Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke have havregrød


30. maj 2009

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Det er en dejlig pige du beskriver, hun lyder til at trives rigtig godt på alle måde, hun udvikler sig, har masser af smil og lyst til at mærke og udforske verden, hun sover godt, hun spiser også godt - at hun bliver træt i løbet af et måltid og skal nødes lidt ekstra - det er helt normalt for hendes alder.

Hun tager jo godt på og har det godt, selvom hendes indtag er som det har været længe, så optager hun næringen rigtig godt, hendes energibehov bliver dækket osv. Så alt i alt en pige der stortrives, det lyder ikke som om at du behøver bekymre dig så meget for hendes indtag om morgenen :o)

Det er fint at starte dagen med lidt skemad, især grød, som lægger en god bund - hun sover jo efterfølgende også rigtig meget, så hun lyder til at trives med lidt grød, yoghurt og så sin flaske ...

Men derudover kan og må du også gerne give hende små stykker brød. Det kan være nogle hjemmebagte boller som mellemmåltid, men det kan også være rugbrødshapsere til frokost ved siden af hendes grøntsagsmos.

Gode boller til børn kan f.eks. være havregrynsboller:

Opskrift på havregrynsboller:

150g havregryn og 7 dl vand blandes og står i 10 minutter.

50g gær, lidt salt og lidt sukker, 1½ spsk. olie og 2 dl A38 blandes i havregrynene og tilsidst tilsættes ca 750g hvedemel.

Det hele æltes og dejen må gerne være lidt klistret. Hæver ca 1 time, slåes ned og formes til boller (ca 20 stk). Bollerne hæver 20 minutter, pensles med æggehvide, drysses med havregryn og bages ved 200 grader i ca 20 min.

Server bollerne med lidt smør, evt. lidt frugtmos på og prøv også at give hende lidt ost i stænger, som hun kan prøve at gnave lidt af.

Når du vælger brød til din datter, så bør ...


Annonce

... du vælger fiberholdigt brød uden hele kerner. Hun kan ikke tygge kernerne og får derfor ikke næringen fra dem og får hun får mange, får hun løs afføring. Men kostfibre har hun godt af og derfor skal du vælge brød med et højt indhold af kostfibre men uden hele kerner. Schulstad Levebrød laver blandt andet dette, så det kunne være en mulighed. Du kan købe forskellige former for blødt rugbrød, som kan bruges.

Som pålæg kan du bruge smør, smøreost, leverpostej, sildepostej, tun, makrel, rognguf og lignende. Du kan også bruge grøntsagsmos, det er helt fint at smøre dette på brødet, det kunne f.eks. være avokadomos eller hjemmelavet humus.

Det er helt fint at du giver hende fin mos ved siden af mad i stykker, hun har måske lettere ved at lære at det der kommer med ske skal synkes og det som du giver hende med fingrene eller på en gaffel skal tygges - det er fint, at gøre sådan.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Mad i stykker, mad med mere bid i kommer således ud over grød og mos, det vil sige, at når hun begynder at blive træt og har spist en del af sin grøntsagsmos, så kan I evt. forsøge at lokke lidt mere i hende, ved at give hende små brødhapsere eller kogte grøntsager, kartoffelbåde eller lignende, som hun selv kan sidde med eller som I giver hende i munden og hun så 'tygger sig igennem' :o)

Når du giver hende brødhapserne så start med at give hende dem med fingrene og prøv at lægge dem ind i siden af munden imellem hendes gummer, så hun med det samme tygger sammen om dem. Det er svært at finde ud af at tygge, hvis maden kommer direkte og lige ind i munden - det er lettere, hvis den starter med at komme ind i siden :o)

Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke med hende og god appetit :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børneeksem

Børneeksem hedder også atopisk eksem eller dermatitis. Barnet får meget tør hud og hos de små børn kan eksemet sidde over alt på kroppen. Hos de lidt større børn sidder eksemen ofte i albuebøjninger og knæhaser.

Atopisk eksem kaldes børneeksem fordi det stort set kun rammer børn og ofte starter indenfor det første leveår. Hvis barnet har meget eksem og er generet af dette, vil det altid være en god idé at få barnet undersøgt, for at afklare om eksemen skulle hænge sammen med...

Læs mere i Babylex

Hjemmefødsel

Lang de fleste kvinder kan selv vælge, om de vil føde hjemme eller på sygehuset. Der er dog visse undtagelser - hvis du venter tvillinger, hvis dit barn vender forkert, eller hvis der er specielle komplikationer, så vil du blive frarådet at gennemføre en hjemmefødsel. Tal derfor altid med din jordemoder og læge om, hvad du godt kunne tænke dig.

Der kan være mange fordele ved at føde hjemme. Du har f.eks. din egen jordemoder, du er på hjemmebane - hun er på besøg, du er mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)

Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!


Annonce