Annonce

Annonce

Svar: Ændrede søvnvaner - 3 mdr.


7. april 2009

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Anne

Det er helt normalt at børn i 3-4 måneders alderen ændrer søvnrytme således at de begynder at sove mere kortvarigt i løbet af dagen og ofte også er lidt mere vågne og aktive imellem deres lure. De begynder netop som du beskriver, i denne alder at følge meget mere bevidst med i verden, din dreng lægger nu mere og mere mærke til hvor han er, følger med øjnene, smiler, ler osv. og lysten til at opleve og mærke verden er stor.

Derfor er det ofte i denne alder nødvendigt at man på den ene side trækker tiden lidt og ikke putter barnet alt for tidligt, netop for at lade barnet opleve og bruge sig selv og anerkende lysten til dette og samtidig så også finde tidspunktet, hvor barnet skal have hjælp til at overgive sig til søvnen, skal hjælpes til at koble fra og finde roen.

Du skal regne med at han har behov for 3 lure dagligt, en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen/først på aftenen. Sammenlagt vil han lure om dagen måske kun vare 5 timer og om natten vil han så sove ca 10 timer, naturligvis afbrudt af mælk.

En plan for dagen kan se nogenlunde således ud:

Tidlig morgen: Ammes og sover lidt videre

Formiddag: Ammes

Puttes til formiddagslur

Frokost: Ammes

Puttes til middagslur

Eftermiddag: Ammes

Sover sin 3. lur

Aften: Ammes efter behov og puttes til natten

Sen aften: Ammes

Midt nat: Ammes

Når du putter din dreng i løbet af dagen, så prøv om du kan putte ham en lille smule senere end du gør lige nu, så du måske lige trækker tiden 20 minutter, hvor han i stedet får lov til at blive tumlet med, kigge på verden, pludre med dig osv. så du er sikker på at han er fyldt godt op med stimulation.

Læg ham i barnevognen som du plejer, det kender han og det gør ham tryg og rolig. Prøv om du kan nøjes ...


Annonce

... med at vippe barnevognen og hele tiden stoppe lidt op. Hvis han begynder at græde, så vipper du igen, stopper og afventer om han atter græder, hvis han gør det så vipper du igen men stopper også igen netop for at lære ham at falde i søvn uden at blive vugget.

Hvis han efter en time vågner og her virker tydeligt træt og som en dreng der har behov for mere søvn, så er det fint at du vugger ham lidt igen for at få ham til at sove lidt længere. Men hvis han virker vågen og ikke til at have behov for mere søvn lige nu, så tag ham op. Det er helt okay med en times søvn, så sover han sandsynligvis en længere og mere sammenhængende lur næste gang. Sover han således kun en time om formiddagen, så fred være med det. Så tag ham op, aktiver ham og er det så nødvendigt for at han kan sove 2½-3 timer til middag, så må du som nu kører en lang tur med ham der.

Det er en periode hvor der sker rigtig meget, så det er okay, at du lige nu er nødt til at hjælpe ham med at overgive sig til søvnen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Du skal naturligvis være opmærksom på at han får mad nok, mange børn vil i denne alder have behov for ekstra mælk, så prøv om du kan lægge ham lidt hyppigere til for at øge din mælkemængde. Netop fordi de er så opmærksomme på verden, så begynder de ofte at spise mere ukoncentreret ved brystet, de slipper, tager fat, slipper igen og kan meget hurtigt komme ind i en rytme, hvor de mere eller mindre slatspiser. Det er derfor vigtigt at du hjælper ham med at blive fyldt rigtig godt op og få spist effektivt og længe, samt lægger ham lidt hyppigere til, så han får mælk nok lige nu :o)

Som du kan se af planen er der indlagt 7 amninger, det vil være rigtig godt, hvis du kan nå op på det ... :o)

Jeg håber ovenstående hjælper dig lidt videre, fortsat held og lykke og rigtig god påske :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Æbler og æblemos

Barnet kan fra 6 måneder spise al slagt frugt, frisk eller kogt. Frugten bør stadig moses, og æblemos vil ofte være et hit hos børn - især hvis det serveres, som topping på en grød. Rå æbler bør du dog være opmærksom på.

Børn under 3 år bør ikke få fødevarer, som er meget hårde eller som knækker let. En stor æblebåd kan knække og sætte sig fast i halsen, og af samme grund kan det ikke anbefales at give små børn et helt æble at gnave af. Du skal også være opmærksom på skrællen,...

Læs mere i Babylex

Erstatning - modermælk

Hvis du ikke ammer dit barn, eller hvis du ønsker at supplere din amning med mælk, så er det meget vigtigt, at du giver dit barn modermælkserstatning. Barnet må ikke få almindelig komælk at drikke, før det er 12 måneder gammel.

Modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Det er af høj kvalitet, der er store krav til produceringen og sammensætningen af modermælkserstatning, og børn der får modermælkserstatning vokser og trives rigtig godt. Modermælkserstatning forhandles som...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det går bare rigtig godt med vores datter :) Vi har ingen kamp ved sengetid længere, hun er endelig begyndt at gå selv og hun stortrives.

Tak, Cecilies mor


Annonce