Annonce

Annonce

Svar: Overvægt og graviditet


15. april 2009

Kategori:
Alder:
2 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Graviditet.

Kære K

Hvor er det fantastisk dejligt at du venter dig igen, stort tillykke med det :o)

Det er rigtigt, at overvægt kan påvirke graviditet og fødsel negativt. Når man er overvægtig gravid, så vil man ofte opleve at der skal ske indgreb under fødslen. I følge sundhedsstyrelsen vil f.eks. 20 pct. af de normalvægtige og 36 pct. af de svært overvægtige føde ved kejsersnit. De overvægtige vil ofte også være indlagt i længere tid i forbindelse med fødslen.

Derudover vil der være dobbelt så mange svært overvægtige føde børn med en fødselsvægt på over 4500g i forhold til de normalvægtige og der er en tendens til at flere børn fødes med en lav apgarscore under 7. Det vil sige børn, som kan have manglet ilt under fødslen og dermed har øget risiko for skader ... Dertil kommer ofte blodsukker problemer osv. som du også oplevede første gang.

Der er så sådan det er, men det betyder ikke at du skal gå rundt og være ked af det eller føle dig forkert. I stedet skal du prøve at gøre det bedste for både dig selv og den lille i maven, og det er faktisk sådan at nogle kommuner og også sygehuset har helt specielle tilbud til overvægtige gravide og det synes jeg også du skal benytte dig af, hvis muligheden er der.

Det handler blandt andet om kostvejledning hos en diætist. Det er ...


Annonce

... nemlig sådan at man ikke bare må gå på kur, når man er gravid, men at kosten skal sammensættes sådan at man er sikker på at barnet får, hvad det har behov for. Det har også noget at sige, hvor langt henne i graviditeten man er, hvornår man må begynde at spise mere fedtfattigt, proteinrigt osv. og så er der visse regler i forhold til vægtøgning, som overvægtig.

Man skal så vidt muligt undgå vægttab i graviditeten hos meget overvægtige. Generelt anbefales en vægtstigning på 5-10 kg. Det anbefales også at man sørger for motion og fysisk aktivitet, det kan være at gå (f.eks. stavgang) eller svømme eller cykle - ½ time dagligt. Det anbefales her at man sørger for mest motion om morgenen/formiddagen fordi der på dette tidspunkt er øget insulinresistens og netop blodsukker, insulin osv. er vigtigt at holde øje med, da der er risiko for udvikling af sukkersyge. Men det kan jeg høre, at du allerede har hørt meget om :o)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Så mit råd til dig er at bede din læge eller jordemoder om at blive henvist til diætist og professionel rådgivning for overvægtige gravide, sørge for at blive rørt dagligt og så naturligvis nyde at du er gravid. Ingen af jer er tjent med unødig bekymring og gør man sit bedste, så kan man jo ikke gøre mere :o)

Rigtig meget held og lykke fortsat og rigtig god weekend:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Annonce

Viden om børn:

Negle

Spædbarnets negle er meget bløde og i starten vil du fint kunne nulre neglene af.

Når neglene bliver hårde og adskiller sig fra blommen, så kan du begynde at klippe dem med en saks. Det er her vigtigt at du klipper neglene lige over.

Du kan evt. bruge en lille fil til at afrunde hjørnerne på neglene, så barnet ikke kan rive sig.

Læs mere i Babylex

Legetøj til baby og børn

Barnet har bedst af det nære samspil, der er mellem barnet og forældrene. Men i takt med at barnet bliver større og begynder at forholde sig lidt mere til verden omkring sig, vil det være godt, at der er legetøj, som barnet kan kigge på og undersøge.

Når barnet begynder at gribe, skal legetøjet passe til barnets lille hånd, og det er vigtigt, at legetøjet også egner sig til at komme i munden. Tingene skal være solide og uden skarpe kanter og spidser. Brug så vidt muligt legetøj,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit sidste svar. Jeg viste min mand mit brev, som du foreslog, og han blev helt ked af det da han så det. Det satte en masse samtaler i gang herhjemme, og det hele går meget bedre nu. Vi har delt tingene mere op, så det ikke kun er mig der tager mig af hus + børn, men han også begynder at komme mere på banen. Det er rigtig rart.

Du skal bare have så meget tak. Både for en super brevkasse, men også for dine små puf. :)

Kærlig hilsen
Christine, mor til to


Annonce