Annonce

Annonce

Svar: Den nødvendige mælkeration?


14. juni 2009

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med jer

Dejligt at høre at mit sidste råd hjalp jer videre :o)

Som udgangspunkt er det rigtig godt, hvis man kan bibeholde modermælk eller modermælkserstatning til barnet er ca 1 år. Det er altså en god idé ikke kun at give komælk ...

Derfor vil jeg anbefale at du forsøger at bibeholde de 2 amninger dagligt til jeres datter er et år eller hun måske selv siger amningerne fra. Hvis du vælger at stoppe amning, så vil det være godt at jeres datter tilbydes modermælkserstatning - om ikke andet, så i grøden om morgenen.

Sødmælk kan fra 9 måneders alderen begynde at udgøre en større del af hendes indtag, men bør altså ikke fylde det hele. Det er lidt specielt for DK at vi anbefaler sødmælk til børn under 1 år - det handler om at vi herhjemme prioriterer meget højt at børnene spiser det samme som den øvrige familie. Sammenligner man os med andre lande, herunder også de skandinaviske lande, så anbefales sødmælk (komælk) mange steder ikke før barnet er fyldt et år og man giver også i langt større grad færdigproduceret babymad.

Men med den alder jeres datter har nu må hun godt få lidt sødmælk ved siden af sine amninger og hun kan f.eks. få lidt tykmælk, neutral sødmælksyoghurt, A38 eller lignende med frugtmos, rugbrødsdrys osv. ligesom hun også meget gerne må få sødmælk af en kop, forskellige former for sovs der også indeholder mælk, ost osv. alt tæller med.

I forhold til allergiforebyggelse, så anbefaler man i DK at man ammer sit barn i min 4 måneder og er amning ikke muligt skal man give specielerstatning (nutramigen og profylac) de første 4 måneder. I forhold til mælkeallergi anbefales det at barnet tilbydes de specielle ...


Annonce

... erstatninger helt op i 3 års alderen.

Til børn der ikke tåler mælk eller som ikke drikker mælk, anbefales det at man giver et dagligt calciumtilskud, dette skal aftales med lægen.

Jeg sender jer her en plan for dagen, som den kan se ud, men den alder jeres datter har nu:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover lidt videre

Morgen 7.30-8: Havregrød, lavet med sødmælk eller mme og tilbydes vand eller evt. mælk af kop.

Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, evt. frugtmos (jerntilskud), vand af kop.

Formiddagslur

Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, meget gerne fiskepålæg, rester fra aftensmaden som godt kogte pastaskruer, stykker af frikadelle eller lignende, suppleret med grøntsagsmos med kød eller fisk. Vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Puttes til middagslur

Eftermiddag 15.30-16: En portion tykmælk, A38 eller lignende med frugtmos, rugbrødsdrys mv. ½ bolle med smør, ost i stænger, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags, spiser det samme som I andre - stadig noget moset og noget i stykker. Vand eller evt. mælk af kop.

Suppleres evt. med en godnatgrød lavet med mælk (sødmælk eller mme)

Ammes og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Evt. amning. Mange børn har brug for 3 amninger dagligt i 8-9 måneders alderen og det kan godt være derfor jeres datter vågner kl. 04 ... Modsat, hvis hun kan springe over, så lad hende det, det er helt fint, men så skal I naturligvis sikre hendes indtag for mælk og væske i løbet af dagen.

Jeg håber at ovenstående plan giver jer lidt idé om hvordan.

Fortsat held og lykke med hende :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Diarré

Det er normalt at et barn der kun får brystmælk at have tynd afføring. Men hvis barnet ikke bliver ammet mere og pludselig får vandtynd afføring, skal du være opmærksom.

Diarré kan være tegn på infektion forskellige steder i kroppen og det kan derfor være en god idé at måle barnets temperatur. Du skal være opmærksom på at barnet skal have ekstra væske og hvis diarréen ikke forsvinder hurtigt igen skal du søge læge. Hvis barnet virker sløvt eller der er blod eller slim i...

Læs mere i Babylex

Forstoppelse

Hvis dit barns afføring er hård og knoldet, så har dit barn forstoppelse. Ofte vil barnet også have ondt i maven og være grædende. Børn der tilbydes modermælkserstatning får hyppigere forstoppelse, end børn der ammes. Men børn der ammes kan også godt få problemer med forstoppelse.

Får dit barn modermælkserstatning, skal du være opmærksom på, at blandingsforholdet er korrekt. Du kan også prøve at skifte till en anden type erstatning - der findes erstatninger, som er udviklet til...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Helen har altid et godt råd og det som overrasker mig mest er faktisk hvor go' hun er til at sætte sig ind i min verden og hvordan hun hurtigt fornemmer hvordan hun skal takle mig som person.

Camilla Martin


Annonce