Annonce

Annonce

Svar: Søvn og kost efter langvarig sygdom


23. juni 2009

Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Chris

Det lyder som om at jeres datter har rigtig meget behov for nærhed, tryghed og omsorg i øjeblikket og naturligvis skal du give hende dette. Derfor synes jeg det er fint, at du lige nu ser lidt stort på fremtidige sovevaner, men i stedet koncentrere dig om hendes behov lige her og nu - dårlige vaner og rutiner kan ændres, når hun får det bedre og overskuddet i familien generelt er større :o)

Det er derfor fint at du lige nu lægger dig med hende, når hun skal sove og ammer hende i søvn. Det er også rigtig fint at du ammer hende igen, når hun vågner senere - men prøv om ikke du kan berolige hende og lulle hende i søvn uden at hun skal have brystet hver gang. Tilbyd hende brystet, men træk det også til dig, når hun har fået lidt og prøv så at sætte noget andet i stedet. Når du ligger ned og ammer, så ligger hun på siden, hold hånden på hendes hofte, vug hende lidt imens hun ligger ned, hold hende i hånden, lad hende mærke at du er det, lad hende holde godt fast i dig. Forsøg på den måde at få hende gjort tryg og rolig og lær hende at sove videre med netop dine hænder og uden dit bryst.

Det er vigtigt at hun ikke ammes hele natten igennem fordi det naturligt vil påvirke hendes indtag af mad og det er netop vigtigt, at hun begynder at få varieret og sund kost, da det er med til at opbygge hendes immunforsvar.

En plan for dagen ser således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre i mors seng

Morgen 7.30-8: Grød af en eller anden slags, hvad du nu forestiller dig at hun bedst kan lide. Vand af kop.

Formiddag 9.30: ½ bolle med smør, ost i stænger, ½ banan eller anden frugt - frisk frugt eller bær, frugtmos (jerntilskud), vand af kop.

Formiddagslur. Prøv om du kan putte hende uden at amme

Frokost 12: Rugbrød med forskelligt smørbart pålæg, suppler med rester fra aftensmaden, det kan være godt kogte pastaskruer, ...


Annonce

... små stykker frikadelle, kartoffelbåde eller lignende. Hun må også gerne få rejer, muslinger, ½ hårdkogt æg og lignende, hvad der nu kan interessere hende. Vand af kop.

Ammes for at give trygheden og roen (ikke mælkebehovet) og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: En lille portion tykmælk, neutral sødmælksyoghurt eller lignende med frugtmos, revne æbler, rugbrødsdrys, müsli (uden honning og chokolade). ½ bolle med smør, ost i stænger - evt. lidt marmelade eller frugtmos på bollen, vand af kop.

Powernapper lidt, da hun lige nu lyder til at have behov for dette

Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs osv. Skal have mad der er i stykker og som hun selv kan spise, men skal også have moset mad. Kan f.eks. få kartofler moset med sovs og ved siden af frikadelle i stykker. Vand af kop.

Suppleres med en frugtgrød med mælk inden sengetid


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Ammes og puttes til natten

Sen aften: Ammes og forsøge at sove uden mælk til næste morgen tidlig

Jeg er som du kan se helt enig i at hun ikke skal ligge og græde, man at du skal give hende den tryghed og nærhed hun lige nu viser stort behov for. Det er således okay at du ammer hende i søvn ... men prøv som sagt at minimere mælkeindtaget og skru op for den rigtige mad. Jeg håber planen hjælper videre på vej :o)

Med hensyn til grill og mad, så må din datter gerne få dette - det kunne måske også inspirere hende til at spise lidt mere :o) Men generelt anbefales det at man ikke spiser alt for meget grillet eller røget mad, fordi det kan have et højt indhold af forureninger som PAH (polycykliske aromatiske hydrocarboner), som er et tjærestof. PAH dannes netop når fødevarerne røges eller grilles og PAH er kræftfremkaldende.

Men lidt grillede pølser i sommervarmen er altså helt fint og maden skal jo ikke grilles sort :o)

Fortsat god bedring med hende og rigtig god sommer!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ufrivillig natlig vandladning

Når børn tisser i sengen om natten, så kalder man det ufrivillig natlig vandladning, sengevædning eller Enuresis. Og der kan være flere årsager til at børn tisser i sengen om natten.

1. Arvelighed. Hvis mor og/eller far har tisset i sengen om natten, så er sandsynligheden for at barnet kommer til det større.

2. Hormoner. Det antidiuretiske hormon (ADH) udskilles fra hjernen om natten og skal nedsætte urinproduktionen om natten. Men nogle børn er lidt længere tid...

Læs mere i Babylex

Fontanellen

Det bløde punkt, som barnet har oven i hovedet, kaldes fontanellen. Barnet fødes med flere fontaneller, som er de steder, hvor kranieknoglerne mødes og endnu ikke er vokset sammen. Når barnet skal fødes, er det rigtig smart, at kranieknoglerne er bevægelige, så hovedet lettere kan komme igennem fødselsvejen. Samtidig sikrer bevægeligheden, at der er plads til, at barnets hjerne kan vokse.

Der sker ikke noget ved at røre forsigtigt ved fontanellen, og du kan roligt rede med en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.

Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...

Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.

Tak!!


Annonce