Annonce

Annonce

Brev:

Det evige søvn-problem


1. april 2009

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Det evige søvn-problem

Hej Helen

Det et nu snart 4 mdr. siden vi skrev til dig sidst omkring de store problemer med at få vores nu knap 11 mdr. gamle søn i seng om aftenen. Det er som regel med skrigeri, og det kan desværre sagtens tage om imod 2 timer. Han er træt når han kommer i seng (nogle gange rigtig meget), men alligevel er det som om han nægter at overgive sig til søvnen og stædigt kæmper imod. Han kan køre sig selv helt op i et gear, hvor det kan føles umuligt at få ham ned igen.

Jeg synes, at det har været meget svært at få ham ind i en god dagsrytme, for det et meget forskelligt, hvordan han har villet sove i løbet af dagen. De fleste dage ser dog nogenlunde sådan ud:

Kl. 6 -7: Op og morgenmad (havregrød)
Kl. ca. 8.30 (max 2-2½ time efter han er stået op): formiddagslur i ca. 1½ time
Kl. 11-11.30: Frokost
Kl. 12-13: Puttes til eftermiddagslur og sover 1½-2 timer
Kl. 15: Eftermiddagsmad (øllebrød eller yoghurt samt frugt)
Kl. ca. 17.30 Aftensmad
Kl. 19-19.30 Puttes med en aftenflaske med NAN. Herefter falder han ofte i søvn og sover ca. 30 min hvorefter han er helt ulykkelig/rasende.

Vi har flere gange forsøgt, at få bugt med de kaotiske aftner, men han har haft nogle sygdomsperioder der har påvirket det en del bl.a. 7 uger med diarre og de almindelige vinter-bakterier. I en længere periode efter at hans diarre var ovre, skulle han af med aff. når han havde sovet den halve time om aftenen. Han var meget urolig, indtil han kom ned på gulvet og fik lavet, men resultat var typisk også at han så var rigtig vågen og slet ikke kunne falde i søvn igen før efter et par timer. Han har altså aldrig været rigtig god til at komme i seng om aftenen, og vi har forsøgt at lade ham være gal og så blive hos ham på værelset, men han slapper ikke af bare fordi vi er der.

Når han vågner byder vi ham vand, siger at det er sovetid og prøver at berolige ham ved at ...


Annonce

... tage ham op kortvarigt eller vugge ham mens han ligger i sengen. Men han er uendelig stædig og har et voldsomt temperament, så det kan tage lang tid. Hvis han endelig falder til ro forholdsvis hurtigt, så vågner han ofte gentagne gange og så er det forfra. Det ender som regel med at have taget op imod 2 timer fra han vågner. Det er bestemt ikke blevet nemmere at berolige ham i sengen nu hvor han kravler, sætter og rejser sig op. Han suser rundt i sengen og vrider sig.

Han er bortset fra den problematiske putning en rigtig dejlig, glad og udadvendt dreng. Han spiser rigtig godt og er super nysgerrig. Som nævnt er han mægtig mobil og følger så vidt det er muligt i hælene på sin storesøster på 3½.

Kan du hjælpe os til hvordan vi kan gribe det an, for vi har lidt svært ved at få det hele til at hænge sammen, når han lægger beslag på en af os hele aftenen :)?

Et lille ekstra spørgsmål er: Han er meget udadvendt og vil rigtig gerne sin søster og andre børn, men jeg synes, at han har tendens til at komme imod dem med tænderne først. Det virker som om han gerne vil bide og hans søster er nærmest bange for ham når han kommer for tæt på. Vi siger selvfølgelig, at ’nej, man må ikke bide og trækker ham væk’, men jeg frygter at han en dag virkelig bider et andet barn. Især nu hvor han om 14 dage skal starte i dagpleje.

Han kan også finde på at bide os i skulderen og kinden, men det er ikke i forbindelse med at han er vred. Oftest er det når han er glad eller hvis man leger med ham eller hvis han ser noget nyt og spændende. Nogle gange virker det også lidt som om han vil kysse :). Jeg ved jo selv, hvordan man som forældre ikke bryder sig om et bide-barn, så jeg ville blive rigtig ked af, hvis han får gjort et andet barn fortræd på denne måde. Hvad kan vi gøre så han ikke ’hilser’ med sine seks tænder først??

Mange hilsner fra
Et par trætte forældre.

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Fravær og tilknytning

Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.

Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad

Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Appetit

Børns appetit varierer meget. Nogle gange spiser barnet meget i løbet af en dag og andre gange betydeligt mindre.

Det er helt i orden, så længe barnet trives, er aktivt og hverken bliver for tyk eller tynd. Og som udgangspunkt må du tro på at dit barn har en naturlig evne til at spise, når de tilbydes mad og til at sige fra, hvis det ikke har behov for mere.

Når man ammer ved man aldrig hvor meget barnet egentlig får og her må man tro på at hvis der kommer noget ud...

Læs mere i Babylex

Vælling

Vælling er en tilskudsblanding, og det minder i sammensætning om en tynd grød. Tilskudsblading adskiller sig fra modermælkserstatning ved at have et højere indhold af protein og visse mineraler. I følge sundhedsstyrelsen er der ikke grund til at give barnet tilskudsblanding fremfor modermælkserstatning. Og børn der bliver ammet har heller ikke ernæringsmæssigt brug for at få vælling.

Vælling kan tidligst gives til barnet fra 6 mdr.´s alderen, og det anbefales, at man ikke giver...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Helen har altid et godt råd og det som overrasker mig mest er faktisk hvor go' hun er til at sætte sig ind i min verden og hvordan hun hurtigt fornemmer hvordan hun skal takle mig som person.

Camilla Martin


Annonce