Svar: Er bange for abort
Kære Johanne
Tillykke med at du venter dig, det er jo fantastisk - selvom det naturligvis er en graviditet fyldt med bekymring, det kan jeg godt forstå ...
Det er jo især her de første 12 uger, at risikoen for abort er størst, så du bliver nødt til at væbne dig med tålmodighed. Jeg synes dog du skal bede om at få en tid hos lægen og endnu bedre få en henvisning til en gynækolog eller en obstetrisk speciallæge på sygehuset, som ved rigtig meget om graviditet og fødsler.
Hvor stor risikoen er for at du taber dette barn eller føder før tid, tør jeg ikke sige. Men der er naturligvis en risiko, som man er nødt til at medtænke. Ved du hvorfor du har født din datter så meget for tidligt som du har? Ved du hvorfor du aborterer meget let?
Nogle kvinder har det, man kalder "cervix insufficiens", hvilket betyder for blød livmoderhals. Det betyder at livmoderhalsen ikke bliver ved med at holde sig lukket, men begynder at åbne sig for tidligt og den kan således ikke holde på barnet. Det kan gøre, at man aborterer sent i graviditeten, eller at man føder meget for tidligt og hvis livmoderhalsen er årsagen, så vil det naturligvis kunne ske igen ...
Derfor vil man hos nogle kvinder gå ind og lave det der hedder en cerclage, hvor man snører livmoderhalsen sammen, så den ikke kan åbne sig. Man lægger simpelthen en snor rundt om livmoderhalsen, som netop holder livmoderhalsen samlet, indtil barnet ...
... er parat til at blive født. Det er et indgreb der udføres med bedøvelse og man kan gøre det på forskellige tidspunkter i graviditeten, man kan f.eks. godt få den lagt rent forebyggende - det vurderes altid af en speciallæge.
Hvorvidt det er relevant for dig ved jeg ikke, men jeg synes at du bør få en henvisning - og gerne så hurtigt som muligt, så du får den bedste hjælp.
Derudover vil der ganske givet være andre ting, som du skal overveje og tage hensyn til. Det kan være at du bør sygemeldes fra dit arbejde, du bliver måske beordret sengeliggende i en periode, du må ikke løfte tunge ting (ikke løfte din datter), du får måske at vide, at du ikke bør have samleje fordi det kan påvirke din livmoderhals osv. Alt det skal du tale med lægen om.
Jeg vil også lige nævne at nye undersøgelser tyder på at indtag af fiskeolie kan nedsætte risikoen for fortidlig fødsel. Det er derfor meget vigtigt at du sørger for at spise fisk - 2 gange om ugen til aftensmad og gerne flere gange om ugen til frokost. Spiser du ikke fisk, så bør du tale med lægen om hvorvidt det vil være relevant at du indtager fiskeoliekapsler - fisk er dog det bedste, da du så også får de vigtige vitaminer og mineraler som d-vitamin, jod og selen, der har betydning for barnets vækst og udvikling.
Jeg håber ovenstående hjælper dig lidt videre og krydser fingre for at det skal gå denne gang. Knus herfra :o)
Rigtig god weekend.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Viden om børn:
Krydderurter
På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.
"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...
Tisser i sengen
Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.
Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.
Langt de fleste børn vokser...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.