Svar: Ammestop og mælk i brystet
Kære Ann
Det lyder som om at du har rigtig meget mælk stående i brystet og hvis dit bryst er ømt og mælken tydeligt presser sig på, så er det vigtigt at du får det ud. Det kan i værste fald give dig en brystbetændelse.
Du kan malke ud med hænderne eller du kan lade din datter spise hos dig en ekstra gang, du kan naturligvis også malke ud med en brystpumpe. Når du tømmer brystet, så læg mærke til hvordan mælken løber, så længe den kommer let ud uden store problemer, så er det fint, så lad det løbe. Når nedløbsrefleksen begynder at virke mere træg og mælken ikke flyder frit, så stop udmalkning.
Det er altid bedst at stoppe amning med ammenedtrapning, hvor man fjerner et måltid af gangen og erstatter med flaske. Efter et par uger vil amningen være udfaset og mælkeproduktionen vil normalt falde i et tempo, som ikke generer mor :o) Hvis ammestoppet går lidt for hurtigt, så kan man opleve ubehag i brysterne, fordi de er meget mælkefyldte og her må man så malke ud - ikke så meget at produktionen holdes ved lige, men stadig nok til at fjerne ubehaget.
Det kan være en god idé at malke ud i et varmt bad, hvor mælken løber lettere, så du kan prøve om du kan fjerne spændingen og få toppen af mælken ud under bruseren - hvor meget udmalkning der er nødvendigt, afhænger af hvor meget ...
... mælk der står i brystet på dig.
Din datter er 6 måneder nu og du skriver at du er gået over til at give flaske 3 gange dagligt ... Problemet er måske opstået her, for mælk 3 gange dagligt er for lidt til en pige på 6 måneder og du har sandsynligvis ammet 6 gange dagligt. Derfor lyder det hos jer som om at udtrapningen er sket for hurtigt og din krop har ikke kunne reducere sin mælkemængde på den tid.
Hvis din datter er interesseret i at tage fat og amme hos dig, så kunne en god løsning hos jer altså være at du lagde hende til og lod hende tømme brystet. Hun har sandsynligvis brug for den ekstra mælk og du har brug for at få den ud. Hvis hun ikke er interesseret i at spise hos dig, så må du malke ud - enten med hænderne eller med brystpumpe, men være opmærksom på at din datter højst sandsynligt har brug for mere end 3 flasker mælk dagligt under alle omstændigheder (jvf. tidligere plan jeg har sendt dig :o).
Jo længere tid der går mellem amningerne, jo mindre mælk vil du producere, jo mindre mælk du producerer, jo mindre spænding og ubehag vil du føle i brystet og jo mindre vil du skulle malke ud. På den måde vil amningen stille og roligt blive trappet ned og mælkedannelsen stoppe.
Jeg håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke og ha en rigtig god sommer!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...
15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.
Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
Viden om børn:
Ruskevold
Nogle gange sker det, at man i overskrifter kan læse om børn, der er blevet rusket af deres forældre. Men lige meget, hvor meget eller hvor længe et barn græder eller skriger, så må man aldrig slå eller ruske sit barn.
Et spædbarn der ruskes kan få blødninger i hjernen, som kan medføre hjerneskade eller død.
Kommer du i en situation, hvor du kan mærke at du ikke kan klare barnets gråd og hvor du kan risikere at gøre dit barn ondt, så læg barnet i seng, lift eller...
Tænder
Der er stor forskel på, hvornår børn får deres første tænder. Nogle bliver født med en tand eller to. Andre er over et år før den første tand melder sig.
De fleste børn får dog deres første tænder omkring 6 mdr.´s alderen og vil have et komplet sæt tænder omkring 3 års alderen, dvs. 20 tænder.
Mange børn får ondt i gummerne, når tænderne bryder igennem. Her kan det hjælpe med en bidering, eller noget koldt at bide i f.eks. et stykke agurk. Skær en skive agurk på...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...