Svar: Amning... mætter ikke min datter
Hej med dig
Du skal bestemt ikke opgive amningen, hvis du gerne vil amme og det lyder det som om :o)
Der er ingen tvivl om at stress og manglende ro påvirker mælkedannelsen og derfor er det vigtigt, at du lige nu prioriterer at slappe af, være hjemme, få ro på - det er nødvendigt at du gør dette for at få amningen op at stå igen.
Prøv evt. at lægge dig med hende og am hende liggende i din seng en gang i løbet af dagen, ligesom du ligger ned om natten. På den måde får hun stimuleret dit bryst lidt anderledes og du får slappet lidt af imens. Ender I begge med at sove middagslur på den måde, så er det helt fint.
Det er sådan at jo hyppigere du ammer, jo mere mælk danner du. Det giver altså ikke mere mælk at have hende ved brystet i halve til hele timer, det giver dig mere mælk, at amme hende hver anden time i stedet for hver 4 time. Jo hyppigere, jo bedre.
Hvis du ikke kan få din datter til at spise ved brystet, så hyppigt, så vil det være en rigtig god idé at bruge en brystpumpe i stedet, så du på den måde får brystet stimuleret en ekstra gang og hjælper til at få øget din mælkemængde.
Det vil også være rigtig godt, hvis du imellem hver af hendes lure, kunne få hende til at spise lidt fra begge bryster. Gør det, at du ammer hende, når hun vågner af en lur og lad hende spise godt fra det ene bryst. Skift hende så, leg med hende, pludre, tumle osv. og am hende så fra det modsatte bryst inden hun skal sove igen.
Hvis du oplever at mælken ikke kommer hurtigt nok til hende, så kan du i første omgang prøve at stimulere brystet lidt inden du lægger til. Du kan gøre det med hænderne eller du kan gøre det med brystpumpen. Ved at få mælken til at løbe lidt, så motiverer du hende til at die lidt ekstra. Du kan også gøre det, at du med en lille engangssprøjte drypper lidt udmalket modermælk eller modermælkserstatning ned i munden på hende, når hun ligger ved brystet. På den måde kan hun smage at der er noget at komme efter og vil derfor bedre tage fat.
Man kan også hos lægen få en syntocinonspray, som er en hormonspay, hvor du tager et pust i ...
... hvert næsebor inden amning og det fremmer så nedløbsrefleksen. Brug af Syntocinonspray kræver dog at mælken er der. Man kan ikke tage en spray der får mælken til at løbe, hvis mælkemængden ikke er dannet ...
Så hos jer lyder det umiddelbart som om at du i første omgang skal arbejde på at få sat din mælkeproduktion op:
- Masser af hvile, og sørg også for at få mad og drikke i løbet af dagen. Det nytter ikke noget, hvis klokken bliver 13 og du hverken har nået bad, mad eller andet for dig selv ...
- Hyppig amning, jo hyppigere jo bedre - i princippet skal barnet have fri adgang til brystet døgnet rundt. Hvis det bliver for meget eller hun ikke vil, så kan du stimulere med brystpumpen.
- Skift af ammestillinger. Din datter stimulerer brystet forskelligt alt efter hvordan hun bliver lagt til.
- Sørg for ikke at få træk, kolde hænder og fødder. Nu hvor solen skinner så kommer de små sko og bare fødder frem og det dur ikke når man ammer. Du må ikke få kolde fødder og du må ikke sidde i træk. Det får blodkarrene i brystet til at trække sig sammen og mælken flyder ikke let. Det kan i sidste ende være med til at give en brystbetændelse.
- Udmalkning - se min artikel "Udmalkning og opbevaring af modermælk" som du finder i artikelsamlingen.
- Hold igen med brug af sut i disse dage, jo mindre sut, jo mere vil hun være på brystet.
- Hold igen med mme. Hvis din datter efter amning på begge bryster fortsat er sulten, så skal du naturligvis give hende mælk og det skal være modermælkserstatning eller udmalket modermælk, men pas på ikke at proppe hende for meget. At sove i 11 timer efter at have fået en flaske lyder af for meget :o) Det er fint at hun lige får lidt ekstra efter amning, falder til ro med det og så sover 3-4 timer, vågner op og er klar til amning igen. Det giver også dig lidt ro og er helt okay.
Det er her også vigtigt at du netop starter med at amme og først bagefter tilbyder supplement på flaske, så hun stadig får dig stimuleret.
Jeg håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke med det :o) Rigtig god weekend.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...
15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.
Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
Viden om børn:
Arp
Arp er betegnelsen for nogle gulbrune skæl, som mange børn får i hovedbunden, på panden eller i øjenbrynene. Det er døde hudceller som bliver afstødt. Det smitter ikke og det har intet med hygiejne at gøre.
Arp i hovedbunden kan fjernes ved hjælp af en lusekam. Du kan med fordel massere lidt uparfumeret babyolie ind i barnets hovedbund. En let massage stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket er godt både for forebyggelse og helbredelse af arp.
Evt. arp...
Suttekæde
En suttekæde er en kæde, som holder sutten ved barnet. Den fungerer ved at den sidder både på sutten og sættes fast i barnets tøj. Det kan være meget praktisk for forældrene, men kæden skal opfylde visse krav, for ikke at være farlig for barnet.
Sikkerhedsstyrelsen tester jævnligt suttekæder og det er desværre ikke alle suttekæder, der lever op til sikkerheden.
Det anbefales at:
- En kæde må ikke være mere end 22 cm lang, da barnet så kan få den...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".
Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.
Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.
Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.
Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)
Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)
God sommer