Svar: Vuggestuestart og søvn
Kære Line
Det er helt naturligt at bekymre sig om vuggestuestart, det bliver jo fuldstændig nyt for jer alle og der er mange tanker som går igennem dit hoved.
I forhold til søvn og det at falde i søvn selv, så tænker jeg at Aske sandsynligvis vil være så træt og overvældet af indtryk den første tid, så han mere eller mindre falder i søvn af træthed, når pædagogerne prøver at putte ham. Derudover vil det ofte være sådan at de jo i begyndelsen lige skal lære hinanden at kende og Aske finder hurtigt ud af at rutinerne der er anderledes end hjemme. Det er derfor ikke usædvanligt at forældre fortæller at barnet i dagpleje eller vuggestue lægger sig til at sove uden problemer, men hjemme kræver det både at blive vugget, sunget for, flaske og meget andet ...
Du kan forsøge at lade ham sidde lidt op i vognen, når han skal sove, så han får lov til at kigge på verden, mærke vinden i ansigtet osv. og så først putte ham, når han viser træthed og behov. Du kan også fortsat trille ham lidt som du gør nu, men gør det mindre og mindre. Hold hele tiden pauser med vognen - græder han så triller du lidt igen, pause lytte, trille hvis han græder igen men stoppe igen. På den måde kan du stille og roligt lære ham at falde i søvn uafhængigt at vognens trillen ...
Med hensyn til at spise med fingrene, så gør øvelse mester og rosiner er ofte et hit. Men også pastaskruer, kogte grøntsager, rejer, muslinger osv. kan man forsøge sig med. Derudover er frugt ofte lidt lækkert og appellerer til barnet i farve og sødme - prøv f.eks. med hindbær - de er bløde i konsistensen. Nogle giver også vindruer, men pas på med dem. Sørg for at skrælle dem og skære dem ud i kvarte, ellers kan han få dem galt ...
... i halsen! Lidt melon af forskellig slags kan også være godt.
Og så spørger du om der er andre ting du skal tænke på ... Du skal tale med dem om hvorvidt de er udenfor nu, hvor vejret er så fint, for så skal han naturligvis have tøj til dette. Jeg tænker her på at han skal kunne sidde på jorden, så et par termobukser kan være gode i foråret, man kan købe f.eks. Vogelein bukser som er med fødder, det kan være praktisk hvis han skal sidde i en sandkasse.
Du bør tale med dem om hvorvidt han bør have et par sko med vandtætte såler. Det afhænger naturligvis af hvor meget han står og rejser sig ved tingene, men han er jo ved at nå en alder, hvor det er relevant ...
Der skal være navn i alt tøj - i hvert fald er det en god idé, hvis du vil være sikker på at det ikke forsvinder :o) Det er en god idé at have godt med ekstratøj liggende i vuggestuen.
I månederne april til september forventer mange institutioner at barnet er smurt med solcreme, når de kommer om morgenen og så smører pædagogerne dem igen omkring middagstid eller efter behov. Barnet skal ofte have sin egen solcreme med.
Derudover skal barnet have en sommerhat, kasket eller lignende med skygge også i nakken, langærmede bluser, bukser osv. som ekstra dække for solen, når vi kommer så langt. Institutionen vil søge for skyggesteder til børnene.
Du skal også tale med institutionen om måltider, behov for madpakke til dagen osv. Hvad de serverer og hvad I skal medbringe hjemmefra.
Det gælder også brug af f.eks. bleer, salver, cremer osv.. Nogle steder skal man medbringe selv, andre steder har de dette i institutionen.
Jeg håber ovenstående hjælper lidt på vej, fortsat held og lykke og rigtig god indkøring :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
Viden om børn:
Hoppegynge
Små børn skal have mulighed for at bevæge sig så meget som muligt i dagligdagen. Men, en hoppegynge anbefales ikke.
En hoppegynge belaster barnets ryg og ben, og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge. Når barnet sidder i en hoppegynge, er det en passiv bevægelse, og selve hoppet kan give barnet mange stød op i ryggen.
De fleste børn begynder omkring 6 måneders alderen at lave hoppebevægelser, og de vil ofte gerne hoppe på forældrenes skød....
Sundhedsplejerske
Alle sundhedsplejersker er uddannet sygeplejersker og har arbejdet på forskellige børneafdelinger i sygehusvæsnet samt i den kommunale pleje. Derudover har sundhedsplejersken taget en diplomuddannelse til sundhedsplejerske.
En sundhedsplejerske følger børnene fra de bliver født (nogle gange allerede i graviditeten) og indtil de går ud af folkeskolen.
Alle børnefamilier i Danmark får tilbudt at modtage besøg af sundhedsplejersken. Når et lille barn bliver født, så...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Jeg vil gerne, som så mange andre, takke dig for en helt usædvanlig god brevkasse. Som bosiddende i England har det betydet rigtig meget for mig at finde svar på dette og hint derhjemmefra. Jeg kan rigtig, rigtig godt lide din kærlige holdning til tingende, og det har virkelig hjulpet mig meget at læse dine omhyggelige svar.
Mange kærlige hilsner
Sanne, mor til dreng 5 måneder