Svar: Begrænsning eller ingen middagslur
Kære Gitte
De fleste børn vil i din drengs alder fortsat have behov for at sove middagslur. De udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt og har brug for den stund midt på dagen, hvor de lige får koblet lidt fra og bliver fyldt op med lidt ekstra energi igen - netop for at have overskud til at møde verden uden for meget pyller ..
Børns søvnbehov er forskelligt og det lyder som om at din dreng hører til de børn, som ikke behøver sove i mange timer. Det lyder også som om at det fint kan være med forskel hvordan han sover og at I skal tillade forskel på dette.
Det vil således være helt naturligt, hvis han i vuggestuen kan have behov for at sove 1½ time. Her sker mange ting og han skal forholde sig til de andre børn, bruger rigtig mange ressourcer på at være væk hjemme fra og på at fungere i den gruppe han nu er i. Derfor vil han naturligt godt kunne have behov for en pause i vuggestuen, som han måske ikke nødvendigvis har behov for ...
... hjemme i weekenden, hvor der er mere ro, mindre fart over feltet ...
Jeg synes derfor I skal prøve at være lidt fleksible omkring hans middagslur. Når vuggestuen skønner at han har brug for lur, så putter de ham og så sover han. Når I hjemme skønner at han har brug for en lur, så putter I ham også hjemme. De dage, hvor I så fornemmer, at han ikke vil sove og derimod virker frisk og veloplagt og har lyst til at lege og være på i stedet for at sove, så lader I ham være det.
Hvis han sover 12-13 timer i døgnet, så får han sit søvnbehov dækket og det er helt fint, at alle timerne nogle dage kun ligger om natten. Andre dage, vil han dog i kraft af sin alder og den udvikling han går igennem højst sandsynligt have behov for det afbræk midt på dagen, også selvom det nogle gange kun bliver til en time. En time kan være guld værd - en powernap på bare ½ time, kan være særdeles vigtig :o)
Håber mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Brok (hernie)
Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.
Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.
Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...
Allergidisponerede børn
Når man taler om allergidisponerede børn skelner man imellem dobbelt forældre disposition og svær enkeltdisposition.
Dobbelt forældredisposition er når begge forældre har/har haft flerårig, svær lægediagnosticeret behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit, børneeksem eller sikker fødevareallergi).
Svær enkeltdisposition er når en af forældrene og/eller søskende har/har haft flerårig svær lægediagnosticeret, behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.