Annonce

Annonce

Svar: Glas Mad


22. juni 2009

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Det vigtigste for mig er at børn spiser og forbinder det at spise med noget dejligt, noget hyggeligt og rart. Så betyder det mindre om mosen er hjemmelavet eller købt på glas :o)

Færdiglavet børnemad er bestemt ikke dårlig mad. De fleste retter man kan købe er økologiske og de er sammensat med stor omtanke for både smag, konsistens og den rette ernæringsmæssige sammensætning. De er udviklet så de passer til barnets behov i forskellige aldre og der findes rigtig stor variation, mange muligheder for at give sit barn stor smagsvariation. Faktisk vil jeg vove at påstå, at barnet nogle gange får mere varieret kost, hvis man køber forskellige færdiglave retter på glas - end hvis man laver mosen selv.

Selvom vi spiser sundt og varieret, så er det jo et faktum, at vi stadig ikke spiser fisk nok og mange familier spiser ofte heller ikke nok af de grove grønsager og rodfrugter - vores indtag af forskellige former for kål, persillerod, selleri, pastinak og lignende er ofte begrænset - men til små børn kan man købe mos på glas, som netop indeholder sådanne ting og dermed kan barnets kost faktisk blive mere varieret.

Men det betyder naturligvis ikke at børn så skal leve af færdiglavet mad, det er også vigtigt at barnet lære at spise dette samme som den øvrige familie og at barnet lærer at vi sidder om bordet og spiser, vi hygger os og har det rart og vi spiser samme mad :o)

Derfor er det en rigtig god idé at gøre som du gør - nemlig supplerer færdiglavet børnemad med jeres egen mad. Det er fint at give hende små stykker skinke, frikadelle, kylling eller lignende ved siden af mosen, ligesom du kan supplere med godt kogte pastaskruer ved siden af 'pasta med kødsovs' hvis ...


Annonce

... du har købt dette. Stille og roligt skal hun så til at have mere og mere af den hjemmelavede mad og mindre af den købte.

Hun kan også sagtens få kogte grøntsager, kartoffelbåde eller lignende at gnave i om aftenen, hvis I andre får det og laver du f.eks. en kartoffelmos på sødmælk og I andre spiser dette med millionbøf eller lignende, ja så kan hun jo sagtens spise det samme.

Til frokost kan hun ved siden af grøntsagsmosen få rugbrødshapsere eller du kan bruge grøntsagsmosen som smørbart pålæg på brødhapserne, så du på den måde kombinere de to ting. Også her kan hun få kogte grøntsager, pastaskruer, små stykker frikadelle eller måske et stykke lasagne, hvis du har rester fra aftensmaden liggende, så er det godt at bruge det.

Så det er fint at blande det hjemmelavede med den industrielle mad i begyndelsen og så stille og roligt lade den hjemmelavede fylde mere.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Der er ikke umiddelbart mere fedt i den færdiglavede mad end der er i den hjemmelavede, som jo netop skal fedtberiges med smørklat, olie eller modermælkserstatning. Fedt-sammensætningen i den færdiglavede mad er udregnet til at dække barnets behov, opskriften er sammensat så barnets energibehov bliver dækket og derfor skal man ikke tilsætte ekstra fedtstof til færdiglavet børnemad.

Til sidst vil jeg lige nævne at jeg nogle gange hører: "Jeg kan sagtens få hende til at spise min hjemmelavede mos, hvis jeg putter den ned i et glas..." og det er naturligvis et skråplan. Det er altid vigtigt at maden serveres af en tallerken eller af en skål og ikke af et glas :o)

Jeg håber ovenstående giver lidt ro i sindet og fortæller lidt om hvad jeg tænker om færdiglavet børnemad :o)

Fortsat held og lykke og rigtig god sommer!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bleskift

Et nyfødt barn skal have skiftet ble ofte, i begyndelsen er det mellem 6 og 10 gange i døgnet.

Før bleskift er det rigtig godt, hvis man har samlet de ting man skal bruge sammen, så det er klar: vaskefad, vaskeklude, rene bleer, håndklæde, undertøj osv.

Spæde børn kan ikke lide at få alt tøjet af, så når bleen skal skiftes, så vil dit barn være mere rolig, hvis du lader det beholde noget af tøjet på imens. Det er derfor smart med bodystockings og lignende som kan...

Læs mere i Babylex

Moderkagebiopsi, moderkageprøve

En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.

Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.

Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.

Så tusind tak for din hjælp!

Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder


Annonce