Svar: Hvad må man drikke - juicebrikker?
Kære Mie
Vand er den bedste tørstslukker og generelt gælder at man bør lære sit barn at drikke vand.
Juice kan gives en gang imellem, men bør ikke gives dagligt eller flere gange om ugen og giver man det, så er det i små mængder. En juice-brik indeholder sandsynligvis ca 200ml, måske mere og det er forholdsvis meget, når der også skal være plads i maven til andet og mere sundt. Børn må gerne få lidt saft og juice en gang imellem og det kan være et okay supplement til anden frugt, så barnet får lidt vitaminer, men det er vigtigt at det er lidt, for ellers tager læskedrikkene pladsen op for den egentlige mad, og barnet får hurtigt for meget sukker.
Der er ingen tvivl om og flere undersøgelser viser også at grobunden for overvægt starter tidligt og det handler blandt andet om at børn fra de er ganske små tilbydes alt for mange sukkerholdige drikke. En kostundersøgelse fra Fødevareinstituttet 2001 viser, at børn og unge i alderen 4-14 år drikker 442ml læskedrikke (sodavand, saft og juice) dagligt. I dette tal er både indregnet sukkersødet og kunstigt sødet drikke. Åsagen skal sandsynligvis findes i at der fra ganske tidligt er indført dårlige drikkevaner.
Ud over at påvirke til overvægt, så betyder indtaget også at børns tandsundhed bliver påvirket. De får huller og også erosioner, som er ætsning af tandemaljen. Ætsningen sker blandt andet på grund af koncentrationen er sukker og syre i drikken. Syrekoncentrationen er især høj i juice og er dermed lang tid om at blive vasket ud af tænderne. Derudover vil bakterierne i mundhulen omdanne sukker til syre og det er syren, som opløser tandemaljen.
Også kulsyre i sodavand har indflydelse på surheden i drikken og kan være med til at opløse tanden og det er uanset om man vælger et light produkt eller en almindelig sodavand.
Regelmæssig tandbørstning er godt og nødvendigt, men det kan ikke forebygge ætsning af tandemaljen, derfor er man nødt til at give sit barn sunde drikke og kostvaner, hvis man vil passe på barnets ...
... tænder.
Fødevarestyrelsen skriver:
"Surhed måles i ph på en skala fra 1-13. Syv er neutralt og vand har en ph-værdi på 7. Cola har en ph på 2,4 og æblejuice en ph på 3,5. Det er når ph´en i mundhulen falder til under 5,7, at tændernes emalje begynder at opløses. Afhængigt af vores spytkvalitet varer det mellem 40-60 minutter før vores tænder er fritaget fra syrebadet.
Ph-Værdi i forskellige drikke:
Sodavand 3,2
Cola 2,4
Appelsinjuice 3,7
Æblejuice 3,5
Mælk 6,7
Vand 7,2 ...."
Ovenstående er fra www.altomkost.dk
Vand tilfører kroppen væske uden at tilføre kalorier fra sukker, alkohol eller fedt. Vand fra hanen i Danmark er rent og indeholder mineralerne kalcium, jod og magnesium. Vand er derfor den bedste måde at dække kroppens væskebehov på. I Spanien hvor I bor er vandsammensætningen sandsynligvis anderledes, men stadig må vand (f.eks. fra flaske) være det bedste valg :o)
Med hensyn til te, så gælder det samme her, at hun ikke skal have det i store mængder. Ifølge WHO´s rapport "Feeding and nutrition of infants and young children" fra 2003 bør man ikke give børn te sålænge de er under 24 måneder. Det gælder både sort te, grøn te og urtete og anbefalingen skyldes at te påvirker barnets jernoptagelse.
Så hvis du giver din datter te om morgenen, så gør det kun en gang imellem og giv hende det af kop (ikke i flaske). Det kan efter 2 års alderen være okay i perioder hvor hun måske er lidt forkølet, men ellers er det ikke særlig godt for hende. Hun har bedst af at få et glas mælk om morgenen, du kan lune det, hvis du synes hun har brug for at få lidt lunt at drikke.
Vælger du te, så køb kamillete eller koffeinfri te. Det bedste du kan give din datter at drikke er 2 glas mælk (morgen og aften), 3 glas vand eller vand efter behov, når hun viser sig tørstig og så en gang imellem en lille kop te, et lille glas juice, hvis bølgerne går rigtig højt - men sidstnævnte altså ikke flere gange ugentligt :o)
Fortsat held og lykke og rigtig god weekend :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Udstyr til nyfødt - tjekliste
Når du er gravid og første gang besøger en babyudstyrsforretning, så kan du blive helt svimmel over alt det udstyr du kan købe. Tænk fremad når du skal vælge - meget babyudstyr er dyrt og bruges kun i kort tid. Derfor kan visse ting med fordel købes brugt, eller måske kan I låne eller arve. Det kan godt betale sig.
En tjekliste over babyudstyr, som kan være godt have have klar før fødslen:
- Autostol - nødvendigt, hvis I skal fragte baby i bil fra sygehuset og...
Cykelhjelm
Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.
Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.
Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.