Svar: Ændret sovemønster - mere mad?
Kære Frederiks mor
Hvornår man skal starte med skemad afhænger af flere ting og ikke kun af barnets alder. Sundhedsstyrelsen skriver:
"Det er barnets udvikling og parathed, der er afgørende for tidspunktet for introduktion af overgangskost. Flere udviklingsmæssige hensyn spiller ind: Ernæringsmæssige behov, den fysiologiske modning og spiseudviklingen. Overgangskosten børn ikke introduceres før 4-måneders alderen, fordi barnet ikke fysiologisk er modent til anden mad end modermælk eller modermælkserstatning før dette tidspunkt. Tilvænning til skemad må på den anden side ikke påbegyndes meget efter 6 måneder, da det så kan være vanskeligt at få barnet til at spise en varieret kost." (citat, "Anbefalinger for spædbarnets ernæring", sst. 2005).
Et signal kan være at barnet trods ekstra mælkeindtag vågner hyppigt og virker mere søgende og sulten. Et andet signal er at barnet åbner munden bevidst, når man f.eks. tilbyder d-dråber på en ske. Barnet drejer også hovedet bevidst, holder hovedet fint selv og følger også maden I spiser med øjnene. Barnets mave fungerer fint, barnet savler som tegn på at der sker nogle enzymændringer i spyttet.
Du fortæller at du ammer fuldt ud og at I begge trives med amning. Det lyder ikke som om at du mangler mælk og du vil gerne vente lidt med at introducere skemad - det lyder rigtig fint. Det lyder dog også sandsynligt at din dreng skal til at have lidt mere mælk og derfor vil jeg anbefale dig at du forsøger at køre en ammerytme lidt ligesom du havde i starten.
Prøv at lægge ham til brystet, når han vågner af en lur. Han vil ofte være sulten/tørstig efter at have sovet og vil tage godt fra der. Lad ham spise effektivt og længe på det ene bryst og skift ham derefter, leg med ham, pludre med ham, lav bevægelege osv. og inden han så skal sove igen, så tilbyder du ham modsatte bryst. På den måde får du stimuleret begge bryster mellem hver lur og du får samtidig fyldt lidt ekstra mælk i ham løbende hele dagen igennem.
Det er helt normalt at børn i 3-4 måneders alderen sover kortere lure end de tidligere har gjort. Din dreng er så gammel nu at han interesserer sig mere for verden, omgivelserne, og begynder at følge med øjnene, skelne mere bevidst mellem om han er hjemme eller ...
... ude, om han er i favn hos mor eller hos en fremmed osv. Denne lyst til at opleve verden gør at han ikke sove så længe af gangen og det er helt normalt at børn i denne alder derfor sover 3-4 små lure i løbet af dagen.
Helt små børn skifter søvnfase mellem 30-60 minutter - med den alder din dreng har nu vil det være helt relevant at indføre faste putteritualer, en fast måde at putte på, så det stille og roligt bliver genkendeligt og vil gøre at han begynder at forbinde visse ting med at skulle sove. Det er således rigtig godt at du forsøger at putte ham til formiddagslur, middagslur og eftermiddagslur og søger at gøre det efter samme principper og rutiner dagen igennem.
Det vil også være helt fint, at du til en af lurene triller ham en tur, så du er sikker på at han får en rytme, hvor i hvert fald f.eks. middagsluren er en lidt længere lur. Så tænk i 3 lure dagligt, masser af aktivitet i vågne perioder, amning når han vågner og igen inden han skal sove og se om ikke det i løbet af nogle dage vil give effekt og mere ro :o)
Du skriver "skal jeg tænke i mere mad/supplering med en flaske allerede nu?" og her tænker jeg at hvis du er glad for at amme og amningen fungerer godt, så er der i princippet ikke grund til at introducere en flaske. Du kan fint sikre din drengs mælkebehov ved at amme ham og han behøver ikke få flaske.
Nogle kvinder har det dog rigtig godt med at give flaske og synes det er dejligt at far så kan begynde at tage mere over, at barnet kan passes af andre osv. og det er naturligvis helt fint, dog skal man vide, at jo mere flaske man giver, jo mindre mælk producerer man og jo større risiko er der for at barnet begynder at foretrække flasken.
Så hvad du skal, afhænger helt af hvordan du, din mand og din dreng har det bedst - hvad har I lyst til, hvordan synes I det skal være :o)
Hvis du vælger at give flaske, kan du naturligvis supplere med en flaske om aftenen i håb om at det vil give mere rolige nætter. Hvis du vælger amning, så vil det være godt at øge mælkeindtaget dagen igennem, så han ikke behøver søge brystet helt så hyppigt om natten og hvis dette så viser sig ikke at være nok, så kan du begynde med lidt skemad.
Jeg håber mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Sygt barn
Det er altid svært at vurdere hvad et lille barn fejler, og er du i tvivl er det altid en god idé at kontakte lægen. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.
De mest almindelige sygdomme hos børn er: Forkølelse, øjenbetændelse, mellemørebetændelse, lungebetændelse, maveinfektioner og skoldkopper.
Symptomerne er ofte: Manglende appetit, ondt i maven, opkastning og diarré samt feber.
Hvis det bliver nødvendigt at indlægge barent på sygehus er...
CE-mærket
Se efter CE-mærket når du køber legetøj
Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.
Du skal også være opmærksom på...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.