Annonce

Annonce

Svar: Mad igen igen - 7 mdr.


31. marts 2009

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Nusse

Det lyder umiddelbart som om at din datter skal have lidt tid til det med klumper og grovere grød og mos og det er helt okay. Mange børn lærer det bedst ved at få fin og blendet skemad og så får de mad i stykker ved siden af og lærer at tygge på den måde. Netop det at det med skeen skal bare synkes og det der kommer med fingrene eller med gaffel skal tygges, kan være vejen frem for nogen og det er måske sådan hos jer:o)

Det er helt okay at du køber grød og mos på glas og bruger dette til din datter. Det er dog en god idé at købe de produkter som er beregnet til børn på hendes alder. Frugtmosen er naturligvis til yngre børn, men grøntsagsmos på glas skal passe til børn på 6-8 måneder og det samme med de grødtyper du vælger.

Hvis hun er glad for pulver havregrød så brug den som basis og lad hende komme igang med grøden. Når det fungeer så bland stille og roligt lidt hjemmelavet havregrød i, så hun får mere af din egen grød og mindre af det købte. Det kan være en måde at gøre det på, vil hun slet ikke den hjemmelavede grød, så glem det i en periode, det vigtigste er trods alt at hun spiser og forbinder det at spise med noget rart :o)

Du skal ikke fokusere på meget på hvor store mængder hun spiser, snarere at hun får lidt og tit. Det er langt bedre med 1-3/4 dl. 4 gange dagligt end at hun spiser 1-2 dl. 2 gange dagligt. Og så er det fint at du forsøger med lidt frugt og friske bær i hånden. Det er fint at du hjælper hende med at smage på det og finde ud af hvad det er, derefter må hun så gerne prøve at sidde lidt med det i hånden selv ... Du er nødt til at prøve igen og igen og så satse på at lidt frugt og bær, de farvestålende fødevarer vil appellere lidt til at putte i munden :o)

Nu hvor hun er 7 måneder skal amningerne skæres lidt ned og planen ser derfor således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover lidt videre i mors seng

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frugtmos (jerntilskud), frisk blød frugt i hånden, det kan være appelsinbåde, fersken, blomme og også jordbær, hindbær eller lignende at sutte på. Vand af ...


Annonce

... kop.

Puttes til formiddagslur uden amning

Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk (hjemmelavet eller mos fra glas). Tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurkestave eller lignende at sutte på, opbløde med spyt, gumle på. Vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca kl. 13

Eftermiddag 16: En lille portion flerkornsgrød med frugtmos (det må gerne være købegrød). Tilbydes igen lidt frugt som om formiddagen.

Ingen amning og ingen powernap.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet bliver stille og roligt den mad I andre spiser - præcis som du også forsøger nu og hun kan om aftenen også suppleres med lidt mos fra glas, hvis du fornemmer at hun bedre kan lide dette. Tilbydes igen lidt brødskoper, agurkestænger og lignende i hånden at øve sig på. Vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca 19.30, sover i sin egen seng

Sen aften 23-24: Ammes og sover uden mælk til næste morgen tidlig

Som du kan se er der nu 4 amninger i planen og at holde mælkeindtaget lidt nede har naturligvis også noget at sige, i forhold til hendes lyst til at smage på anden mad.

Med hensyn til det motoriske, så må du hjælpe hende med at trille, bruge sig selv fysisk. Hun skal ligge på maven så meget som muligt for at få styrke i ryggen, læg hende foran et spejl, så hun kan ligge og kigge på sig selv. Det er super dog det du allerede gør med at trille hende hen over en bold, du må også meget gerne gynge hende - ikke en hoppegynge, men en babygynge hvor man gynger frem og tilbage - det kræver naturligvis at hun kan sidde i den :o) Derudover skal hun hoppe på dine lår, ride ranke, I skal danse sammen og hun skal svinges rundt - jo mere, jo bedre.

Du kan overveje om du skal gå til noget gymnastik med hende, måske tilbydes der noget i den lokale gymnastikforening, måske en lokal fysioterapeut eller ergoterapeut har kurser eller tilbud til forældre med små børn. Det er værd at undersøge. Du kan også købe en dvd, stimulastik hedder den, den kan give dig idéer til øvelser du kan lave :o)

Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Madras til barneseng

Der findes mange slags madrasser på markedet, og når du skal vælge en madras til dit barns seng, så vil anbefalingen ofte være, at du vælger en skummadras, en latexmadras eller alternativt en madras i et naturmateriale. Vælger du en skummadras (polyurethanskum), skal den være mindst 5 cm tyk og helst med betræk, der kan tages af og vaskes.

Det anbefales, at dit barn ligger på et fast underlag, fordi det giver barnet mulighed for at bruge og udvikle sine muskler. Samtidig sikrer...

Læs mere i Babylex

Steriltvandspapler

Steriltvandspapler bruges som smertestillende til fødende kvinder. Det er små indsprøjtninger af helt rent vand, som man lægger ind under huden i lænden.

Det svier, når de lægges ind og der lægges i alt 4 små steriltvandspapler ind. Når de først er lagt, oplever de fleste at de har god smertelindring. Virkningen kommer af, at stikkene afleder smerteimpulser, som netop er høje i lænden, når man har veer.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.

För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!

Tack
/Erika


Annonce