Annonce

Annonce

Svar: Søvn, søvn, søvn


6. april 2009

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Louise

Det er meget svært at gennemskue, hvorfor jeres datter vågner om natten og så tydeligt søger sin flaske ... der kan naturligvis være flere grunde til dette, men en ting er sikkert - af en eller anden årsag har hun brug for den og får hun den, - ja så sover hun med det samme og lyder til at sove godt generelt.

Man kan derfor foranlediges til at tro at det handler om manglende indtag af mad og væske i løbet af dagen, men det skriver du at I er opmærksomme på. Man kan så tænke, at det handler om at hun om aftenen falder i søvn med sin flaske og derfor forbinder det at skulle sove med netop at få flaske, men som jeg læser dit brev, så får hun flasken før hun sover og lægger sig stille og roligt til at sove ...

Spørgsmålet er derfor om ikke det er en vane I stille og roligt skal have ændret på og jeg tænker at det må gøres langsomt og mere trinvist. Hun er jo tydeligt så afhængig af den at hun græder efter den i 2 timer eller mere, ja indtil hun får den eller simpelthen går omkuld af udmattelse og det er også synd.

Jeg vil derfor foreslå jer at bibeholde flasken om natten lidt endnu, men stille og roligt give hende mindre og mindre i den. Fjern kun 10ml af gangen, så hun ikke mærker forskellen så drastisk og når hun når ned på kun at få 50ml og kunne nøjes med dette, så skift over til en kop mælk i stedet for flaske. Herefter kan I så skifte over til at få en tår vand, hvis hun vågner om natten og ...


Annonce

... er tørstig.

Jeg tænker at dette må være den mest omsorgsfulde måde at komme væk fra flasken om natten på hos jer. Stille og roligt vil flasken inden sengetid jo også skulle fjernes og erstattes med en kop. I kan derfor overveje om I næsten samtidig vil ændre på denne, så hun tilsidst helt må undvære sine flasker.

Jo ældre hun bliver jo mere bevidst bliver hun også og en aftenflaske kan fint erstattes med en kop mælk og en banan og en godnathistorie. Når flaskesutterne skal skiftes og det skal de jo automatisk på et tidspunkt fordi de bliver for gamle, så tag hende med i denne proces. Vis hende at sutterne er gamle, ødelagte, fedtede og lad hende være med til at smide dem ud. Og lad så være med at købe nye!


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Når hun så beder om flasken om aftenen, så husk hende på at de er smidt ud, vis hende at flaskerne ikke dur, der er ingen sutter i dem, det er slut. Gestikuler med armene at det er slut, præcis som når tallerkenen er tom, når historien er læst færdig osv. tilbyd så alternativet - mælk af kop og godnathistorie. I takt med at det at få flaske forsvinder helt ud af hendes bevidsthed, så vil hun forhåbentlig også begynde at sove mere sammenhængende om natten.

Men lige nu lyder det altså som sagt som om at I skal arbejde på at skrue indtaget om natten stille og roligt ned og så begynde at fjerne flasken om aftenen, hvorefter begge flasker helt kan undværes.

Fortsat held og lykke, rigtig god påskeferie :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sygt barn

Det er altid svært at vurdere hvad et lille barn fejler, og er du i tvivl er det altid en god idé at kontakte lægen. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.

De mest almindelige sygdomme hos børn er: Forkølelse, øjenbetændelse, mellemørebetændelse, lungebetændelse, maveinfektioner og skoldkopper.

Symptomerne er ofte: Manglende appetit, ondt i maven, opkastning og diarré samt feber.

Hvis det bliver nødvendigt at indlægge barent på sygehus er...

Læs mere i Babylex

Æg

Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.

I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.

Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit svar angående min datter, som græd sig selv i søvn. For første gang i lang tid havde jeg en rigtig god fornemmelse i kroppen efter at have læst dit svar. Jeg kunne mærke, at du fik sat mange af de rigtige ord på situationen.

Tak fra Sanne, mor til pige på knap 4 måneder.


Annonce