Svar: Læge kontra sundhedsplejerske
Kære Ayas mor
Jeg er ked af at høre, at du får så mange forskellige udmeldinger fra læge og sundhedsplejerske og jeg kan godt forstå du bliver forvirret og ked af det. Der er jo ingen tvivl om at du ønsker det bedste for din datter og bare gerne vil have at hun har det godt ...
Det er fint at du giver hende flaske, den dårlige samvittighed over det smider du lige væk. Din datter har brug for at få mælken, nutramigen er super god til hende og så ved du præcist, hvor meget mælk hun får. Det er nemlig meget vigtigt :o)
Som udgangspunkt skal din datter have mælk og ikke kogt vand. Der er ikke noget næring i vand og hun har behov for den nærende mælk for at vokse. Alt for meget kogt vand vil fjerne pladsen og lysten til den rigtig mælk og det dur ikke.
Jeg ved ikke hvad din datter vejer nu, men du skal gå ud fra at hun skal have ca 1/6 af sin vægt i døgnet i form af mælk. Det vil sige, at hvis hun f.eks. vejer 5500g nu, så skal hun have ca 900ml mælk i døgnet. Fordelt på 6-8 flasker dagligt (svarende til at hun spiser ca hver 3-4 time) så skal hun have mellem 110-150ml hver gang hun spiser.
En plan for dagen ser således ud:
Tidlig morgen: Flaske og sover lidt videre
Formiddag: Flaske
Puttes til formiddagslur
Frokost: Flaske
Puttes til middagslur
Eftermiddag: Flaske
Puttes til 3. lur, som ofte er den korteste lur
Aften: Flaske
Puttes til natten
Sen aften: Flaske, som spises mere eller mindre i søvne
Midt nat: Flaske og sover videre
Som udgangspunkt skal din datter altså have mælk og hun skal have nok at spise, hvilket efterhånden sandsynligvis er en hel del, jo mere hun vokser, jo mere mælk skal hun have. ...
... Jeg håber planen giver dig en idé om hvordan.
Kogt vand, som lægen har sagt du skal give hende, er kun til nødssituationer. Det kan være hvis hun græder ulykkeligt og du ved at hun er mæt af mælk, men hun kan bare slet ikke finde ro. Så kan du give hende en lille smule kogt vand evt. med lidt sukker (blandingsforhold 1 tsk. sukker til 100ml kogt vand). Det er dog meget lidt hun skal have af det! Ikke mere end 10-20ml givet på en engangsprøjte eller med en teske og herefter kan hun så få sutten, blive svøbt og lullet til ro.
Når din datter spiser, så skal du sørge for at holde hende igang, hun skal spise godt og effektivt at flasken og måske hjælper det hende, at du pludrer lidt med hende imens. Men det kan også være at det ikke hjælper, men derimod forstyrrer hende, så hun ikke rigtigt kan koncentrere sig om at spise. Derfor må du prøve at vurdere, hvor hensigtsmæssigt det er, at du snakker meget med hende når hun spiser.
Øjenkontakt er vigtig, ingen tvivl om det. Men det er vigtigt at du kan have øjenkontakt generelt med din datter. Ikke kun under måltider - hun må gerne lukke sine øjne, slappe af og falde til ro, når hun får mad. Hun behøver ikke koncentrere sig om flere ting på en gang. Men når hun er vågen, aktiv, mæt, glad osv. så skal du kunne snakke med hende, hun skal kigge på dig, I skal kunne indgå i en dialog, hvor du pludrer lidt, holder pause, så pludrer hun tilbage, holder pause og du svarer igen.
Hun skal kigge på dig, smile bevidst til dig nu, og tydeligt kommunikere med dig - med sit kropssprog og sin mimik.
Jeg håber at min forklaring og uddybning hjælper dig lidt videre på vej, fortsat held og lykke og rigtig god weekend :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Navlestreng
Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.
Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.
Når moderkagen...
Sygt barn
Det er altid svært at vurdere hvad et lille barn fejler, og er du i tvivl er det altid en god idé at kontakte lægen. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.
De mest almindelige sygdomme hos børn er: Forkølelse, øjenbetændelse, mellemørebetændelse, lungebetændelse, maveinfektioner og skoldkopper.
Symptomerne er ofte: Manglende appetit, ondt i maven, opkastning og diarré samt feber.
Hvis det bliver nødvendigt at indlægge barent på sygehus er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen,
Tusind tak for dit sidste svar. Jeg viste min mand mit brev, som du foreslog, og han blev helt ked af det da han så det. Det satte en masse samtaler i gang herhjemme, og det hele går meget bedre nu. Vi har delt tingene mere op, så det ikke kun er mig der tager mig af hus + børn, men han også begynder at komme mere på banen. Det er rigtig rart.
Du skal bare have så meget tak. Både for en super brevkasse, men også for dine små puf. :)
Kærlig hilsen
Christine, mor til to