Svar: Sterilisere flasker, hvor længe? Og vand direkte fra hanen
Kære Rikke
Varm mælk samler bakterier og mælkerester sidder ofte i skruegangen på flaskerne og i låget. Derfor er det meget vigtigt at man er omhyggelig med hygiejnen omkring rengøring af både flasker og sutter.
Det anbefales normalt at man vasker flaskerne med flaskerenser/opvaskebørste, opvaskemiddel og varmt vand og at sutterne gnides med groft salt, så de slimede mælkerester fjernes.
Herefter skylles flasker og sutter grundigt og kan så enten koges under låg i 2-3 minutter i almindeligt vand, kommes i opvaskemaskinen eller i sterilisator. Hvis flaskerne har været i maskinen anbefales det at man skolder dem kortvarigt, for at fjerne evt. sæberester.
De rene flasker opbevares tildækket i skab, æske eller lignende.
Ja, det er besværligt, men det er sådan anbefalingen lyder - uanset barnets alder. Man kan naturligvis sige, at i takt med at barnet bliver ældre, begynder at spise og drikke af almindelige kopper, glas osv. så behøver man ikke længere skolde flaskerne efter de har været i maskinen. Det gør man jo heller ikke med de almindelige kopper, glas osv. ... så hvor meget man vil gøre her, må være et skøn.
Når det er sagt, så skal man dog også medtænke, at der er forskel på hvorvidt man gemmer mælk i køleskabet eller laver flasken klar umiddelbart inden brug og det leder mig til dit næste spørgsmål.
Man har i udlandet fundet forurening med Enterobacter Sakazakii i pulverformig modermælkserstatning. Derfor har den danske Sundhedsstyrelse sammen med Fødevarestyrelsen udarbejdet nedenstående retningslinier:
- Børn der flaskeernæres med modermælkserstatning bør få erstatning, der er tilberedt lige umiddelbart før de skal spise, dvs. en flaske af gangen. Risikoen for infektion er ...
... størst for præmature børn, børn med lav fødselsvægt og børn med medfødte immundefekter. For børn født til tiden er risikoen størst i de første to levemåneder.
For at forebygge infektion bedes forældre være opmærksomme på og anbefales:
- Hygiejniske forholdsregnler ved tilberedning og håndtering af modermælkserstatning, samt en køleskabstemperatur på max 5 grader.
- Aldrig at holde færdigtilberedt modermælkserstatning varm i termoflaske eller lignende
- Mælkerester skal altid kasseres og må ikke genopvarmes
- At give færdigblandende flydende modermælkserstatninger (dvs modermælksersatning i brik), da disse er sterile
- At man, når man er på tur medbringer kogt vand, som først blandes med pulver lige umiddelbart før brug
- At man, hvis barnet har behov for en flaske om natten, koger vand på forhånd og anbringer det i flasken i køleskabet til det skal anvendes. Når barnet har behov for flasken, varmes vandet op til 37 grader, og derefter kommes det afmålte pulver i.
Ud over ovenstående, så er det også sådan, at børn fra 4 måneders alderen kan begynde at få lidt vand fra kop og det kan her være vand, som kommer direkte fra hanen. Det er kun, hvis man har privat vandboring, at der kan være andre regler. Der er dog tale om små mængder vand af kop og jeg mener derfor at giver man flaske, så bør vandet som udgangspunkt fortsat koges, fordi der er tale om de mængder der er. Laves flasken lige umiddelbart inden servering, kan man dog godt forsvare at tage frisk vand fra den kolde hane, opvarme det i mikroovn og tilsætte pulver og herefter servere - MEN skal mme ikke drikkes med det samme, så SKAL vandet altid koges.
Jeg håber at ovenstående er svar nok på dit spørgsmål, fortsat held og lykke :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.
Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
Viden om børn:
Kostfibre og børn
Det lille barn kan få diarré og løs afføring af at få for mange kostfibre. Især hvis barnet spiser grød og brød med hele kerner, eller rå grøntsager og meget frugt, kan barnet få for mange kostfibre.
Små børn må gene spise fuldkorn, men det anbefales, at de også spiser andre kornprodukter, da de let kan få for meget kostfiber. Når barnet i 8 måneders alderen begynder at spise brød, så bør ca. halvdelen af brødet være rugbrød og fuldkornshvedebrød og resten varieres mellem hvidt...
Rodfrugter
Især i de kolde efterårs- og vintermåneder er rodfrugter rigtig gode. Rodfrugter er sunde, nærende og giver god smag til mange vinterretter og så har de farver og en naturlig sødme, som mange børn sætter stor pris på.
Pastinakker og jordskokker er lyse, gulerødder orange, og rødbeder har en farve, der kan variere fra det violette over i det vinrøde, alt efter hvordan de tilberedes.
Det danske klima er godt at dyrke rodfrugter i og det er som udgangspunkt en god idé...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.
Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)
Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!
Hilsen mor til Elias, 4 måneder.