Annonce

Annonce

Svar: Svangerskabsforgiftning


4. juni 2009

Kategori:
Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Graviditet.

Kære Pia

Det er dejligt at høre at graviditeten skrider stille og roligt frem, trods bækkenbundsproblemer og nu forhøjet blodtryk ... og så er det en lille dreng du venter, kan jeg se, tillykke med det :o)

Det er godt at du har en opmærksom jordemoder, det er slet ikke sikkert at du har eller udvikler svangerskabsforgiftning, men det er godt at hun er opmærksom og at du bliver 'holdt øje med' - hellere en gang for meget...

For at man kan tale om svangerskabsforgiftning, så vil der normalt være 3 faktorer som gør sig gældende:

1. Forhøjet blodtryk (hypertension). For gravide er grænsen for det systoliske tryk normalt over 140 mmHg og/eller et diastolisk tryk på over 90 mmHg.

2. Proteiner i urinen (proteinuri).

3. Væskeophobning i kroppen (universelle ødemer).

Man taler om at have en let eller svær grad af svangerskabsforgiftning og det vurderes ud fra hvor højt blodtrykket er og hvor store mængder protein i urinen der er tale om. Derudover ser man på, hvordan du har det, altså om du har forskellige symptomer.

Det vil ofte være symptomer som hovedpine, søvnforstyrrelser, træthed, synsforstyrrelser, kvalme og opkastning og smerter i den øvre del af maven. Og det lyder ikke som om at du har nogen af disse ting. Dertil kommer jo at netop træthed og kvalme er almindeligt i en graviditet, så at du tidligere har haft problemer med dette ...


Annonce

... behøver ikke hænge sammen med det du oplever lige nu.

Statens Seruminstitut har i forbindelse med deres meget store og omfattende projekt "bedre sundhed for mor og barn" - fundet frem til at en daglig vitaminpille kan reducere risikoen for svangerskabsforgiftning med 20 %. Vitaminpillernes beskyttende effekt er dog højest, hvis de tages lige før eller lige efter graviditetens start og forskerne peger her på graviditetens start som særlig vigtig, da det er i denne periode, fosteret og moderkagen dannes.

Så hvis du har taget dine vitaminer som foreskrifterne siger, og evt. har spist en ekstra vitaminpille - så har du altså gjort et godt forebyggende arbejde. At du nu er blevet bevidst om kostens betydning er kun et ekstra plus, bliv endelig ved med at spise så sundt som muligt.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Undersøgelsen som ssi. har lavet omfattede også fiskeolie, men ligenetop i forbindelse med svangerskabsforgiftning fandt man ingen effekt. Tilgengæld fandt man stor effekt i forhold til barnets udvikling, forebyggelse af fortidlig fødsel og flere andre vigtige ting - og det må bestemt anbefales at spise fisk og helt rigtig fisk fremfor fiskeolie, når man er gravid. Det er derfor meget vigtigt at du i dine nye kostvaner også medtænker et dagligt indtag af fisk.

Jeg håber ovenstående hjælper lidt videre på vej, rigtig meget held og lykke med graviditeten fortsat :o)

God weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Annonce

Viden om børn:

Klumpfod

Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.

Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.

Drenge fødes hyppigere...

Læs mere i Babylex

Klumpfod (varusfod)

I Danmark fødes ca. 1 ud af 1000 børn med klumpfod. Det svarer til ca. 60 børn årligt i Danmark. Hos ca. halvdelen er der klumpfod på begge fødder.

Klumpfod kaldes også varusfod eller talipes equinovarus. Det er en fejlstilling i en eller begge fødder. Når barnet bliver født, ser foden normal ud, men den kan ikke rettes til normal stilling. Når man ser på foden, vil hælen dreje indad, forfoden pege ind mod midten, og samtidig vil mellemfoden (svangen) være løftet. Foden...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid gode råd... Din hjemmeside er til stor hjælp. Især for os udenlandsdanskere som ikke har en sundhedsplejerske til rådighed på samme måde som man har i Danmark.

Tak, for alt det du gør.

Udlandsdanskeren


Annonce