Brev:
Udfordringer med nattesøvn
Hej Helen
Det er nu ca. 5 uger siden Freya var indlagt og efterfølgende fik pencillin derhjemme. Vi har stadig store problemer med hendes nattesøvn, så jeg håber du kan give os et par gode råd med på vejen.
Først lidt om hendes trivsel generelt. Alt går godt i vuggestuen, hvor vi for nylig har været til opfølgningssamtale. Hun er godt med motorisk, leger godt, spiser godt og sover, når hun bliver lagt ud. Det er et par uger siden, og på det tidspunkt vurderede de stadig, at hun har brug for 2 daglige lure. Hun står op ved 5.30 – 6.00 og får første lur ca. 9.45 – 11.00, hvor de tager hende op, så hun får frokost med de andre børn.
Næste lur ligger fra ved ca. 14-tiden og de sidste dage har hun sovet helt til kl. 16. Hun får lidt eftermiddagsmad, når hun vågner.
Hun er i øvrigt begyndt at bruge sut for nogle måneder siden og har nu helt droppet tommeltotten. I vuggestuen får hun den, når hun skal sove og ellers efter behov.
Herhjemme svinger hendes humør (stadig meget). Nogle gange er hun virkelig pylret og det virker som om hele verden er imod hende – andre gange er hun i fint humør. Vi har svært ved at aflæse hende og prøver at tage hende, som hun er. Hun vil gerne have sutten det meste af tiden – og er hun indenfor henter hun næsten altid sin dyne, som hun går rundt med og slæber efter sig. Hun vil også gerne sidde med den, når vi kigger i en bog sammen - eller have den rundt om sig, hvis hun er på armen.
Vi prøver at holde samme rytme som i vuggestuen, men de sidste mange weekender har vi ikke haft held med at få hende til at sove. Vi bliver typisk nødt til at køre en længere tur med barnevognen, hvor hun sidder op og falder i søvn – og vi så lægger hende ned. Nogle gange har vi måttet opgive og prøve igen senere. Enkelte gange er det kun blevet til 1 daglig lur.
Så til nattesøvnen. Vi prøver at holde fast i en sengetid ved ...
... 19.30 – 20.00, hvor hun (stadig) får en nat-flaske. Hvor meget hun drikker er forskelligt, men typisk en 100 ml. Vi har – indtil turen med skoldkopper og hospitalet – kunnet give hende flasken og lægge hende vågen ind i seng, hvorefter hun selv faldt i søvn og som hovedregel sov natten igennem.
Nu er det mere undtagelsen, at hun vil falde i søvn alene. Vi har mange gange flyttet hende over på en gæsteseng i hendes værelse og en af os har lagt os ved siden af hende, til hun falder i søvn, hvorefter vi lister hende over i hendes egen seng. I går lykkedes det mig at få hende til at falde i søvn i hendes egen seng, ved at jeg sad ved siden af til hun sov. Ville jeg gå ud af værelset, rejste hun sig op og græd.
Hvor mange timer hun sover derefter svinger utrolig meget. I nat vågnede hun ved 1-tiden og kunne beroliges med endnu en sutteflaske. Forleden sov hun til kl. 5 og sov videre, da jeg løftede hende over i gæstesengen og lagde mig ind til hende. Der har desværre også været nætter, hvor hun ikke kunne falde i søvn igen og har været vågen, vendt og drejet sig og grædt – op til flere timer. Hun græder også indimellem lidt i søvne. Vi passer på ikke at gå ind til hende for tidligt – først når hun står op i sengen og græder. Det er ikke fordi, hun har tabt sutten, for den har hun stadig i munden.
Vi har ikke prøvet at lade hende græde i længere tid. Hun er meget stædig og vedholdende og vi tvivler på, hun vil overgive sig uden en meget lang kamp. Vi har ikke orket at tage kampen – heller ikke med natflasken. Hun er meget bevidst om, at hun skal have den. Vi sidder altid med dynen i sofaen og læser en godnat-historie. Når hun ikke gider mere brokker hun sig og peger ud mod køkkenet, hvor hun ved flasken står.
Håber det giver dig et indtryk af, hvad vi har af udfordringer – glæder mig meget til at høre fra dig.
Mange hilsner
fra Freyas mor
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
17. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Kære Helen Beklager at jeg skriver igen, men du giver så utrolig gode og...
8. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Indkøring i dagpleje - 15 mdr.
Kære Helen Min søn på 15 måneder er for en uge siden startet i dagpleje....
5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...
18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.
Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad
Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...
9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.
Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...
Viden om børn:
Vitaminer børn
Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer til børn:
- D-vitamin gives dagligt til alle børn, fra barnet er 14 dage, og til det fylder 4 år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder særlige regler for D-vitamin til børn med mørk hud, og børn som får modermælkserstatning.
- Jern-dråber gives til børn, der er født for tidligt (< 37 uger) og til alle børn, som har en fødselsvægt på under 2500 gram. For tidligt fødte børn har behov for...
Honning
Honning frarådes til børn under 1 år. Honning indeholder bakteriesporer og kan være infektionskilden vd spædbarnsbotulisme.
Botulisme er en sjælden sygdom, som skyldes et toksin (en forgiftning) dannet af den en sporedannende bakterie Clostridium Botulinum. Sporerne findes i omgivelserne, de er hårdføre og kan tåle kogning i flere timer.
Voksne og større børn bliver ofte ikke syge, da vores bakterieflora i tarmsystemet er anderledes. Men hos spædbørn medfører...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.
Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!
Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.
Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!
De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.
Familien S