Svar: Ser kostplanen okay ud?
Kære Laila
Kostplanen ser meget fin ud. Det er helt normalt at børn i din datters alder spiser mindre og lukker munden for skeen. Det handler om at hun lige nu er igang med separationsfasen, hun er igang med at udforske verden, dine reaktioner, sin egen formåen og sin egen selvstændighed, viser mere og mere egen vilje.
Det vigtigste er at hun spiser og har lyst til at sidde ved bordet, smager på maden og i det hele taget forbinder det at spise med noget hyggeligt og rart. Og det lyder til at være tilfældet hos jer. Derfor skal du ikke gå i panik, hvis hun en dag ikke spiser så meget, det gør ikke noget, lidt har også ret og spiser hun ikke så meget til det ene måltid, ja så spiser hun nok lidt til det næste ... Netop derfor er de små hyppige måltider også vigtige.
Det er fint at du er fleksibel omkring formiddagsmåltidet, hvordan hun spiser her afhænger af hvordan hun sover og de dage hvor hun spiser både ½ bolle og lidt frugt om formiddagen, så spiser hun måske lidt mindre til frokost og andre dage er det så modsat.
Du kan prøve at motivere hende til at spise med en gaffel, det kan hun godt lære med den alder hun har. At spise med ske er stadig for svært, men du kan stadig supplere med lidt skemad, hvis du synes hun mangler lidt ekstra. Netop i denne alder, hvor børn undersøger og gerne vil selv, så spiser de ofte ikke helt, hvad de har behov for, det trætter at udforske og de mister simpelthen koncentrationen og vælger derfor maden fra. Nogle gange kan man dog godt få lov til at supplere med lidt på ske, fordi de faktisk godt kan spise lidt mere, de er bare for trætte til selv at gøre ...
... det.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Tidlig morgen 04/05: Ammes og sover lidt videre
Morgen 7: Havregrød, vand eller mælk af kop.
Morgen/formiddagslur som nu
Formiddag 10: ½ bolle med smør, ost, ½ banan eller anden frisk frugt, vand af kop.
Frokost 11.30-12: Rugbrød med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg, rester fra aftensmaden - det kan være godt kogte pastaskruer, kogte ærter, majs, gulerod eller lignende til at øve pincetgreb - også rejer og muslinger kan gives. Hun kan spise med fingrene (øve pincetgreb) eller spise med gaffel. Suppleres evt. med grøntsagsmos med kød eller fisk, det kan godt være mos fra glas.
Middagslur - amningen kan du forsøge at springe over.
Eftermiddag 15.30-16: En lille portion tykmælk med frugtmos, rugbrødsdrys, müsli eller lignende, en ½ bolle med smør, ost, ½ banan eller anden frisk frugt, vand af kop.
Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Hun må få det samme som I andre, fortsat noget der er moset og anden mad i stykker - kartofler kan moses med sovs, stykker af frikadelle kan gives ved siden af. Vand eller mælk af kop.
Ammes og puttes til natten ca 19.30-20
Sen aften 23.30: Flaske med vælling som nu og sover til næste morgen tidlig.
Jeg håber at ovenstående plan hjælper lidt videre på vej, som du kan se er der ikke store ændringer i forhold til den plan I kører i øjeblikket. Lidt omkring mere mad i stykker, supplement med mos og måske prøve med en gaffel - og så fjerne amningen om dagen, men ellers er det helt fint og alderssvarende det du fortæller :o)
Fortsat held og lykke med hende.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Klumpfod
Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.
Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.
Drenge fødes hyppigere...
Ammestillinger
Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.
Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.
Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.