Annonce

Annonce

Svar: Nattesøvn - 13 mdr.


12. maj 2009

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Banditternes mor

Det er godt at I er ved at få lidt mere styr på maden og madindtaget, det er naturligvis vigtigt at jeres dreng ikke vågner om natten fordi han er sulten.

Du skriver at han nogle nætter kan være vågen i op til 2 timer. Hvad laver han der? Vågner han og græder, vil han lege, vil han sove hos jer, virker han til at have ondt, virker han udhvilet eller hvad sker der i de to timer? Det er længe at være vågen midt om natten og jeg kan ikke lade være med at tænke på om det har sammehæng med måden han sover på om dagen ...

Det lyder dog som om at han sover fint og alderssvarende, han får lidt nu en lur dagligt og sover ofte 2-2½ time - jeg går ud fra at han sover ca ml 12-14 og det er passende for hans alder. Det lyder altså ikke som om at han sover for meget og at han af den grund vågner. Hvis han sover på dette tidspunkt, så sover han heller ikke for sent på dagen og så er det heller ikke der årsagen skal findes ...

Næste overvejelse går så på hans sygdomsperiode og naturlige opvågninger fordi han har haft ondt. Den erfaring kan sidde længe i kroppen, så selvom han har det godt nu og ikke har grund til at vågne, så kan kroppen ligesom huske det og vil fortsat vågne op og kræve at komme ind til jer, hvis det er sådan rutinen har været. Det tager således tid at skabe nye rutiner, nye vaner, det kræver lidt tålmodighed :o)

Flasken kan også spille ind, især hvis han er afhængig af flasken for at kunne sove. Så vil han naturligt vågne op om natten og søge efter flasken og vil først falde i søvn, hvis han tilbydes den igen - med mindre han så tilsidst falder om af udmattelse ... Det kan således godt overvejes om I skal til at fjerne ...


Annonce

... flasken helt og i stedet erstatte med en godnatgrød og en kop varm mælk i køkkenet inden sengetid og derefter så puttes i seng med en godnathistorie og kærtegn. I forhold til hans alder kan det være fint at stoppe med flasken nu, så hvorfor ikke forsøge om det gør en ændring hos jer :o)

I forhold til problemer med at synke, så er spørgsmålet naturligvis om han har problemer med hævede mandler eller polypper og det er der årsagen skal findes. Snorker han meget når han sover? Nogle børn har faktisk en meget urolig søvn, fordi de har så hævede mandler og polypper at de har svært ved at trække vejret sufficient om natten når de sover. De snorker ofte meget og man vil, hvis det er meget slemt, kunne høre at de nogle gange har stop i deres vejrtrækning - man kalder det for søvnapnøe. Jeg nævner det fordi jeg tænker at der måske er en sammenhæng mellem jeres drengs urolige søvn og hans problemer med at synke mad ... Prøv at tale med en øre-næse-halslæge om det.

Læg ham evt. med hovedet let eleveret, når han skal sove. Kom en pude ind under madrassen, så hovedet (altså hele madrassen) ligger lidt højere end resten af kroppen, det kan nogle gange hjælpe på vejrtrækningen og give lidt roligere søvn.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Hvis han får maden galt i halsen, så vil han normalt selv kunne hoste det op, det er meget sjældent at man behøver gøre noget. Det kan være fint nok at vende ham på hovedet, sætter maden sig dog rigtigt fast, så skal man jo igang med førstehjælp og det er en helt anden snak.

I kan søge på "førstehjælp" her på siden og via tidligere svar læse, hvordan man gør dette.

Jeg håber mine tanker hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke og rigtig god weekend :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Psykisk udvikling børn

Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.

Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.

I en...

Læs mere i Babylex

Mekonium - den første afføring

Mekonium er betegnelsen for den første afføring, som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.

Det, der kommer ud, er det fostervand, som barnet har drukket, da det lå inde i maven. Det indeholder blandt andet hår og afstødte hudceller. Fostervand, hår og hudceller samler sig i tarmen og bliver udskilt som mekonium, når barnet bliver født. Nogle gange udskiller barnet mekonium forbindelse med fødslen, hvilket er med til at give grønt fostervand.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine meget brugbare råd og ikke mindst for din omsorgsfulde respekt for børnene.

Tak fra Pernille
Sophus´ mor


Annonce