far har tisset i sengen om natten, så er sandsynligheden for at barnet kommer til det større.

2. Hormoner. Det antidiuretiske hormon (ADH) udskilles fra hjernen om natten og skal nedsætte urinproduktionen om natten. Men nogle børn er lidt længere tid...

Læs mere i Babylex

Pudendusblokade ved fødsel

Pudendusblokade er en bedøvelse af skeden og mellemkødet, som kan gives til kvinder, der er i fødsel.

Blokaden lægges oppe i skeden i slutningen af presseperioden, og den modvirker den voldsomme udspilingsfornemmelse, man føler, lige før barnet bliver født. Desuden virker blokaden bedøvende på mellemkødet, hvis man skal syes lige efter fødslen.

Pudendusblokaden er for de fleste lidt ubehagelig at få lagt, og den kan dæmpe presseveerne, så man som kvinde ikke kan...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.

De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!

Tak fra drengens forældre


Annonce