Brev:
Nattesøvnen bliver værre og værre
Hej.
Så er vi der igen – denne gang ikke om mad, men om nattesøvn. Emil bliver 1 år om 2 uger, har lige lært at gå selv (er svært tilfreds med sig selv), spiser selv med fingrene og næsten med gaffel, drikker selv af sit glas og er generelt en glad dreng. Han siger ikke nogen ord endnu, men "snakker" meget og har ingen tænder. Han er startet i vuggestue for 2 mdr siden og er nu stoppet med at græde når vi aflevere ham. Iflg. vuggestuen spiser han rigtigt godt dernede og kan klarer sig med en lur fra 12- 14.00. Falder tilsyneladende i søvn på 2 min – og det lyder rigtigt, det har han altid gjort til sine lure om dagen.
Lige siden Emil startede med at komme op på alle fire i november måned er det gået støt ned af bakke med hans nattesøvn. Inden da sov han for det meste 2 gange 4-5 timer, men så begyndte han at vågne mange gange og nu græder han også. Jeg prøver at beskrive en typisk aften og nat.
Vi spiser aftensmad kl. 17.30 – Emil spiser fint nu, men vil ikke have kartofler og pasta, så han får mest grøntsager og kød/fisk, nogen gange lidt brød. Han får godnatgrød med frugtmos kl. 19.00 og bliver derefter ammet, puttet og ligger i sin seng kl. 19.30. Bruger ca. ½ time på at falde til ro, skal lige rejse sig op 20-30 gange inden han kollapser hen over dynen. Det er helt fint – han græder ikke, men vi skal ind og lægge ham ned, når han får stillet sig op. Gør vi ikke det, bliver han til sidst meget sur.
Så sover han typisk til omkring kl. 22-23.00, hvor han vågner. Når vi kommer sidder eller står han op igen. Her kan vi bare lægge ham ned, give ham dynen og så sover han videre. Nogen gange skal han have sutten, men for det meste gider han den ikke, når han er så træt. Har aldrig taget mere end 1-2 min at få ham til at sove igen om natten. Men nu en halv time senere er han der igen – og sådan kan vi blive ved med 30 min. mellemrum til han får sin nat-amning. Så sover han igen mellem 2 – 4 timer, og så starter det igen. Vågner, sidder/står op osv.
MEN nu er han så begyndt ikke bare at falde i søvn igen, som han plejer. Næh nej, nu begynder han at græde, rejser sig igen, kaster sutten fra sig – tager vel 10 min inden han sover igen nu, for så at vågne igen 30 min senere. Så kører vi sådan 30 min intervaller et par timer. Nogen gange sover han igen et par timer, ellers bliver vi ved til kl. 6, hvor vi står op.
Jeg er fristet til at amme ham igen, når han vågner anden gang, men har ikke gjort det endnu. Tanken er jo at jeg skal stoppe helt her om 2 uger, så det giver jo ingen mening. Vi har prøvet at lade være med at gå derind, men så ender han med at ...
... skrige som en sindssyg og tårerne sprøjter ud af øjnene på ham, mens han står og rusker i tremmerne. Og det kan jeg ikke lide. Så indrømmet, vi ender med at gå derind efter et par minutter.
Emil sover på sit eget værelse – det var helt uproblematisk at rykke ham derind. Vi har nogle gange i desperation taget om ind i vores seng i håb om at det hjælper, men nej. Der har han svært ved at falde i søvn, måske fordi vi normalt kun har ham i sengen tidligt om morgenen, når vi skal op. Falder han i søvn, vågner han også op hele tiden.
Vi har aldrig oplevet at han egentlig græder om natten. Kalder/græder lige når han vågner, men er altid faldet i søvn på 1-2 min, når vi er kommet ind. Vi forstår simpelthen ikke, at han sover så dårligt. Som sagt giver vi ham nogen gange sutten, men ikke altid. Så jeg tror ikke det er fordi han taber den, han vågner igen. Han får kun 1 lur, og vi synes han spiser rigeligt til at kunne klare sig natten over. Vi synes ikke det virker som om han har ondt, så det kan være tænder. Det virker bare som om han vågner og starter med at bøvle rundt, og så ikke kan falde i den dybe søvn igen, men hele tiden vågner.
Vi forstår slet ikke hvorfor han pludselig græder og ikke vil falde i søvn igen. Emil græder stort set aldrig, nærmest kun hvis han slår sig. Vi har kun oplevet 3 – 4 gange på det første år at han har grædt flere timer i træk. Han græd ikke engang, når han lå ned, da han havde mellemørebetændelse. Han græd som sagt, da vi kørte ham ind i vuggestuen.
Jeg har læst dine svar til andre, hvor du skriver det kan være noget med at han øver sig på alting om natten. Men altså, jeg læser om den ene baby efter den anden på Emils alder, der sover non-stop fra kl. 20 – 06, og de er vel også i gang med at kravle og gå. Så hvorfor kan de sove så godt? Det ville være fint med mig at han vågne 2-3 gange, fordi han lige skal have sin dyne eller noget. Men ikke hver halve time i flere timer.
Vi er i tvivl om, om vi gør noget forkert, eftersom han bare sover dårligere og dårligere. Er vi med til at skabe en dårlig cirkel og ødelægge hans søvn. Er det fordi han er sulten - fordi han ikke får kartofler og pasta? Skal vi lade ham græde sig selv i søvn? Vi tror ikke han kan finde ud af at ligge sig ned selv. Men skal vi lade være med at hjælpe ham for at han lære det? Går vi for meget derind.
Vi aner ikke hvad vi skal gøre – synes jo selv, vi har gjort alt det rigtige. Men det synes man vel altid. Men vi – og også Emil – trænger efterhånden til en god nattesøvn. Har du noget in-put som vi måske kan prøve.
Med venlig hilsen
En meget meget træt Rikke
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.
Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad
Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
Viden om børn:
Ammestillinger
Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.
Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.
Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...
Rhesus-uforlignelighed
Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.
Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.
Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Jeg vil gerne, som så mange andre, takke dig for en helt usædvanlig god brevkasse. Som bosiddende i England har det betydet rigtig meget for mig at finde svar på dette og hint derhjemmefra. Jeg kan rigtig, rigtig godt lide din kærlige holdning til tingende, og det har virkelig hjulpet mig meget at læse dine omhyggelige svar.
Mange kærlige hilsner
Sanne, mor til dreng 5 måneder