Annonce

Annonce

Svar: Hård mave, endnu en gang :-)


22. april 2009

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Din datter må gerne fortsætte med laktulose, det er helt okay, mange børn får det i månedsvis. Det vigtigste er at hendes mave fungerer og at hun trives - og det gør hun bedst, netop når maven fungerer godt :o)

Derudover så er det vigtigt at du nu begynder at variere hendes kost mere. Hun skal nu have øllebrød, havregrød og flerkornsgrød og hun skal ikke kun have kartoffelmos, men skal have grøntsagsmos af alle slags grøntsager: Gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado osv.

Selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. Hun må meget gerne få det men i små mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen ellers skal det gives med 14 dages mellemrum. Netop rodfrugterne er ofte en god idé og er med til at holde maven igang.

Derudover skal hun også igang med lidt kogt kød og fisk i grøntsagsmosen og hun bør også tilbydes lidt mad i hånden, som hun kan tygge på. Det kan i første omgang være lidt appelsinbåde, blomme, fersken eller lignende, ligesom hun også kan få ristede rugbrødsbjælker og agurk. Det er med til at stimulere mundmotorikken men også maven.

Derudover skal hun fortsat have rigtig meget væske - ofte skyldes hård mave at barnet ikke drikker nok.

En plan for dagen ser således ud:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover lidt videre

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Frugtmos, frisk blød frugt i hånden at sutte på - appelsinbåde, fersken, blomme og lignende. Vand af kop.

Flaske og puttes til ...


Annonce

... formiddagslur

Frokost 11.30-12: En gang imellem øllebrød ellers grøntsagsmos med kød eller fisk, tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende at sidde med og gnaske i selv, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: Flaske og tilbydes igen lidt frugtmos og frisk frugt i hånden som om formiddagen.

Powernappen begynder måske at kunne blive sprunget over

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad. Hvis I får lidt tomatsovs eller lignende så kan hun få lidt af dette på sin grøntsagsmos. Vand af kop og kan også tilbydes lidt brødskorper eller lignende at gumle på.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Flaske og puttes til natten ca 19.30-20

Sen aften 23-24: Flaske og begynder at sove uden mælk til næste morgen tidlig.

Som du kan se af denne plan så indgår der fortsat 6 flasker i døgnet og derudover tilbydes Olivia nu flere små måltider dagen igennem, lagt større variation - som netop skal være med til at holde hendes mave godt igang.

Hvorvidt du skal prøve at skifte erstatning afhænger af hvordan du i øvrigt oplever at hun trives med den mælk hun får. Du må gerne prøve at skifte, men kan også bibeholde den hun får nu. Umiddelbart tænker jeg at du nok mere skal arbejde på at sammensætte maden hensigtsmæssigt.

Du kan godt lave grød til din datter hjemmefra, transportere det koldt og så stille det i køleskab når I kommer frem, hvor dagplejer så kan tage det ud og varme det inden de skal gives. Alternativet er jo som du kan se - grøntsagsmos og du må her gerne give hende f.eks. mos fra glas, som hun også kan få med hjemme fra. Det er praktisk og det fås også økologisk.

Jeg håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke med hende:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Salg af modermælk

Især for tidligt fødte børn har stor glæde af at få modermælk og derfor køber flere børneafdelinger modermælk til disse børn.

Hvis du producerer meget mælk vil det derfor være en rigtig god idé at sælge noget at din mælk.

Da mælken især i de første 2 mdr er meget næringsholdig, er det især denne mælk, som man er interesseret i. Det er også vigtigt at mor ikke er ryger og ikke tager medicin.

Du kan henvende dig til Kvindemælkscentralen på Hvidovre...

Læs mere i Babylex

Tøj tjekliste - Grundudstyr nyfødt

Barnet har brug for tøj, der passer i størrelsen, og som er blødt og behageligt at have på. Hvis tøjet er for småt og strammer, kan barnets bløde knogler påvirkes. Tøjet bør endvidere passe til årstidernes skiften.

Det kan være svært at købe alt babytøjet, imens du er gravid, da du ikke ved, hvor meget din baby måler og vejer. Når den lille først er kommet til verden, så er det lettere at købe tøj i den rette størrelse.

Som grundudstyr til en nyfødt kan...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

... mange tak for dit sidste svar vedrørende vores problemer med skemaden. Vi er kommet godt videre, bl.a også inspireret af dit dejligt detaljerede svar, og Ingrid spiser nu som bliver hun betalt for det.

Kh Karen (og Ingrid)


Annonce