Annonce

Annonce

Svar: Ægløsning og menstruation


29. maj 2009

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Lone

Hvornår man får menstruation igen efter en fødsel varierer meget. Hos nogle kvinder går der få uger, hos andre flere måneder og det er normalt. Det at du ammer kan godt spille ind og gøre at menstruationen ikke starter igen.

Det er sådan at vores menstruation kører i en fast ring, det man kalder for cyklus. I løbet af en menstruationscyklus, sendes der nogle signaler fra hjernen til æggestokkene om at der skal modnes et æg og kroppen begynder at producere østrogen. Ca 14 dage inden menstruationen kommer, altså inden man begynder at bløde, vil ægget løsne sig. Ægget bliver opfanget af æggelederen og begynder derefter at vandre ned mod livmoderen. Det er her man kan blive gravid.

Samtidig med dette begynder kroppen at producere det hormon der hedder progesteron. Det sørger blandet andet for at slimhinden i livmoderen er klar til at modtage et befrugtet æg, så ægget sætter sig fast og bliver til et barn. Hvis dette ikke sker, så falder mængden af både østrogen og progesteron i kroppen og livmoderens ubrugte slimhinde og det ubefrugtede æg kommer herefter ud som en menstruationsblødning.

Når blødningen er slut, begynder hele processen forfra, en ny cyklus starter.

Det er altså ægløsningen og det at ægget ikke ...


Annonce

... sætter sig fast, der starter menstruationen og derfor vil man normalt ikke have ægløsning uden at have menstruation.

Der findes specielle situationer, hvor man kan have menstruation uden at have ægløsning. Det hedder anovulatorisk blødning og det ses f.eks. hos kvinder som har PCO eller hos kvinder i overgangsalderen - ligesom det også er det man har, når man f.eks. spiser p-piller (p-piller hæmmer jo ægløsningen). Men normal vis har man ikke ægløsning uden at have menstruation.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Det der er med ægløsningen efter en fødsel er, at man jo aldrig helt ved, hvornår første ægløsning finder sted. Den finder jo sted 14 dage før menstruationen kommer. Derfor kan man efter en fødsel ikke være sikker på ikke at blive gravid og derfor anbefales det at man bruger prævention, hvis man vil være sikker på ikke at blive gravid meget hurtigt efter sidste fødsel.

Hvis du spørger fordi du gerne vil være gravid igen så hurtigt som muligt, så må du et eller andet sted nok væbne dig lidt med tålmodighed og regne med at kroppen er klar, når det passer ... :o) Det er desværre ikke alt vi selv kan styre. Ammestop kan spille ind, men det garanterer desværre ikke noget :o)

Jeg håber ovenstående er svar nok på dit spørgsmål, fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.

Varme i barnevogn

Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.

Indkøring af hjemmepasser

Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...

Læs hele brevet og Helens svar


28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tun og børn

Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.

Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.

Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...

Læs mere i Babylex

Mekonium - den første afføring

Mekonium er betegnelsen for den første afføring, som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.

Det, der kommer ud, er det fostervand, som barnet har drukket, da det lå inde i maven. Det indeholder blandt andet hår og afstødte hudceller. Fostervand, hår og hudceller samler sig i tarmen og bliver udskilt som mekonium, når barnet bliver født. Nogle gange udskiller barnet mekonium forbindelse med fødslen, hvilket er med til at give grønt fostervand.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit svar. Det er rart at blive mindet om alt det positive ved børnehavestarten, det er jo det jeg skal forsøge at give videre ;-)

Tak fra Tina


Annonce