Annonce

Annonce

Svar: Hidsigt temperament - 16 mdr.


22. juni 2009

Kategori:
Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Camilla

Børn i 1-3 års alderen gennemgår en meget følsom alder. Der er mange ting de skal lære og det betyder at de ofte vil en masse, som de endnu ikke helt kan mestre. Derfor skifter de ofte mellem at være meget glade og meget vrede og humøret kan skifte fra det ene til det andet på et splitsekund. Det er således ikke noget der 'kun' sker i 3 års alderen, men noget der sker allerede nu :o)

Det hænger ofte sammen med at barnet mangler sprog og når man ikke kan give udtryk for sine følelser og tanker verbalt, så gør man det gennem kroppen. Derfor vil børn i 1-3 års alderen ofte have anfald af frustration, hvor de smider sig på gulvet, vrider sig, slår ud med armene, sparker med benene, banker hovedet ind i ting, bider eller river i hår osv. Ligesom de ofte også fysisk reagerer, når de er glade, så har de svært ved at sidde stille, de løber rundt, de hopper osv.

Der er naturligvis forskel på børn, ligesom der også er forskel på voksne og nogle er mere temperamentsfulde end andre. Og det kan da sagtens tænkes at du har fået en dreng, som er lidt mere temperamentsfuld end gennemsnittet, men så ligner han nok en af sine forældre ....? :o)

Det er vigtigt at I altid sørger for at være gode venner, når han bliver vred, frustreret gal osv. så kan han ikke styre det og kan faktisk ikke gøre for det. Det handler om at hans hjerne stadig er så umoden, at de vigtige forbindelser mellem de to hjernehalvdele, der skal få ham til at bevare roen og overblikket, endnu ikke er dannet. Hormoner kører rundt i kroppen på ham og han mister faktisk evnen til at tage vare på sig selv.

Derfor er det rigtig vigtigt at du bevarer roen, sikrer dig at han ikke kan gøre skade på sig selv, du skal lytte til ham og lade ham høre at du godt kan forstå hvad der sker, at du godt kan rumme det - det betyder at du kan holde ud at han har det som han har det og at du ikke tager det personligt eller prøver at lave ham om - og så skal du give ham masser af berøring. For når han får fysisk berøring, så stimulerer du en masse andre ting i kroppen, sætter andre hormoner igang, der får ham til at slappe af og derved skabes de vigtige forbindelser i hans hjerne og han modnes :o)

Det er rigtig godt at du en gang imellem afleder ham og får ham til at tænke på noget andet og kommer væk fra situationen. Det er også helt fint, at du flytter ham fra tingene - når han gør noget han ikke må eller som kan være farligt. Nogle gange skal du sige nej og komme med en forklaring, andre gange skal du aflede og atter andre gang skal du bare flytte ham ...


Annonce

... uden at sige særlig meget.

Det er okay at han bliver frustreret når han får et nej, han skal jo også lære at tackle den frustration, det er en del af livets læring at finde ud af at alt ikke altid kan gå lige som man ønsker sig det ...

Det hjælper ham at du viser ham at du forstår det og det hjælper at give ham en medlidende reaktion når hele verden pludselig går ham imod. Det dur f.eks. ikke at skælde ud eller kalde ham hysterisk eller lignende, i stedet må man prøve at sætte de ord på, som han mangler: "Du bliver bare så ked af det, når mor tager dig ned fra bordet", eller "det var også dumt at du fik et æble, når du hellere ville have en banan..". Hvad det nu kan være - ofte er det jo små ting, der i dine øjne virker som bagateller, men for ham er det bare jordens ødelæggelse - ihvert fald lige et par minutter :o)

Han har brug for at I er der for ham lytter til ham, sidder med ham, holder om ham og beroliger ham. Og hvis du ikke kan komme til at røre ved ham, så sæt dig i nærheden, så han kan mærke at du stadig er der, du går ikke fra ham selvom han har det svært, du lytter, du prøver at hjælpe.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Jeg sammenligner ofte med situationen, hvor I går ind til jeres arbejdsgiver for at fortælle hvor utilfredse i er med et eller andet, I er vrede, I er frustrerede og synes bare ikke det her er rigtigt. Chefen han møder jer med "hold dog op med at være så hysterisk" eller "hvis du skal være så vred, så må du sætte dig hen til skrivebordet og så kan du komme tilbage, når du kan finde ud af at tale med mig".. Hvordan ville I have det?

Og hvordan ville I modsat have det, hvis chefen sagde "det kan jeg godt forstå du blev vred over", "er der noget vi kan gøre for at det skal blive anderledes", eller måske bare "det kan jeg godt forstå, der er desværre ikke så meget jeg kan gøre ved det lige nu, men jeg vil gerne tænke over det du har sagt"... her bliver I mødt med åbenhed og der bliver lyttet. Det kan godt være at det ikke ændrer på noget, at tingene ikke bliver anderledes, men I føler jer i hvert fald lyttet til og det er rart. Det er vigtigt!

Og så er der naturligvis også det meget vigtige i at Zacharias måske en gang imellem har brug for at mærke sig selv og det er rigtig godt at du er opmærksom på dette. Det er netop vigtigt at tumle med ham, give ham kilde ture, danse med ham, svinge ham rundt. Evt. tage ham i svømmehallen - fordi man der naturligt har tæt fysisk kontakt.

Jeg håber at ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke med ham og rigtig god sommer til jeres lille familie:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

8. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Indkøring i dagpleje - 15 mdr.

Kære Helen Min søn på 15 måneder er for en uge siden startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Slår hundene

Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.

Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad

Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...

Læs hele brevet og Helens svar


17. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Søskendekonflikter

Kære Helen Der har nu været en lang periode hvor min datter på 3 år og søn...

Læs hele brevet og Helens svar


9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.

Far på turnus-job

Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sutteflaske

For børn der ikke ammes er det vigtigt at man køber en ordentlig sutteflaske. Flasken skal passe til barnet og barnets evne til at sutte.

Det anbefales at man lader barnet "arbejde lidt for føden". Det vil sige at hullet i sutten ikke skal være for stort. Det at barnet skal bruge kræfter på at sutte er vigtigt for kæbernes og tændernes udvikling. Desuden er der en risiko for at barnet kan få ondt i maven, hvis det får maden for hurtigt.

Sutteflaske-sutterne findes...

Læs mere i Babylex

Mellemmåltider børn

Børn har brug for at få 3-4 mellemmåltider i løbet af dagen. Børn over 1 år bevæger sig ofte meget og mellemmåltiderne sikrer deres energibehov. Derfor skal mellemmåltider også være sunde.

Mellemmåltiderne vil ofte ligge formiddag, eftermiddag, før aftensmaden og som godnatmåltid.

Mellemmåltider kan være:
- Grovbolle f.eks. havregrynsboller, eller grovbrød med lidt frugt
- Rugbrødssnitter med smør, ost, frugt
- Frisk frugt, råkost,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce