Svar: Råd angående min datters søvn søges
Kære Joan
Det er meget normalt at børn i 3-4 måneders alderen begynder at powernappe mere, når de sover om dagen og således begynder at have lidt længere vågenperioder imellem deres søvn. Hos jer lyder det dog som om at søvnbehovet for Olivia fortsat er stort og at hun stadig har brug for meget søvn i løbet af dagen.
De fleste børn vil i Olivias alder have behov for ca 15 timers søvn i døgnet. Ofte vil de sove ca 5 timer samlet i løbet af dagen og natten vil vare ca 10 timer. Jeres datter sover tilsyneladende lidt mere end dette idet hun ofte sover fra 20.30-07 = 10½ time om natten og 3 x 2 timer i løbet af dagen = 6 timer om dagen, altså nogle dage ialt 16½ time ...
Hun må naturligvis godt sove så meget, hvis hun har behov, det er bare mere for at sige, at nogle gange når hun vågner efter en kortere lur, så er det måske fordi hun ikke behøver sove mere og måske skal forventningerne til hendes søvn sættes en lille smule ned .. :o)
Det vigtigste er, at du holder fast i de 3 lure dagligt og forsøger at holde en nogenlunde fast rytme omkring dem. Derudover er det, som du også selv er inde på, rigtig vigtigt at du sørger for at aktivere hende, når hun er vågen. Hun har en alder nu, hvor hun mere og mere bevidst ...
... kigger efter ting, putter hænderne i munden, tager ud efter legetøj, smiler bevidst, begynder at kluk-le, triller fra mave til ryg osv. og du skal hjælpe hende med at gøre alle disse ting, når hun er vågen.
Hun skal aktiveres, stimuleres både fysisk og mentalt, samtidig med at du naturligvis så også skal hjælpe hende med at koble fra, lukke verden ude, svøbe hende, trille hende en tur osv. når hun skal sove.
I takt med at hun bliver ældre, så begynder hun naturligt også at sove anderledes. I takt med at hun begynder med skemad, så vil det også stille og roligt påvirke hendes dagsrytme og der sker således hele tiden små ændringer.
En overordnet plan for dagen ser således ud:
Tidlig morgen: Ammes og sover videre
Formiddag: Ammes
puttes til formiddagslur
Frokost: Ammes
puttes til middagslur
Eftermiddag: Ammes
Sover sin 3 lur
Aften: Ammes
Puttes til natten, spise ofte lidt hyppigere om aftenen for at fylde sig op til natten.
Sen aften: Ammes
Midt nat: Ammes
Som du kan se lyder planen her altså meget som de allerede kører hos jer - derfor er det også tiden der skal arbejde lidt for jer :o)
Jeg håber du hermed er hjulpet lidt videre på vej, fortsat held og lykke og rigtig god weekend.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år
Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...
9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.
Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
Viden om børn:
Boel-prøve
Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.
Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...
Navn - navngivning
Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.
Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Endnu engang ros til dig. Det varmer virkelig mit hjerte at læse dine svar til andre. Din grundighed tåler ingen sammenligning og findes ikke hos mange andre! Mange forældre og børn kan prise sig lykkelig for at have dig!
Glæder mig til at læse din bog.
Mange varme hilsner fra
Sophus og mor