Brev:
Tilknytning, angst
Hej igen, Helen..
Åh, altså.. Nu er jeg her igen.. Jeg troede lige, jeg var over det værste, nu hvor jeg er begyndt på medicin. At det kunne få mig til at slippe angsten for at miste, så jeg bedre kunne lukke min lille pige ind i hjeret.
Men selvom jeg har det bedre, kan jeg ikke slippe tanken om, at mine mange måneder med nedtrykthed har skadet min datters tilknytning - og det er simpelthen så angstprovokerende. Og ved at udvikle sig til en rigtig ond cirkel.
Jeg vil lige høre dig, om følgende adfærd er normal for en lille pige på knap 10 måneder:
Min datter er meget pyldret.. Her sammenligner jeg hende med jævnaldrende børn. Hun virker desuden mindre tryg, når vi er ude end tidligere - f.eks. i dag brød hun sammen i s-toget, da en jævnaldrende dreng (en måned yngre) råbte nogle høje lyde hen imod hende. Hvis hun var et trygt og godt tilknyttet barn, ville hun vel ikke gået i panik, når hun havde sin mor lige ved siden af..? Det andet barn var så glad og udadvendt..
Vi går i legestue. Her er hun meget forsigtig. De andre børn snupper legetøjet ud af hænderne på hende - hvorefter hun bryder i gråd.. Hun prøver ikke at få det tilbage..
Som regel skynder jeg mig at hjælpe hende med at få noget andet legetøj - og vogter måske lidt høgeagtigt over hende, fordi jeg synes, det er synd, hvis de ...
... snupper det hele fra hende. Kan godt finde på at flytte hende og legetøjet, hvis et andet barn kommer for tæt på.. Og det lærer hun jo ikke så meget af..
Hun søger ikke så tit øjenkontakt med mig, har jeg lagt mærke til.. Jeg synes, andre børn er meget mre direkte i deres blik, når de ser på folk end vores lille pige. Derudover oplever jeg andre børn som langt mere udadvendte, når blot de har mor i nærheden..
Når vi er hjemme hos os selv, vil hun helst sidde på min arm eller være lige i nærheden af mig -og helst kun lege, når jeg sidder lige op og ned af hende.
Det samme gør sig også gældende når vi er ude.
Er dette faresignaler? Eller er det helt almindeligt? Og hvis det er faresignaler, hvad kan jeg så gøre for at hjælpe min datter?
Mine følelser er desværre stadig noget blokerede- det skærer mig i hjertet, fordi jeg ved, at hun har så meget brug for den forbundethedsfølelse... Og det har jeg i øvrigt også selv... Men det er som om "Klappen går ned", når følelserne bliver for stærke..
Jeg har ikke så nær kontakt til min sp længere, men jeg skal måske alligevel henvende mig igen.. ? Psykolog går jeg til hver 3. uge, men det er mest kognitiv terapi, og jeg synes ikke, det griber fat om ondets rod..
Mon du har lidt ord med på vejen til mig - og måske et par gode råd igen igen..?
Knus fra hønemor..
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
Viden om børn:
Fiskeolie og børn
Fiskeolie eller det der også hedder Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk. De er livsnødvendige for os mennesker, både for børn der skal vokse og udvikle sig og for ældre der skal "vedligeholdes". Derfor skal der være omega-3 fedtsyrer tilstede i vores kost.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at du selv spiser og også giver dit barn fisk 2 gange om ugen som hovedmåltid. Derudover næsten hver dag som pålæg til frokost.
Det er vigtigt at variere...
Tommelfinger - sutte på
Allerede mens barnet ligger i mors mave under graviditeten, øver det sig i at sutte på finger. Derfor ser man ofte, at nyfødte og småbørn ligger og sutter på deres fingre - det har de også gjort inde i maven.
At sutte på tommelfinger har akkurat samme beroligende effekt som al anden sutten hos spædbørn. Suttebehovet er naturligt og må ikke undertrykkes, da det giver barnet en form for tryghed. Det er dog stadig vigtigt, at barnet får den tryghed og opmærksomhed, som det har...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.
De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!
Tak fra drengens forældre