Annonce

Annonce

Svar: Uro og søvnvaner


14. april 2009

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Tina

Der sker rigtig meget med børn i 6 måneders alderen og mange forældre oplever som du en periode, hvor det føles som om at man gør alt og alligevel er intet helt godt nok. Man har stadig et barn, som pylrer, virker utilfreds osv. og det er naturligt hårdt.

Måske hænger det også sammen med at mange har en formodning om at når der nu er gået ½ år, så må barnet da begynde at sove bedre, så må det kunne lade sig gøre at få lidt fritid osv. Det er også også i denne alder at børn begynder at sove på eget værelse, skal sove igennem om natten osv. og vi har naturligt lidt flere forventninger til børn på ½ år, end vi måske har haft tidligere ...

Det lyder som om at din dreng er rigtig godt igang motorisk og allerede kryber over gulvet. Det er normalt, men dog frustrerende at det i første omgang går baglæns og dermed væk fra legetøjet, når han nu kæmper for at komme frem :o) Du kan her hjælpe ham ved at støtte hans fodsåler, skiftevis presse på venstre og højre fod, så han kommer fremad i stedet for tilbage.

Børn i 6 måneders alderen elsker at putte i munden og det er en god idé at udnytte dette. Han vil have glæde af at få lidt frugt, brødskorper, agurk og lignende at sidde med, gumle på, opbløde med spyt osv.

Din dreng sover umiddelbart ikke for lidt, men han sover meget små lure hele dagen igennem og måske vil det hjælpe jer begge med en lidt anderledes plan. De fleste børn vil i 6 måneders alderen begynde at kunne nøjes med 2 lure dagligt, nogle har dog stadig behov for en ekstra powernap.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Flaske og sover videre hos mor og far

Morgen 7-7.30: Øllebrød, havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: frugtmos, frisk blød frugt i hånden at sutte på, det kan være f.eks. appelsinbåde, fersken, blomme eller lignende, vand af kop.

Flaske og puttes til formiddagslur 9.30-10, sover måske en time

Frokost ...


Annonce

... 11.30-12. Grøntsagsmos og stille og roligt begyndes med lidt kogt kød og fisk, tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurkestænger og lignende i hånden, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca kl. 13, sover måske et par timer, det afhænger lidt af hvor lang en formiddagslur han har taget.

Eftermiddag 16-16.30: Flaske og kan igen tilbydes lidt blød frugt som om formiddagen.

Powernapper evt. 20-30 minutter, igen afhænger det af hvor lang en middagslur han har taget

Aften 18: Grøntsagsmos og begynde med kød eller fisk, udgangspunktet bliver stille og roligt mere og mere af jeres mad, vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Puttes til natten med en flaske ca 19.30, sover i sin egen seng

Sen aften 23-24: flaske, som spises mere eller mindre i søvne. Hvis det fungerer bedre med at lade ham vågne af sig selv og først få flasken kl 02 om natten er det også okay. Men ellers tænker jeg, at en flaske sen aften og så netop igen tidlig morgen måske vil kunne holde ham lidt mere sovende, så dagen kan starte uden morgenlur men i stedet med en enkelt formiddagslur ...

Når du putter ham til lure om dagen, så start med at lade ham sidde op i barnevognen, kigge på verden, suge til sig af oplevelser. Put ham først, når du kan se at han er parat og har brug for at sove. Læg mærke til tiden, så du på den måde pejler dig ind på hvornår han normalt skal puttes og forsøg så at putte ham i barnevognen til den tid - også dage, hvor han således ikke behøver blive trillet, men bare puttes og stilles ude i haven.

Når han skal spise, så sæt ham i den høje stol, lad ham også sidde der en gang imellem og følge med i hvad du laver. Giv ham som sagt noget i hænderne at sutte på, så han aktiveres og stimuleres på den måde imens du f.eks. står ved siden af og lægger tøj sammen :o) Han lyder jo umiddelbart til at være stærk i ryggen, så mon ikke han vil nyde det...

Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babynest

En babynest er oprindeligt en svensk opfindelse, som efterhånden har spredt sig over hele verden. Også i Danmark er det meget populært at bruge en nest til sit barn.

En babynest kaldes også en babyrede, og den bruges til at lægge dit barn i, når du gerne vil have, at dit barn skal føle sig omsluttet og holdt, og du ikke selv kan have dit barn i armene. Det vil sige, at hver gang du lægger dit barn fra dig, fordi du f.eks. skal ordne vasketøj, lave mad, tale i telefon eller...

Læs mere i Babylex

Fed creme til børneeksem

Har dit barn børneeksem, er det vigtigt med en god hudpleje - og fedtcremer med en høj fedtprocent forebygger hudeksem. Hudpleje er vigtigt året rundt, men især i vinterperioden, hvor den kolde luft udtørrer huden ekstra meget, er det ekstra vigtigt med en god creme.

Til både behandling og forebyggelse af børneeksem, er det vigtigt at vælge fed creme fremfor lotion. En lotion indeholder meget vand og fordamper derfor hurtigt fra huden, og giver derfor ikke huden den nødvendige...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce