Annonce

Annonce

Svar: Det evige søvn-problem


1. april 2009

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte forældre

Det lyder rigtig hårdt med en dreng der konsekvent vågner 30 minutter efter han er faldet i søvn og så kan være ked af det, vågne og urolig i op til 2 timer inden han så falder i søvn, for at sove uroligt det meste af natten ... jeg kan godt forstå I at I er trætte ...

Spørgsmålet er hvad der sker og der kan være flere muligheder hos jer.

For det første skal man altid se på hvor meget barnet sover i løbet af dagen og som det ser ud af jeres plan, så sover jeres dreng ofte 3-3½ times middagslur og forventes at sove 11½-12 timer om natten. Det er måske lidt i overkanten ...

Gennemsnitligt vil de fleste børn omkring 1 års alderen have behov for at sove ca 13½ time i døgnet og det betyder at de 2 timers vågentid jeres dreng har om aftenen faktisk kan skyldes at han ikke har behov for at sove mere. Hvis man lægger søvnen om dagen sammen med søvnen om natten og fjerner de 2 timers vågenperiode, så er hans søvnbehov faktisk dækket.

Det er fint, hvis han fortsat har behov for to lure dagligt, de fleste børn er mellem 12-18 måneder inden de kan nøjes med kun en lur. Men han bør ikke sove mere ned max 3 timer. Derudover skal I overveje, hvor tidligt/sent i putter ham, umiddelbart ville det måske være mere passende, hvis han først sov kl. 20 og ikke allerede kl. 19-19.30.

Han falder dog fint i søvn, når I putter ham, så han virker sandsynligvis træt, vil I bibeholde det tidlige puttetidspunkt, så skal dagsluren måske afkortes i stedet ...

En anden tanke og noget som naturligt spiller ind er sygdomsperiode og det at han har fået en erfaring med sig om at vågne efter ½ time, have afføring og få skiftet ble. I skal naturligvis forsøge at indpasse mad og give ham fødevarer osv. i løbet af dagen, så alle skiftninger så vidt muligt kommer til at ligge der, hvor man må forvente han er vågen. ...


Annonce

... I skal måske derfor se på planen af dagen og indtag af mad.

En tredie ting er at han puttes med en flaske. Falder han i søvn med den og er afhængig af den for at kunne overgive sig til søvnen, så er det måske afhængigheden af den, der gør at han vågner op. Vi vågner alle 10, 15, 20 gange hver nat, skifter stilling, retter på puden, putter os lidt, trækker dynen op, sparker dynen af. Det gør jeres dreng også og hvis han har lært at falde i søvn med flasken, så vil han ikke kunne komme videre i søvnen, fordi han savner den og netop forbinder den med at skulle sove.

Det kan derfor være at I skulle overveje at ændre på putteritualet, så han f.eks. får flasken i stuen og først puttes i egen seng derefter. I stedet for flasken at putte med, så kunne han få en sutteklud, en bamse eller lignende, som kunne give ham ro, når han om aftenen og natten vågner op og har brug for noget rent fysisk for at falde i søvn.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Morgen 7-7.30: Havregrød, sødmælk af kop.

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Formiddagslur, sover 1 time


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Frokost 11.30: Rugbrød med forskellige pålæg, kød, fisk, kogte grøntsager, godt kogte pastaskruer, stykker af frikadelle osv. Vand af kop.

Middagslur, sover 1½ max 2 timer

Eftermiddag 15-15.30: ½ bolle med smør, ost, lidt tykmælk med frugtmos, müsli, rugbrødsdrys eller lignende. Frisk frugt i hånden, vand af kop.

Aften 17.30-18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Sødmælk af kop.

Suppleres med en godnatgrød, så han er godt mæt inden putning.

Flaske i stuen og puttes til natten 19.30-20

Jeg håber at lidt af ovenstående tanker vil hjælpe jer videre til en løsning og en mulig forklaring på hvad der måske sker hos jer.

Fortsat held og lykke og rigtig god påske :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Erstatning - modermælk

Hvis du ikke ammer dit barn, eller hvis du ønsker at supplere din amning med mælk, så er det meget vigtigt, at du giver dit barn modermælkserstatning. Barnet må ikke få almindelig komælk at drikke, før det er 12 måneder gammel.

Modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Det er af høj kvalitet, der er store krav til produceringen og sammensætningen af modermælkserstatning, og børn der får modermælkserstatning vokser og trives rigtig godt. Modermælkserstatning forhandles som...

Læs mere i Babylex

Navle

Hos det nyfødte barn sidder stadig en rest fra navlestrengen, som vil falde af, af sig selv, når barnet er mellem ca. 5 dage og tre uger gammelt. Det er normalt at det kan bløde fra navlen i denne periode og det kan også lugte fra navlen, da det er en forrådningsproces der sker.

Du skal være opmærksom på at navlen ikke begynder at lugte for meget, da det kan være tegn på infektion. Hvis navlen lugter gennem barnets tøj, er det for meget. Hvis der er rødme omkring navlen, kan...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid gode råd... Din hjemmeside er til stor hjælp. Især for os udenlandsdanskere som ikke har en sundhedsplejerske til rådighed på samme måde som man har i Danmark.

Tak, for alt det du gør.

Udlandsdanskeren


Annonce