Annonce

Annonce

Svar: Ikke interesseret i mad


9. april 2009

Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Mette

Det lyder rigtig godt, at I har fået en plan arrangeret med Bispebjerg og at I starter med hjemmebesøg, opfølgning, rådgivning og vejledning hjemme er helt normal procedure. Det skal du sige jatak til og så må I se hvad tiden ellers bringer :o)

Jeg synes derudover at det vil være rigtig godt, hvis du kunne få fjernet de flasker fra dagen. Ikke fordi han drikker voldsomt meget mælk eller fordi han bliver mælkedranker, snarere fordi det at få flasken er så dejlig nemt, så det holder ham lidt fast i at han ikke behøver anstrenge sig eller vise særlig stor interesse for at spise - der er noget som er lettere ... Det er derfor vigtigt at komme væk fra flasken og begynde at servere mad, som er alderssvarende mere passende for ham :o)

Det er her vigtigt at du fortsat tilbyder små hyppige måltider, det er vigtigt for at sikre din dreng et vist energibehov, men det er også vigtigt i forhold til at han jo netop ikke spiser særlig meget. Hvis han således ikke spiser så meget til det ene måltid, ja så glider der lidt ned til det næste og går der ikke alt for længe imellem, så bliver det alligevel til lidt mere.

En plan for dagen ser således ud:

Morgen 7-7.30: Havregrød, flerkornsgrød eller øllebrød. Det betyder hos jer ikke så meget om det er hjemmelavet eller købt, bare han spiser lidt af det. ½ dl. har også ret og er bedre end ingen ting. Lad være med at lave for store portioner, så bliver du bare skuffet ... :o) Får vand eller sødmælk af kop.

Formiddag 9: Frugtmos, frisk frugt i hånden, ½ bolle med smør, ost, evt. lidt marmelade, vand af kop.

Formiddagslur og puttes her uden at få flaske

Frokost 12: Rugbrød, prøv at give ham kvarte stykker, som han skal bide af, Giv ham også kartoffelbåde, frikadelle og lignende som han skal bide af selv. Suppler med kogte grøntsager som kogte ærter, majs, gulerod. Giv ham rød peberfrugt, avokado, pastaskruer osv. som du også forsøger med nu. 5 bidder er bedre ...


Annonce

... end ingenting.

Puttes til middagslur og forsøg igen at putte ham uden at give ham flaske, hvis han slet ikke har spist noget formiddag og frokost, så kan du evt. give ham 75-100ml mme her, men ikke mere end det. Det svarer til hvad han kan drikke af en kop.

Eftermiddag 16: En lille portion grød med frugtmos, eller bare lidt frugtgrød med mælk på, evt. ½ bolle med lidt smør, ost og marmelade, vand af kop.

Aften 18: Tilbydes jeres mad, lasagne, spaghetti med kødsovs, frikadeller, laks, fiskefiletter, fiskefrikadeller, ris med sovs, boller i karry, madpandekager, pizza - hvad som helst I får. I skal ikke lave specielle retter til ham. Vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Flaske med 180-200ml og puttes til natten og skal ikke længere have flaske omkring midnat. Vågner han og er tørstig kan han få en tår vand, men forsøg så vidt muligt at få ham til at sove uden at han også indtager store mængder vand - det fylder jo også i maven og indeholder ingen næring.

Som udgangspunkt skal I give jeres dreng mad som svarer til hans alder, det vil sige mad som I andre spiser. Han skal således ikke længere have 'særbehandling'. Det kan så godt være at de på Bispebjerg senere laver nogle undersøgelser som viser at han modenhedsmæssigt - altså rent mundmotorisk har behov for mere moset og blendet mad, og så må I ændre det igen. Lige nu og ud fra det du beskriver, så er der ikke grund til ikke at give ham alderssvarende mad.

Det er meget vigtigt at du får holdt hans mave igang. Hvis laktulosen ikke hjælper, så synes jeg du skal tale med lægerne om hvorvidt det ville være godt med Movicol i stedet. Det kan så gives i en sutteflaske opløst i vand. Det har på nogle børn rigtig god effekt og det vil være vigtigt at prioritere her, netop fordi at hvis maven ikke fungerer optimalt, ja så fungerer indtaget af mad heller ikke optimalt.

Jeg håber mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke med ham og rigtig god påske til jer alle fire :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Omsorgsdage

Omsorgsdage er dage, hvor du med fuld løn kan holde fri sammen med dit barn.

Er du offentligt ansat, og er du blevet forælder efter den 1. oktober 2005, har du ret til 2 årlige omsorgsdage per barn. Retten gælder fra og med fødselsåret og til og med det år, hvor barnet fylder 7 år.

Hvis du er ansat i en privat virksomhed, vil det fremgå af din overenskomst, kontrakt eller lignende, om du har ret til omsorgsdage.

Læs mere i Babylex

Bleskift

Et nyfødt barn skal have skiftet ble ofte, i begyndelsen er det mellem 6 og 10 gange i døgnet.

Før bleskift er det rigtig godt, hvis man har samlet de ting man skal bruge sammen, så det er klar: vaskefad, vaskeklude, rene bleer, håndklæde, undertøj osv.

Spæde børn kan ikke lide at få alt tøjet af, så når bleen skal skiftes, så vil dit barn være mere rolig, hvis du lader det beholde noget af tøjet på imens. Det er derfor smart med bodystockings og lignende som kan...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej

Så er Viggas mor på banen igen og sidder her med smil på læben og tænker over at du fik ret igen..... du har en fantastisk brevkasse og jeg ville være helt lost uden den :))

Tak for en dejlig brevkasse og undskyld jeg ikke kan gøre mine breve kortere :))

Med venlig hilsen
Viggas mor


Annonce